Mikor a bőr megsérül vagy leég a napon, elkezd több melanint termelni, ennek következtében alakulnak ki a sötét foltok. A kidörzsölődés pedig sokszor bőrkeményedést okoz. Az ember életkorát is meg lehet állapítani a kezei alapján.
Nem könnyű feladat, hogy kezeiden a bőr puha és fiatalos legyen, főleg, ha egész nap munkára használod őket. Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami mégis segíthet.

1. Mindig használj fényvédőt.

Az egyik legfontosabb tényező a kéz fiatalságának megőrzéséhez a fényvédő használata. Ez segít megelőzni a foltokat, de akár a bőrrákot is. Mielőtt kimész az utcára, 30 perccel korábban krémezd be a kezeidet, és napközben ismételd meg ezt többször.

2. Vezetéshez és a házimunkához viselj kesztyűt.

A kesztyűvel megóvhatod a bőröd a sérülésektől, amik sötét foltokat okoznak. Ha kesztyűben vezetsz, a káros napsugaraktól óvhatod meg a kézfej bőrét. A házimunkához is érdemes felvenned, hogy a bőröd ne száradjon ki és ne sérüljön meg. Fontos, hogy legyen rajtad kesztyű, mikor kertészkedsz, mosogatsz vagy vegyszereket használsz.

3. Áztasd a kezed, hogy puhább legyen.

Télen a kezünkön a bőr sokszor kiszárad, berepedezik. Hogy ezt megelőzd, áztasd langyos víz és keserűsó keverékébe. A lábfejeddel ugyanezt megteheted, hogy ott is puha legyen a bőr.

4. Szebb lesz a kezed, ha radírozod a bőröd.

Hogy hatékonyabban tudd hidratálni a bőrödet, radírozd le, mielőtt bekrémezed. Meleg vízzel mosd meg a kezeidet, majd puha kefével vagy szivaccsal dörzsöld a bőröd gyengéd, körkörös mozdulatokkal. Ezután rögtön kend be hidratálóval.

5. A hidratált kezek sokkal fiatalabbnak tűnnek.

Mindig legyen a táskádban egy kézkrém. Ez az egyik legjobb módszer, hogy a kezeid puhák és fiatalosak legyenek. Hogy minél hidratáltabb legyen a bőröd, használj szalicilsav-tartalmú krémet. A hialuronsavas krémek is jók, ezek a ráncoktól segítenek megszabadulni.

6. Próbálj ki foltokat halványító készítményeket.

Hogy a kézfejeden a foltok halványabbnak tűnjenek, próbálj ki C-vitamin-tartalmú készítményeket, mivel ezek hatásosak a hiperpigmentáció ellen.

Óvakodj viszont azoktól a bőrvilágosító termékektől, amikben higany van, ugyanis ezek nagyon veszélyesek az egészségre.

7. Figyelj a körömágyra.

A száraz körömágytól a kezed nemcsak ápolatlannak, de öregebbnek is fog tűnni. Ez azonban drasztikusan megváltozik, ha a körömágyat elkezded hidratálni. Használhatsz rá krémet, de akár olívaolajat is. Finoman masszírozd be.

8. Foglalkozz a körmeiddel.

Hogy a kézfejed szép legyen, mindig tökéletes állapotban kell lenniük a körmeidnek. A körömgomba és a különböző baktériumok a bőrt is megfertőzhetik, ezért ne rágd soha a körmöd. A fiatalos kézhez hozzátartozik a szépen formált, egészséges köröm.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here