Tulajdonképpen a gerinced tartja össze az egész testedet, így rendkívül fontos, hogy kortól függetlenül vigyázzunk rá. A következő cikkben olyan mindennapos tevékenységekről olvashatsz, amelyek károsan hatnak a gerincedre.

8. Fogmosás

Állás közben sokkal jobban terheljük a gerincünket, mint egy hosszú séta alkalmával. Ha egész nap, órákig kell állnod egy helyben, meg kell találnod a módját, hogy csökkentsd a gerinckárosodás esélyét.

Hogyan kerüld el?

Fogmosás közben, támaszkodj a falnak vagy a mosdókagylónak a szabad kezeddel.

7. Mosogatás

Mosogatás közben általában félig görbe tartással, feszített karokkal állunk. Emiatt pedig a mellkasi gerinc szakaszában az intervertebralis lemezek igen gyorsan elkopnak, ami lapockák közti fájdalomhoz vezet.

Hogyan kerüld el?

Tégy egy széket vagy egy zsámolyt a térded alá mosogatás közben. Segíti csökkenteni a nyomást a gerinceden.

6. Kerékcsere

Minden második autótulajdonos szembesült már ezzel a kihívással, ami után bizony akár egész nap fájhat a háta.

Hogyan kerüld el?

Ne hajolj le a kerékhez, hanem ülj le a földre inkább, így a szemeid egy vonalban lesznek a lökhárítóval.

5. Bevásárlótáska cipelés

A szörnyű valóság ellenére, miszerint a bevásárlóközpontok évente több millió egyszer használatos zacskót adnak el, soha ne spórolj egy második táskán. Néhány plusz forint megóvja a gerincedet az extra terheléstől.

Hogyan kerüld el?

Ne feledd, a nehéz tárgyakat hajlított térdekkel cipeld. A legtöbb nő számára 2 kg számít nehéznek, míg a férfiaknak több mint 5 kg.

4. Felmosás

Ha nem is mindennap, de hetente legalább egyszer a legtöbben felmossák az egész házat, ez pedig rettentően megterheli a gerincüket. Megfeszített lábak és hát, erős karmozdulatok, súlyemelés – még olvasni is szörnyű.

Hogyan kerüld el?

Ne a kezeddel és egy ronggyal mosd fel a padlót, használj inkább nyélre erősített felmosórongyot.

3. Cipőfűzés

Bármi, amit görbített háttal csinálunk, károsítja az intervertebralis lemezeket. A folytonos nyomás hatására az ásványi anyagok eltűnnek a gerincből. Ennek következtében egyik-másik területen szurkáló fájdalmat érezhetünk. A szükséges anyagok csak akkor termelődnek újra, ha a testünket kényelembe helyezzük, például alvás közben. Ennek fényében rendkívül fontos, hogy figyeljünk a hátunkra egész nap és ne teszteljük, hogy vajon meddig bírja.

Hogyan kerüld el?

Ajánlott ülve cipőt kötni, lábakat felhúzva. Semmiképp sem guggolva vagy állásból lehajolva kösd be.

2. Hátizsákviselés

A hátizsákok nem csak az iskolások körében népszerűek. Gyakran teletömjük mindennel, csak hogy kihasználjuk az összes helyet. A nehéz súlyok és a helytelen viselés negatív hatással vannak a gerincedre.

Hogyan kerüld el?

A hátizsákoknak okkal van két pántjuk. Használd mindkettőt a megfelelő súlyelosztás miatt. A széles és puha pántú hátizsákok a legjobbak, mivel jobb rezgéscsillapítást nyújtanak, és kevésbé terhelik a nyakadat és a gerincedet.

1. Nehéz tárgyak leemelése fentről

Amikor valamit megpróbálsz elérni, a gerinced megnyúlik. Képzeld el, mi történik vele, ha egy bőrönd súlya, még ha üres is, ránehezedik. Épp olyan, mintha egy téglát dobnánk egy léggömbre. Persze a gerinced nem durran ki, de a következményei igen kellemetlenek lehetnek, ha rendszeresen nehéz dolgokat emelsz le fentről.

Hogyan kerüld el?

Ha valami nehezet kell fentről levenned, állj rá egy székre, hogy a minimumra csökkentsd a nyomást a gerinceden. Ideális esetben a súlynak a mellkasoddal kellene egy vonalban lennie.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét