A növények csábítanak arra, hogy megérintsük őket. Ám ezzel sokszor nem járunk jól, hiszen számos növény olyan méreganyagokat tartalmaz, amelyek egy érintéssel csúnya kiütést okoznak, amik akár hónapokig megmaradhatnak a bőrünkön.
A következő 8 növényt eszedbe se jusson megérinteni!

1. Kaukázusi medvetalp

A kaukázusi medvetalpnak cakkos szélű, mélyen bevágott levelei vannak, amelyek szélessége akár a 1,5 métert is elérheti. Szára világoszöld, rajta sötétpiros pöttyökkel és pihékkel. Virága fehér vagy zöldesfehér, esernyő alakú.

Ha leveleinek nedve érintkezik a bőrrel, majd a bőrt napfény éri, fájdalmas hólyagok alakulnak ki. Ha a nedv szembe kerül, még vakságot is okozhat. Könnyű összetéveszteni a vadmurokkal, ami viszont nem mérgező.

2. Manszanilyafa

A manszanilyafának fényes, zöld levelei, apró, sárgászöld virágai és pirosasszürke kérge van. A gyümölcse lehet zöld vagy zöldessárga, hasonló az almához. A növény minden része méreganyagot tartalmaz. Ha tejszerű nedve hozzáér a bőrhöz, allergiás kontakt dermatitist okozhat.

3. Mérges tölgy

A mérges tölgy egy olajos anyagot, urushiolt tartalmaz, ami nagyon könnyen átkerül az emberre, állatra, tárgyakra. Ha más tárgyon keresztül vagy közvetlenül érintkezünk ezzel a nedvvel, hólyagok és viszkető búbok jelennek meg a bőrünkön.

Bokrosan nő, levelei szőrösek, kerekdedek, felületük fényes. A mérges tölgy levelét könnyen össze lehet téveszteni a fehér tölgy levelével, főleg, mivel egymás mellett nőnek. A különbség köztük annyi, hogy a fehér tölgy levelei egyenként, míg a mérges tölgy levelei hármas csoportokban nőnek.

4. Mérgező szumák

A mérgező szumák olyan kiütést okoz, ami heteken át képes fájni. Piros ágairól és leveleiről (7-13 levelecske, tollszerű elrendezésben) könnyebben felismerhető. Kora tavasszal a levelei narancssárgák, később sötétzöldek, ősszel pedig pirosas színt vesznek fel.

A nem mérgező szumáktól a bogyói alapján is meg tudjuk különböztetni. A mérgező növények bogyói zöldek, a szelíd változatoké pedig pirosak.

5.  Cnidoscolus stimulosus

Ha megfogod ezt a kis növényt, égő, csípő érzést fogsz tapasztalni, egyeseknél még el is színeződik tőle a bőr néhány napra. Felismerheted szőrös leveleiről és száráról, 5 szirmú, fehér virágairól, amelyeket a növény tavasszal és nyáron hoz.

6. Gympie gimpie (Dendrocnide moroides)

A Gympie gimpie nagy, szív alakú, fogazott leveleiről és arról ismerhető fel, hogy a szárait, a leveleit, az ágait és a termését is szúrós szőr borítja. Ha hozzáérsz, a bőröd azonnal égni kezd, és ez napokig, de akár hónapokig is megmaradhat.

7. Nagy csalán

Az egyik legismertebb gyom, a nagy csalán leveleit és szárait apró csalánszőrök borítják, amelyek érintésre azonnali bőrirritációt váltanak ki. Levelei puhák, zöldek, virágai aprók, barnás vagy zöld színűek.

8. Mérges szömörce

A mérges szömörce levele, a szára és a gyökere is termel egy olyan olajos gyantát, ami viszketést, irritációt és az egész testen szétterjedő, fájdalmas kiütést okoz. Levelei tavasszal pirosak, nyáron zöldek, ősszel pedig élénk sárga vagy piros színűek.

A szeder között néha megbújik a mérges szömörce, ezért nem nehéz véletlenül hozzáérni, főleg, hogy a leveleiknek is hasonló formájuk van. A szedret a szárán lévő kis tövisekről lehet felismerni, amelyek a mérges szömörcén nem találhatók meg.

BÓNUSZ: Így lehet felismerni a mérgező növényeket a leggyakoribb jellemzőik alapján.

Nincsenek olyan kifejezett jellemzők, amelyek csakis a veszélyes növényekre igazak, de vannak olyan közös tulajdonságaik, amelyek alapján könnyebb felismerni őket:

  • Fényesek a leveleik.
  • Tejszerű nedvük van.
  • Esernyő alakú virágaik vagy leveleik vannak.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét