A 6 és 13 év közötti gyerekek többsége tapasztalt már valamilyen formában bántalmazást társai részéről. Az ezt elszenvedők többsége pedig lány. A problémára oda kell figyelni, és elsősorban a gyökereit kell feltárni annak, hogy miért válik sok gyerek kegyetlenné. Most megtudhatod az okokat, így többet tehetsz a megelőzés érdekében.

1. Otthoni problémák és meg nem értettség

Nagyon veszélyes, ha egy gyerek egészségtelen környezetben él. Azok a gyerekek, akiket a rokonaik bántalmaznak, nagyobb eséllyel fognak maguk is bántalmazni másokat, agresszíven, erőszakkal fellépni társaikkal szemben.

Egy gyerek többek között azért válhat bántalmazóvá, mert ez olyan kontrollt ad a kezébe, amit otthon nem kap meg. Az alacsony önértékelés felébreszti benne azt a belső vágyat, hogy kegyetlen módon uralkodjon mások felett.

2. Népszerűség és a társadalmi státusz kimutatása

Sokan láttunk már olyan filmet, melyben népszerű tinédzserek zsarnokoskodnak másokkal. Úgy tűnik, a gyerekek ezt szórakozásból csinálják, de valójában ez nem más, mint a társadalmi státusz manifesztálódása.

3. A gyengeség jele

A kutatók szerint a gyerekek nem agresszívek és nem próbálnak bántalmazni másokat, mert úgy érzik, nincs erre szükségük. Ki vannak békülve a helyükkel, amit a csoporton belül elfoglalnak.

Ám ha egy gyerek mégis agresszívvá válik, az a gyengeség jele. Bizonytalanok a csoportban elfoglalt pozíciójukkal, és bántalmazással próbálják meg palástolni a gyengeségüket.

4. Más gyerekek által rájuk gyakorolt nyomás

Társas lények vagyunk, alapvető ösztönünk, hogy megpróbálunk beilleszkedni a közösségbe. Jobb beállni a bántalmazók közé, mint a következő áldozatnak lenni.

A társak által gyakorolt nyomás nagyon erős lehet, és a gyerekek sokszor úgy érzik, nincs más választásuk, mint ugyanazt tenni, mint a többiek. Azaz, bántalmazni azt, aki nem illik bele a csoportba.

5. Bosszú egy korábbi bántalmazásért

Mikor egy gyerek csoportos bántalmazás áldozatává válik, sokszor maga is bántalmazó az életének egy más területén szereplő gyerekkel szemben. A bántalmazott gyerekek és tinédzserek gyakran állnak bosszút. Úgy érzik, van joguk ezt megtenni, és megkönnyebbülést éreznek, ha valaki máson verhetik le korábban elszenvedett sérelmeiket. Áldozatuk pedig többnyire gyengébb náluk, így az ördögi kör újra indul.

6. Empátia hiánya

Egyes gyerekek kifejezetten élvezik mások bántalmazását és kigúnyolását, mivel hiányzik belőlük az együttérzés képessége. Egyszerűen nem értik, mennyire fáj a másiknak, amit tesznek vele. Ezért fontos nagy figyelmet fordítani a gyerek érzelmi fejlődésére is.

7. A figyelem hiánya

A gyerekeknek szükségük van arra, hogy szeretetet és figyelmet kapjanak a felnőttektől. Kell érezniük, hogy törődnek velük. Ha egy gyerek “láthatatlanná” válik, az agresszió kialakulásához vezethet, amiben mások bántalmazása is benne van.

A gyerek megpróbál figyelmet és megbecsülést kivívni a szüleinél, de nem tudja, hogyan érje ezt el. Az a gyerek, akivel nem törődnek eléggé, könnyedén bántalmazóvá válhat, és bizonyos értelemben így még inkább láthatatlan lesz.

8. Sztereotípiák és előítéletek

A bántalmazás sztereotípiákon és előítéleteken alapul, melyek mindenhol előfordulnak. A gyerekek ezzel találkozhatnak az iskolában, az interneten vagy akár egy kávézóban is. Abból a hitből alakul ki, hogy bizonyos embercsoportokkal másként kell bánni.

Mindenki szeretné magát különlegesnek érezni, és ha egy gyerek azt hiszi, hogy jobb másoknál a társadalmi helyzete, vagy egyéb okok miatt, akkor bizonyos módon kezd el viselkedni, ami magában foglalhatja a bántalmazó magatartást is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Az iskolákban sajnos az van, hogy bandát létesítenek a gúnyolódó agresszív gyerekek és a szenvedő alanynak nem hisznek a tanárok sem, mert azt gondolják a tanárok, hogy a többség véleménye az mindig igaz. Holott a tanárok nem látják az eseményeket, Viszont ha a szenvedő alany védekezik és megüt egyet vagy megfogja a támadó kabátját és az elszakad,ebben az esetben az alanyt teszik bűnössé. Akkor, hogy is van ez???

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét