Dührohamok, szorongás, a valódi érzelmek elrejtése és alacsony önbecsülés – sajnos egyes szülőknek sikerül ezeket a negatív dolgokat átadni a gyereküknek. Önzésük és közömbösségük a gyermekeik felé nagyban befolyásolják azt, hogy milyen a gyermekkor. Ennek eredményeként a gyerek elkezdi kritizálni önmagát, elhagyatottnak érzi magát és problémái lesznek a társadalmi életben.
Ha vannak benned félelmek vagy szorongsz, talán most közelebb kerülhetsz a megoldáshoz.

1. Rettegsz a manipulációtól.

A mérgező családokban elég gyakran használják a manipulálást a családtagok kontrollálásához. Napi szinten előfordulva ez a viselkedés nem normális és érzelmi bántalmazásnak nevezhető. Hatására nem fogsz tudni bízni a körülötted lévő emberekben, és nem fogsz tudni kialakítani kapcsolatokat. Ha a családod által állandóan manipulálva érzed magad, elhárító mechanizmus is működésbe léphet benned.

2. Nehézségeid vannak a társadalmi kapcsolatokban és a bizalom tekintetében.

Ha valaki feszült légkörben nő fel, állandó manipuláció és az érzelmi bántalmazás más formái mellett, az nyomot hagy a személyiségén. Egyes szülők nem képesek biztosítani gyermeküknek a kellő támogatást, de az is előfordul, hogy valaki úgy nő fel, hogy azt érzi, folyamatosan résen kell lennie. Ez a viselkedés aztán idővel rögzül és felnőttkorban is megmarad. Végül oda vezet, hogy az illető nem tud bízni senkiben és nem tud megnyílni mások előtt.

A folyamatos fizikai és érzelmi bántalmazás, a rossz bánásmód, a mellőzés hatására kialakul benne egy sajátos kép a párkapcsolatokról. Az ilyen ember nem érti, mit jelent egy egészséges, gondoskodó kapcsolat két ember között. Tudat alatt mindig azt várja, hogy a körülötte lévők hibáztassák, leszúrják valamiért, majd magára hagyják.

3. Rosszul éled meg a kudarcot.

Akik mérgező környezetben nőttek fel, folyamatosan úgy érezhetik, hogy nem elég jók vagy értéktelenek. A szüleiknek talán mindig túlzó elvárásaik voltak velük szemben, és hibáztatták őket, ha nem teljesítették ezeket az elvárásokat. Alacsony lesz az önértékelésük, kevésbé fognak saját magukkal foglalkozni. Ezért a legkisebb hiba vagy kudarc is kiborítja őket és dühkitöréshez vezethet.

4. Az önbecsülés hiánya.

A család részéről érkező megbecsülés kritikus pont a mentális egészség szempontjából. Éppen olyan fontos, mint az, hogy szeretve érezzük magunkat. Ha a kapcsolat gyermek és szülei között a bántalmazáson alapul, a gyereknek problémái lesznek a belső világával, a saját személyiségével, az önbecsülésével. Ennek olyan negatív következményei lesznek, mint a szorongás vagy akár a depresszió.

5. Sokszor kritizálod önmagad.

A mérgező szülők miatt kialakult alacsony önértékelés hatására a gyerek butának, értéktelennek és olyannak érzi magát, aki nem érdemel jobbat a jelenleginél. Mindenben, amibe csak belefognak, kritizálják saját magukat, bizonytalankodnak. Elfogadták, hogy rosszabbak másoknál, ettől mentálisan szenvednek, de nem tudnak ezen a helyzeten változtatni, mert nem kapják meg hozzá a kellő támogatást.

6. A saját érzéseidet leghátra sorolod.

A szóbeli vagy fizikai bántalmazást elkövető szülők nem foglalkoznak a gyerek érzéseivel. Ha a gyerek próbálja kifejezésre juttatni az érzelmeit, az még inkább nemtörődömséghez vezethet a szülők részéről. Ennek következtében a gyerek elfojtja a fájdalmát, a neheztelését, a haragját. Később, felnőttként pedig mindenkinek az érzéseit saját maga elé helyezi majd.

Az érzelmek elnyomásának is megvannak a súlyos következményei. Az ilyen emberek nincsenek tisztában saját magukkal, a saját érzéseikkel és azzal sem, hogy mit akarnak az élettől. Ezért elbuknak az élet különböző területein, mert mentálisan mindig visszatartja őket a bizonytalanság.

7. Mindig úgy érzed magad, mint egy tehetetlen gyerek.

A mérgező szülők gyakran nem veszik komolyan a gyereket. Életkorától függetlenül úgy kezelik, mint egy tehetetlen csecsemőt. Irányítani akarják, parancsolnak neki és ha ellenállásba ütköznek, megsértődnek, hogy bűntudatot keltsenek a gyerekben.

Ha egy gyerek nem hozhat döntéseket, megsértik a magánéletét és nem kezelik önálló emberként, az komolyan árthat a mentális egészségének. Szorongás alakulhat ki nála, mindig félni fog valami újba kezdeni, és nem lesz képes beilleszkedni a társadalomba.

8. Gyakran szorongsz.

A mérgező családból származó gyerekeknél gyakran diagnosztizálnak szorongásos zavart. Ez a családi instabilitás, a mentális és fizikai elhanyagoltság és a biztonság hiánya miatt alakul ki. A szorongó gyerekeknek nehezen megy a koncentrálás, nyugtalannak, ingerlékenynek érzik magukat, aggódnak és feszültek lesznek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Ezek a tünetek lehetnek autista tünetek is.Nem lehet általánosítani.Persze lehet a rossz családi háttér,vagy iskolai buyling,vagy szorongásos depressziózavar is.Pszichiáter és pszichológus segítsége kell ilyen esetekben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét