Mayim Bialikot az Agymenők című sorozatból ismerhetjük. De nem csak a szerepében, hanem a való életben is egy igen sokoldalú és tehetséges nőről van szó. Színésznő és idegtudós, a legkedvesebb hivatása viszont 2 gyermeke nevelése. Nézetei a szülőséggel kapcsolatban teljesen egyediek és nagyon modernek.
Lehet, hogy te is kedvet kapsz majd kipróbálni Mayim Bialik gyereknevelési módszereit.

1. Gyerekei magántanulók.

Mayim nem ért egyet az intézményes oktatással, ezért úgy döntött, saját kezébe veszi a dolgokat, és gyerekei magántanulók lesznek. Állítása szerint ez lehetővé teszi, hogy a fiai a saját tempójukban fejlődjenek, jobban fel tudják ismerni, hogy mit szeretnek és mihez van tehetségük, valamint többet tudnak a fantáziára és a játékra koncentrálni, mint az iskolában.

2. Sokáig szoptatta a gyerekeit.

Mayim számára magától értetődő volt, hogy szoptatni fogja a gyermekeit. Míg a legtöbb anya ezt igyekszik a lehető legrövidebb időre korlátozni, addig Bialik hagyta, hogy a fiai maguk döntsék el, mikor akarnak elválasztódni. Ennek köszönhetően a gyerekek kevesebbszer voltak dühösek, nem hisztiztek annyit, és az anyukájukkal is nagyon szoros kapcsolatot alakítottak ki.

3. Pelenka nélkül szoktatta őket szobatisztaságra.

Pelenkát cserélgetni senki sem szeret, a legtöbb szülő mégis serényen pelenkázza a gyermekét. Mayim viszont kihagyta ezt, hiszen egyáltalán nem használt pelenkát a gyerekeinél. Helyette pelenka nélkül szoktatta őket szobatisztaságra, annak az elvnek az alapján, hogy minden baba jelzi, amikor szüksége támad. Állítása szerint, ha egyszer rájössz ezekre a jelekre, csak rá kell tenned a gyereket a bilire, és adnod kell valamilyen jelzést (pl. egy hangot), amire válaszolni fognak.

4. Nem vesz karácsonyra drága ajándékokat.

Azzal egyetért, hogy a nagyszülők megajándékozzák őket, de ő maga nem tesz így. Volt férjével úgy döntöttek, hogy egy játékot vagy egy kis ajándékot, például zoknit vagy pizsamát ajándékoznak a gyerekeknek – amire éppen szükségük van. Mivel gyerekeinek mindenük megvan, miközben rengeteg gyereknek semmi sem jut, szívesebben adakozik és adományoz dolgokat az arra rászorulóknak, semmint drága és felesleges ajándékokra költsön.

5. A pozitív megerősítés híve.

Alapelvként kezeli a szülő és gyerek közötti egészséges kommunikációt és a pozitív megerősítést. Mikor gondok merülnek fel, akkor sincs kiabálás, elfenekelés vagy leszidás. Helyette mindent higgadtan elmagyaráz a fiúknak, és racionálisan érvel, hogy megértsék.

Az alapszabály nála, hogy úgy viselkedj a gyerekeddel, ahogyan szeretnéd, hogy veled viselkedjenek, hiszen az egészséges kapcsolat alapja a tisztelet. Ennek a módszernek köszönhetően a gyermeked nem fog félni vagy tartani tőled, és sokat javul az önfegyelme.

6. Együtt alszik a gyerekekkel.

A ragaszkodó szülőknél fontos szerepet játszik az éjszakai együtt alvás a gyerekekkel. A kötődésen alapuló nevelési elvnél lényeges pont, hogy a lehető legtöbbet legyél együtt a gyerekeddel, ezért egyértelmű, hogy Bialik a fiaival alszik. Állítja, ez erősíti a kapcsolatukat, megelőzi a szeparációs szorongást, a fiúk jobban és többet tudnak így aludni.

7. Szigorúan szabályozza a tévézést.

Bár ő maga egy tévésztár, a gyerekei nem sokszor láthatták a tévében, hiszen a házban ezzel kapcsolatban szigorú szabályok uralkodnak. A gyerekek nem nézhetnek filmeket és tévéműsorokat, mert Bialik nem szeretné, hogy az önértékelésüket vagy a személyiségüket az ott látottak formálják. Az első videó, amit Mayim megmutatott az idősebb fiának, az otthonszülésről szólt. Így akarta felkészíteni őt kisöccse érkezésére. A fiú jelen is volt a szülésnél, ő vágta el testvére köldökzsinórját.

8. Nem muszáj azt mondani, hogy “kérem” és “köszönöm”.

A legtöbb gyereket már egész pici korától arra tanítják, hogy a “kérem” és “köszönöm” szavakat ne felejtsék el használni. Bialik viszont ennek épp az ellenkezőjét tanítja fiainak. Ezeket a szavakat ugyanis egyáltalán nem használják. A családdal és a barátokkal is megbeszélte, hogy az ő gyerekeitől ne várják el, mert nem fognak elhangzani ezek a szavak. Számára ugyanis a természetes, ösztönös kifejezése a hálának sokkal fontosabb, mint jelentéktelenül ismételgetni ezeket a szavakat, melyek idővel elvesztik valódi értelmüket.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here