Testünk gyakran az izomgörcsökkel tudatja, hogy valami nincs rendben az életmódunkkal. Talán edzés közben húztad meg a hátadat, vagy napközben rossz a testtartásod a számítógép előtt, esetleg esténként görnyedten nézed a tévét a kanapéról. Szerencsére a fájdalmat több módon is csökkentheted és megelőzheted.
Ebben segítenek a következő tippek.

1. A forró és a jeges borogatás jót tehet.

Az orvosok azt javasolják, hogy az első 48-72 órában tégy jeges borogatást a fájó területre, és hagyd fenn 10-20 percig. Ez megelőzi a gyulladást, lassítja az idegi impulzusokat, ezzel pedig csillapítja a fájdalmat. Ha az izmok még ezután is görcsösek és merevek, használd a meleget. Végy forró zuhanyt, tegyél fel meleg borogatást. Ez fokozza a vérkeringést, és ellazítja a merev izmokat.

2. Finoman masszírozd meg.

Mindig jó ötlet profi masszőrtől segítséget kérni, de ha a helyzet még nem annyira súlyos, a párodat is megkérheted, hogy masszírozzon meg, vagy akár magadnak is elvégezheted a masszázst. Először finoman dörzsöld az izmokat, és gyengéden nyomkodd a fájó területet. Ha ez nem segít, próbáld meg, hogy megcsíped a bőröd, majd egy kis ideig így tartod, aztán elengeded.

3. Légy hidratált.

Az orvosok szerint több káros hatása lehet annak, ha napközben nem iszol elég vizet. Például izomgörcsöket és izommerevséget is tapasztalhatsz. Figyelj a rendszeres vízivásra!

4. Eddz, de ne azonnal.

Ha nyak- és hátfájással küzdesz, azt nagy eséllyel a fizikai aktivitásod váltja ki. A specialisták szerint jobb, ha az első néhány napban nem mozogsz, majd nyújtásokat és könnyű gyakorlatokat végzel.

Amit ebben az időszakban ne csinálj:

  • kocogás;
  • tánc;
  • felülés;
  • golf;
  • ütközéssel járó sportok.

Nyújtásnak ideális, ha finoman felvonod a válladat, majd visszaengeded, előre, majd hátrafelé húzod.

A szokásos napi rutinodhoz 2-3 hét múlva térj vissza.

5. Ellenőrizd a párnádat.

A nyak- és hátfájást sokszor az okozza, hogy olyan párnán alszol, ami nem támasztja meg kellően a nyakadat. Érdemes kipróbálnod a speciális párnákat. Ezek készülhetnek tollból vagy memóriahabból, és ideálisak a fejed, valamint a nyakad alakjának. Fontos, hogy a párna ne legyen túl kemény vagy túl magas.

6. Használj puha nyakrögzítő gallért.

Ezzel nagyban korlátozhatod a nyakad mozgását. Mielőtt viselni kezdenéd, kérd ki az orvos véleményét.

7. Feküdj le, és relaxálj.

Az izomgörcsök egyértelműen mutatják, hogy pihenésre van szükséged. Ezzel már abban a pillanatban csillapíthatod a fájdalmat. Az orvosok azt tanácsolják, hogy feküdj a hátadra, és tégy egy nyakpárnát a fejed alá, egy másikat pedig a térded alá. Hogy még inkább ellazulj, halk zenét is hallgathatsz, és segítségül hívhatod az illóolajokat is.

8. Gondolj a jövőre.

Többféle módon is megelőzheted a nyak- és hátfájást. A következő tippeket orvosok javasolják:

  • Ha egyhuzamban több órát töltesz a számítógép előtt, akkor rendszeresen, óránként végezz nyújtógyakorlatokat.
  • Az iratok, dokumentumok, amiket olvasol, legyenek szemmagasságban, hogy a nyakad egyenes legyen.
  • Ne viselj magas sarkú cipőt.

Ami még fontos, hogy az étrendedben elegendő D-vitamin és kalcium szerepeljen.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here