A merev nyak a modern társadalomban gyakori probléma. Felmérések szerint a nők több mint 17 és a férfiak több mint 12%-át érinti valamilyen nyakfájás vagy merevség.
A következő tippek és gyakorlatok segítségével megelőzheted és csillapíthatod a nyak fájdalmát.

1. Nyújts rendszeresen.

Ha napközben nyújtasz, azzal hatékonyan előzheted meg a nyak merevségét. Kövesd az alábbi lépéseket:

  • Végezz vállkörzéseket.
  • A lapockáidat többször préseld össze.
  • Lassan engedd le a füledet a válladhoz.
  • Lassan döntsd a fejed balra és jobbra.
  • A kezeidet tedd a füleid fölé, az ujjaiddal finoman gyakorolj nyomást és a nyakizmokkal tarts ellent, hogy a fejed egyenes maradjon.

2. Hideg vagy meleg borogatás.

A helyi gyulladás csökkentéséhez használj hideg vagy meleg borogatást. A jeges pakolás segíthet a gyulladások ellen, ha pedig meleget teszel a nyakadra, az serkenti a vérkeringést. Mindkettő hatékony, csak tőled függ, hogy melyiket választod. Akár felváltva is alkalmazhatod őket.

3. Csökkentsd a párnáid számát.

Ha túl sok párna van az ágyban, az alvás közben ártalmas a nyak számára. A magas párna miatt a nyak nyújtva van, ami ébredéskor fájdalmat okoz. Kerüld a nagyon merev párnákat, mert ezek nem engedik kellően mozogni a nyakat.

4. Fordulj masszőrhöz.

Ha szakszerűen végzik, egy finom masszázs a merev, fájdalmas területen nyújtja a nyakizmokat és hátizmokat. Ezenkívül csökkenti a nyakfájást, növeli a nyak mozgékonyságát, és még a stresszt is csökkenti.

5. Mozogj napközben is.

Ha irodában dolgozol vagy napközben sokat ülsz, előfordulhat, hogy sokszor fáj a nyakad. Alkalmanként állj fel, és mozogj, hogy a nyakad ne legyen túl sokáig egészségtelen pozícióban.

6. Próbáld ki az akupunktúrát.

A kínai orvoslásban évezredek óta alkalmazzák ezt a technikát, mikor a test bizonyos pontjaiba tűt szúrnak, hogy enyhítsék a merevséget és a krónikus fájdalmat a nyaki régióban.

7. Villával szurkáld meg a nyelved.

A nyelvünk értékes információkat közöl testünk állapotáról, többek közt a nyakunkról is. Az akupunktúra segít a fájdalom csökkentésében, és van egy speciális típusa, ami szintén sokat segíthet. Ezt nyelv akupunktúrának nevezik, és a lényege a nyelv stimulálása egy villával (vagy az ujjaiddal) 10-30 alkalommal. A nyakfájásod gyorsan csillapodni fog tőle.

8. Ne lefelé nézve használd a telefonodat.

A telefonodat és semmilyen más okoseszközt ne használj úgy, hogy közben lefelé nézel. Ha arra kényszeríted a fejedet, hogy folyton lefelé lógjon, azzal fokozod a fájdalmat. A legjobb, ha a telefonodat szemmagasságban tartod.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét