Az elsőszülöttek kétségkívül különlegesek, hiszen ők azok, akik teljesen megváltoztatják az életet, ők adják meg a szülővé válás örömét. Alfred Adler elmélete szerint azonban a legidősebb gyerek általában felelősségteljesebb és megbízhatóbb is, ez pedig minden szülőnek áldás.

1. Megtanít azokra a leckékre, amiket eddig kihagytál

Amikor megszületik az első gyermeked, az életet egy egészen más szemszögből kezded el látni, bizonyos értelemben elkezdődik egy második életed. Újra szembekerülsz számos kihívással, de most már a gyermekeddel együtt. Nagyon sok hibát elkövetsz, de közben megtanulod kijavítani őket, hiszen a gyermeked miatt még a lehetetlennek tűnő dolgokat is képes leszel megoldani. Miközben rengeteg mindenre megtanítod az elsőszülöttedet, ő valószínűleg még többet tanít neked.

2. Túl korán nőnek fel

A legidősebb gyermek még nem felnőtt, de már nem is gyerek. Amint megszületik a kistestvér, nincs más választása, mint felnőni és elfoglalni egy felelősségteljesebb pozíciót a családban. Az is biztos, hogy gyakran fogja hallani, hogy “Te most már nagy vagy”, és minél többet hallja, annál inkább így is lesz.

3. Bölcsebbek, mint gondolnák

A kényszer, hogy gyorsabban nőjön fel, azt eredményezi, hogy az elsőszülött okosabbá válik. Mindenki másnál jobban felnéz a felnőttekre, hiszen érzi a felelősséget. Megragad valahol a felnőtt és a gyerek állapota között. Támogatást várnak tőle, és sok helyzetben felnőttként kezelik, ezért a szülők sokszor a felnőtt problémákba is bevonják. Idővel tanácsadóvá válik, a szülők meghallgatják és figyelembe veszik a véleményét.

4. Többet tesznek, mint kellene

Azok a gyerekek, akiknek van kistestvérük, sokkal többet tesznek, mint egyke barátaik. Több a feladatuk, több a felelősségük, nincs csak saját magukra szánt szabadidejük, hiszen a kistestvérükkel osztozni kell ezen kis. Akinek nincs testvére, az a feladatai elvégzése után pihenhet, játszhat, de akinek kistestvére van, az nem tudja nyugodtan tölteni az idejét, hiszen ott van valaki, akire mindig figyelni kell, akinek segíteni kell. Idővel ehhez a nagy testvér hozzászokik.

5. Ők a legfőbb segítők

Lehetetlen mindent kézben tartani, főleg, ha egyszerre több gyerekre is kell figyelni. A szülőnek csak két keze van, de a legnagyobb gyereknek is van kettő, ezért annyit segít, amennyit csak tud. Ők a legjobb dadusok, ők a szülő jobb keze és megmentője, mikor segítségre van szükség.

6. Tanítják a kisebbeket az élet dolgaira

Kiváltság egy idősebb testvér, hiszen ő már rengeteg olyan dolgon átment, amivel a kisebb még csak most fog szembesülni. A nagy testvérek örömmel osztják meg a kicsikkel a tudásukat, legyen szó a házi feladatról vagy arról, hogy melyik tanár a legkedvesebb. Nincs jobb, mint egy nagy testvér, aki mindig ott van, ha egy idősebbel szeretnél beszélni, de mégsem a szüleiddel.

7. Önzetlenek

Egy idősebb testvér valószínűleg nem is tenné meg, hogy önző legyen. Mindig gondol másokra, hiszen ezt teszi már egészen kiskorától kezdve. Az utolsó cukorkáját is odaadja, és osztozik a játékain is évek óta. Büszke a testvéreire, és örül nekik, és bár vitáik mindig vannak, mégis a nagy testvér a legnagyobb rajongója a kicsiknek.

8. Ők a lehető legjobb testvérek

Kár is lenne tagadni, hogy az idősebb testvér pótolhatatlan a kicsik számára. Talán még csak gyerek, mégis nagyon figyel a testvéreire, gondoskodik róluk, vigyáz rájuk, közben pedig olyan önfeledten képes játszani velük, ahogyan egyetlen felnőtt sem. Nagyvonalú, vicces, szórakoztató és a legjobb példakép a kisebb testvérek számára. Ha valami jót tesz, biztos, hogy a többiek követni fogják a példáját.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here