Az internet, a tévé és persze a barátnők – mind extra biztos forrásai a smink trükköknek és szabályoknak. De vajon honnan tudhatjuk, hogy az innen-onnan összegyűjtött tippek tényleg jól működnek a való életben? És hogyan találjuk meg a kiutat az ezernyi jó tanács között? Nem árt, ha kicsit utánanézel a leggyakoribb tévhiteknek, melyeknek a sminkeléssel kapcsolatban bedőlhetsz, és hidd el, jobban jársz, ha ismered őket.

1. Tévhit: A primerek ugyanúgy működnek, mint a hidratálók.

Valójában teljesen más az egész összetételük, így a működésük is. A primer termékek sminkalapok, melyeket nagyon könnyű egyenletesen felvinni a bőrre, hogy sima alapot képezzenek a smink alatt. A primer kitölti az apró ráncokat, csökkenti a pórusok méretét, és megelőzi, hogy a smink a bőr zsírosodása miatt folyjon el. Ezzel szemben a hidratáló nem csinál mást, mint hidratál, azaz a bőr szárazságát szünteti meg. A primert a hidratáló krém után kell felvinni, ezután következhet az alapozó.

2. Tévhit: A vörös rúzs csak keveseknek áll jól.

A legtöbben nem merik vörösre rúzsozni a szájukat, bármennyire is tetszenek nekik ezek a pirosas árnyalatok. Pedig a vörös rúzs nincs, akinek ne állna jól, viselésének csupán egyetlen titka van, mégpedig megtalálni a megfelelő, a bőröd tónusához legjobban illeszkedő árnyalatot. Mielőtt választasz, próbálj ki többfélét.

3. Tévhit: Az alapozót a homlokod, a kézfejed, a nyakad bőrtónusa alapján válaszd ki.

Minden jó smink alapja a színárnyalatban passzoló alapozó megtalálása. Azonban a bőrszín a kézfejen, a nyakon, a homlokon vagy az orcákon teljesen más, mint magán az arcon. Nagy hibát követsz el, ha hozzájuk mérten keresel színben megfelelő alapozót! Ehelyett az alapozó árnyalatát mindig az állcsont területén lévő bőr alapján válaszd ki, és természetes, nappali fényben próbáld ki.

4. Tévhit: Az ajakdúsító rúzsok megnövelik az ajkak méretét.

Ha vékonyak az ajkaid, valószínűleg ezerféle megoldást próbáltál már keresni, és biztosan találkoztál ajakdúsító rúzsokkal is. Ezek fahéjat, chili paprikát, mentolt vagy koffeint tartalmaznak, mely összetevők irritálják az ajkat, ennek eredményeként az meg fog duzzadni. Ez azonban csak egy időre – valószínűleg a kívánatosnál jóval rövidebbre – szól, nem jelent tartós megoldást az ajak méretének megnövelésére.

5. Tévhit: Ha a kefét ki-be húzkodod a szempillaspirál tégelyéből, megelőzheted a csomósodását.

A szempillaspirál viszonylag kényes kozmetikum, ami a levegő hatására elég hamar megromlik. Ha ki-be húzogatod, azzal csak azt éred el, hogy még több levegőt pumpálsz a tégelybe, így a lejárati idejénél hamarabb fog kiszáradni, és több baktérium is kerül bele. A legjobb, ha a tégelyben forgatod a kis kefét, majd egy törlőkendővel áttörlöd, mielőtt felvinnéd vele a festéket a szempilládra.

6. Tévhit: A szemhéjpúder soha nem lehet olyan, mint a szemed színe.

A szemedével kontrasztos színű szemhéjpúder valóban látványosabbá teszi a tekintetet, de ez nem azt jelenti, hogy nem használhatsz a szemedével azonos színt. Hogy a barna szeműek nem tehetnek fel barna szemhéjfestéket, a kék szeműek pedig kéket, ez nagy tévedés.

7. Tévhit: A korrektornak mindig világosabbnak kell lennie az alapozónál.

Az egyik legelterjedtebb smink tévhit. A legjobb, ha a korrektor – éppen úgy, mint az alapozó – minél inkább illeszkedik a bőrszínedhez. A világosabb korrektortól csak még sötétebbek lesznek a karikák a szemed alatt, és egyéb bőrhibáid is szembetűnőbbé válnak.

8. Tévhit: A smink pattanásokat okoz.

Nincs olyan tudományos kutatás, ami megerősítené ezt. A nem megfelelő arcápolás, a rossz minőségű termékek azok, amiket felelőssé tehetünk a pattanásokért és az arcon kialakuló gyulladásokért. A másik, hogy mikor felkerül a smink – általában valamilyen alkalomra –, utána már lusták vagyunk arra, hogy alaposan letakarítsuk az arcunkról. Ilyenkor pedig ne csodálkozzunk a pattanásokon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét