A fogyásnak nem csupán két tényezője – a kalóriák visszafogása és az edzés – van. Hogy eredményt érjünk el, szervezetünknek és benne minden szervünknek is megfelelően kell működnie. Ebből a szempontból különösen fontos szerepe van a májnak.

A máj kulcsfontosságú az anyagcseréhez, a zsírok és a kalóriák lebontásához. Az a szervünk, amit a hízás elsőként érint, akárcsak a hormonháztartás egyensúlyának felborulása. Tehát a máj egészségének megőrzése vagy helyreállítása fontos részét képezi a sikeres fogyásnak. Ha szeretnénk leadni néhány felesleges kilót, jobb, ha ezen a téren tesszük meg a legelső lépéseket! Tisztítsuk meg a májat, tegyük működését hatékonyabbá! Na de hogyan?

Sok különböző módja van ennek, a méregtelenítés és a léböjt most a legdivatosabbak. De van egy még egyszerűbb módja: fogyassz májtisztító hatású ételeket! Tucatnyi olyan élelmiszer van, ami javítja a máj méregtelenítő képességét és hozzájárul a szervezet megtisztíásához. Már ma elkezdenénd? Az alábbi ételekre fókuszálj!

1. Hidegen sajtolt olajok

Olívaolaj, lenmag olaj és az egyéb hidegen sajtolt olajok mind segítik a máj munkáját. De csak mértékkel fogyaszd őket! Lipid bázisukkal felszívják a vérben a méreganyagokat, nagy terhet véve le ezzel a májról.

2. Fokhagyma

Aktivál bizonyos enzimeket a májban, melyekkel segíti a méreganyagok kimosását a testből. Magas a szelén és az allicin tartalma is, ezek az összetevők pedig tisztítják és méregtelenítik a májat.

3. Dió

A dió tele van argininnel, aminosavakkal, melyek segítik a szervezetből az ammónia eltávolítását. Ezenkívül a májban sok a glutation és az omega-3 zsírsav, tisztítják a májat és fokozzák annak működését.

4. Citrusfélék

Citrom, lime, narancs és az összes egyéb citrusféle nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ami közismerten stimulálja a májat és segíti a méreganyagok kimosását.

5. Avokádó

Az avokádó elősegíti a glutation termelődést. Ezt az anyagot használja a máj a méreganyagok és salakanyagok szervezetből való eltávolítására.

6. Kelbimbó

A kelbimbó kitűnő méregtelenítő zöldségféle. Mind a kén, mind a glukozinolát tartalma magas, ezek enzimeket szabadítanak fel a májban és védik a szervezetet a toxikus anyagok káros hatásaitól.

7. Kurkuma

A mediterrán fűszernövény a méregtelenítő étrend alapja. Gyorsan felszívódik és intenzíven fokozza a máj méregtelenítő képességét.

8. Alma

A benne lévő pektin tisztítja a szervezetet és méregteleníti az emésztőrendszert. Ezzel megszünteti a máj túlterheltségét és meggátolja a méreganyagok felhalmozódását.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét