A fehérje életfontosságú szerepet játszik szervezetünk működésében. Ha hiány van belőle, a testünk megsínyli. Egy tanulmány szerint a világon kb. 1 milliárd ember él fehérjehiánnyal. Ez főként Közép-Afrikában és Dél-Ázsiában jellemző, ahol a gyerekek mintegy 30%-a nem jut elég proteinhez.
De honnan tudhatjuk, hogy a mi szervezetünkben kellő mennyiségben van-e fehérje? Most megtudhatod a hiánytüneteket, hogy még időben lépni tudj.

8. Sóvárgás ételek után

Ha mindig éhesnek érzed magad, és sóvárogsz az ételek vagy nassolnivalók után, annak oka, hogy étrendedben túl kevés a fehérje, viszont túl sok a szénhidrát és a cukor. A probléma kiváltó oka az lehet, hogy túl sok kalóriadús ételt eszel, melyekben a fehérje mennyisége elenyésző a kalóriákhoz képest.

7. Izomtömeg vesztés és ízületi fájdalom

Az izmok testünk legfőbb fehérje raktárai. Az izomgyengeség, izomfájdalom és az izomtömeg csökkenése mind jele lehet a fehérjehiánynak. Egy tanulmány szerint ez pedig a leginkább az idősebbekre jellemző. A fehérje létfontosságú az izomzat fenntartásához és növeléséhez.

6. Bőr- és körömproblémák

A fehérjehiány következtében a körmök elgyengülnek, töredezni kezdenek, de fehér vonalak és barnás pöttyök is megjelenhetnek rajtuk. A fehérje hiánya a bőrt is érinti, mivel a fehérje teszi lehetővé a sejtregenerációt, az új sejtek létrejöttét, az elhalt sejtek újakkal való felváltását. Ha hiány van belőle, a bőr kiszárad, hámló és repedezett lesz.

5. Hajhullás

A hajunkat 90%-ban egy keratin nevű fehérje alkotja. Ha nincs szervezetünkben elegendő protein, a hajszálak elvékonyodnak és fakóvá válnak. Ez azért történik, mert a test a kevés fehérjét, ami hozzáférhető számára, létfontosságú dolgokra használja inkább, nem a hajnövesztésre.

4. Máj elzsírosodása

A máj elzsírosodása az egyik leggyakoribb tünete a kezeletlen fehérjehiánynak. Ez zsírmáj nevű betegség kialakulásához, gyulladásokhoz, cirrózishoz, májelégetelenséghez vezethet. Ez gyakori azoknál, akik rendszeresen túl sok alkoholt fogyasztanak, valamint az elhízottaknál és a gyerekeknél is.

3. Csonttörések fokozott kockázata

Akárcsak az izomzatot, a csontokat is érinti a fehérje hiánya. Ha nincs belőle elég, a csontok meggyengülnek, így megnő a csonttörések kockázata. Ez főként azért történik, mert a fehérje szükséges a kalcium felszívódásához és a csontban végbemenő anyagcseréhez.

2. Alváshiány

Ha gondjaid vannak az alvással, és rendszeresen keveset alszol, lehet, hogy a fehérjehiány miatt van. A táplálékból a szervezetünkbe kerülő fehérje a triptofán aminosav építőköve, ami álmosságot okoz. Ezért érezzük magunkat álmosnak, miután fehérjedús ételt vacsoráztunk.

1. Ködös gondolkodás

Az agyműködés szempontjából is nagyon fontos, hogy figyeljünk a fehérjebevitelre. Ha nem tesszük, a motiváció hiányát, a memória gyengülését, tanulási nehézséget vehetünk észre magunkon. A testnek a dopamin, a szerotonin és az epinefrin nevű neurotranszmitterekre van szüksége a fókuszáláshoz.

A szükséges napi mennyiség fehérjéből férfiak számára 56 g, nőknek 46 g, gyerekeknek pedig életkortól függően 19-34 g. Ez a mennyiség egészségi állapot szerint és várandósság alatt is változhat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. ÉRTÉKES VOLT A CIKK,CSAK A KONKRÉT JAVASLATOKAT HIÁNYOLOM. A MAI GYAKORLATBAN TÖBBNYIRE CSIRKEHÚST FOGYASZTUNK. HA A CSIRKEHÚS NEM MEGFELELŐ A MINDENNAPI FOGYASZTÁS ELLENÉRE, AKKOR MI A JAVASLATUK. HA NEM AJÁNLANAK ALTERNATÍVÁKAT AKKOR A CIKK NEM ÉRTE EL A KÍVÁNT HATÁST. HIÁBA VALÓ SZÓCSÉPLÉS, MERT SENKINEK NEM SEGÍT. VÁROM A SEGÍTŐ SZÁNDÉKÚ JAVASLATAIKAT.

  2. Kedves Kriszti ! Szeretném ha segítenél egyfogyási étrend ki alakításában. Kilenc fajta gyógyszert szedek sajnos, és nagyon meghíztam !! Szeretnék lefogyni ,mert már nehezen megyek nincs kedvem semmit sem csinálni.Orvosok azt mondják ne egyek olajat,zsirt,kenyeret,cukrot. Megkérdeztem ezeket a fogyási italokat,de sajnos nem kaptam rá választ. Kétszer volt strokom,ebből eredően pánik beteg lettem. Tavaly ki vették az epe köveket mindent,azóta nem tudok sok mindet enni!! Mégis hízok ,az egyik gyógyszertől. Már nem merek tükörbe nézni!!! Tudom ,hogy ez nem tartozik a mostani cikkhez!! Megkérlek ,hogy szeretnék névtelen maradni !Köszönöm szépen üdv.

    • Kedves Gyné!

      Sajnos nem vagyunk abban a helyzetben, hogy szakszerű tanácsot tudjunk adni. Mi nem vagyunk orvosok és dietetikusok, mindössze sokat olvasó cikkírók, ezért a személyre szabott terápiát mindenképpen szakembertől ajánljuk hogy kérje, akivel személyesen is tud konzultálni ez ügyben.
      Sok sikert és egészséges, boldog életet kívánunk!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here