Egy jó adag sós sült krumpli gyakran minden vágyunk. Ám a túlzott sóbevitel káros mellékhatásokkal jár. Emeli a vérnyomást, növeli a vízvisszatartást, puffadást okoz, számos rövid- és hosszútávon fennálló egészségi problémát írhatunk a számlájára.
Szerencsére azonban csökkenteni a sóbevitelt nem is olyan nehéz!
1. Petrezselyem
Minden évszakban elérhető ez a komplex, friss ízt adó fűszernövény. Szinte bármilyen ételbe beletehetjük, legyen az leves, húsétel vagy köret, de ízesíthetjük vele a rántottát is. Nem kell vele szűkmarkúan bánni, tegyünk az ételbe nagyobb darabokat belőle! Igazi ízét akkor ereszti ki, ha elrágjuk.
2. Gyömbér
Ez az intenzív ízű fűszer egyszerre édes és csípős. Halhoz, csirkéhez, sertés- és marhahúshoz egyaránt ideális, ha só nélkül is szeretnénk finom ételt készíteni. Ha duplázni szeretnénk az ízhatást, kombináljuk fokhagymával!
3. Bazsalikom
A paradicsomos ételeket sokan rendszeresen túlsózzák. Valójában a paradicsom nem a sót kívánja meg, hanem egy nála erősebb ízt, amit maximálisan megad neki a bazsalikom. Ha paradicsommal főzünk vagy pestot készítünk, a sómennyiség csökkentésére használjuk a bazsalikomot!
4. Rozmaring
Ez a gyógy- és fűszernövény nagyon erős, fás ízzel rendelkezik, ami kiváló a különböző tésztaszószokhoz, de a húsételekhez is. Népi orvosság a gyomorsav ellen, a hűtőben a rozmaring frissen szedett szárait akár hetekig eltarthatjuk. A vele készült ételekhez a fokhagyma kiválóan passzol.
5. Fahéj
Bár azt gondolnánk, inkább valamilyen édes összetevőt lehet vele kiváltani, mintsem a sót, próbáljuk ki egyszer, hogy mit tud a fűszeres ételeknél. A fahéj az egyik legegészségesebb fűszernövény, melyet nemcsak az ázsiai konyha hús- és zöldségételeihez lehet felhasználni, de a magyar ízekkel is nagyszerűen párosítható.
6. Bor
Só helyett jó megoldás, ha valami savasat teszünk az ételhez. Ilyen a bor, melynek alkoholtartalma a főzés során elpárolog, így csak kellemes savanykás aromája marad meg, ami csökkenti az étel sóigényét.
7. Vörösborecet
Szintén savas összetevő, mely természetes ízfokozóként működik és akár teljesen elhagyhatóvá teszi a sót. Fokozatosan adagoljuk az ételekhez, mert nagyon intenzív az íze! Fogyókúrás étrendek kiváló kiegészítője.
8. Citromlé
Locsoljuk meg vele a csirkét vagy csepegtessük a tojásra! Sokoldalúan felhasználhatjuk ezt az összetevőt, ami – mondani sem kell – mennyire jót is tesz szervezetünknek. Ne álljunk meg a citromnál! Nyúljunk nyugodtan más citrusfélékhez is, mint a mandarin vagy a grapefruit!
A bolti olcsó, káliumos vagy jódos sóra igaz, hogy káros. De a nátrium klorid (pl. Parajdi is) igenis fontos a szervezetnek. Nem szabad lebeszélni az embereket a sófogyasztásról, csak tudni kell hogy mit vesz az ember. 🙂
Igazad van Anett.