Baj bármikor történhet. Képzeld el, hogy az egyik pillanatban még nyugodtan úszkálsz, a másikban pedig már az életed a tét. Fontos, hogy felismerd a veszélyes helyzeteket és tudj megfelelően reagálni. Sok kockázatos szituáció van, amibe belesodródhatunk, és ilyenkor az egyetlen esélyünk az lehet, ha tudjuk, hogyan cselekedjünk.
Szokatlan körülmények általában akkor állnak elő, amikor a legkevésbé számítasz rá. Mindazonáltal reméljük, soha nem kerülsz ilyen helyzetekbe.

1. Hogyan éld túl, ha elkap egy áramlat.

Hogy tudsz úszni, az sajnos nem jelenti azt, hogy teljes biztonságban vagy a tengerben. Ha úgy érzed, hogy az áramlat túl erős és nem tudsz miatta úszni, feküdj a hátadra, és lebegj. Így a tested tud pihenni, és kapsz levegőt.

2. Hogyan állítsd meg a vérzést.

A sportolók használják gyakran ezt a trükköt a versenyeken. Ha vérzel, tisztítsd ki a sebet, gyakorolj rá nyomást, és tiszta kézzel kend be egy réteg vazelinnel, hogy elálljon a vérzés. Ha van nálad géz vagy ragtapasz, fedd le a sebet.

3. Hogyan éld túl a tornádót a tengeren.

Tornádó esetén azt javasolják, hogy a pincében keressünk menedéket. De ha kint vagy a nyílt vízen, akkor más megoldást kell keresned. Ha a tengeren hajózva látod, hogy tornádó közeleg, evezz a tornádóhoz képest merőleges irányba, így elkerülheted.

4. Hogyan menekülj meg a piranhák elől.

Ha egy piranháktól hemzsegő, amazóniai folyóban találod magad, ne csapj zajt, mert azzal csak még inkább odavonzod őket. Mivel ezek a halak a sekély vízben élnek, védd a lábaidat és a kezeidet, ússz befelé, ahol a víz mélyebb és hidegebb.

5. Hogyan varrd össze a sebed (tű nélkül).

Ha mélyen megvágtad magad, vágd le egy félbehajtott ragtapasz sarkait, és helyezd a vágásra úgy, hogy bezárd a sebet. Ez megteszi, míg orvosi segítséget kapsz.

6. Hogyan menekülj el a felbőszült elefánt elől.

Ha egy haragos elefánttal kerülsz szembe, gyorsan kell reagálnod, hogy túléld. A következőket teheted:

  • Maradj ahol vagy, és kiabálj az elefántra.
  • Fuss cikcakkban.
  • Bújj el valamilyen nagyobb tárgy mögé.

7. Hogyan élj túl egy motorbalesetet.

A motorbalesetek azért különösen veszélyesek, mert a testünk és a környezet között nincs semmi, ami védelmet nyújthatna. Ha motoron ülsz, és az esés elkerülhetetlen, tedd a következőket:

  • Ne engedd el a kormányt addig, amíg földet nem érsz.
  • A fejedet hajtsd le, a könyökeidet és a térdeidet pedig húzd közel a testedhez.
  • Ha lehetséges, próbálj meg gurulni.

Így megúszhatod a súlyosabb sérüléseket.

8. Hogyan éld túl a pumatámadást.

Ha olyan helyen túrázol vagy kempingezel, ahol élnek pumák, megvan az esélye, hogy találkozol velük. Ilyenkor ne fuss el, állj egyenesen, húzd ki magad, nyisd szét a kabátodat, valamint emeld fel a karjaidat, hogy minél nagyobbnak tűnj. Ezzel elijesztheted a pumát.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here