Szeretnénk azt hinni, hogy minden termék, amit árulnak, az biztonságos is. Ám az Egyesült Államokban 2019-ben több mint 5 millió gyermekeknek szánt terméket hívtak vissza. A szülőknek nagyon résen kell lenniük, mivel még a legnépszerűbb termékek is okozhatnak sérülést és halált.
Megmutatjuk, mely babaholmikat kerüld el a gyermeked biztonsága érdekében.

1. Kiságyvédő, rácsvédő

A szülők gyakran használják, hogy a gyerek ne üsse be a fejét a kiságy rácsaiba, de ez a gyönyörű kiegészítő valóságos rémálom lehet a gyerekek számára. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kiságyvédő növeli a bölcsőhalál kockázatát. Még az ún. “lélegző” kiságyvédők is megfojthatják a gyereket. Azokat a tárgyakat, melyek eltakarhatják a baba arcát, inkább tartsd távol a kiságytól.

2. Túl keskeny babahordozó

A babahordozó nagyszerű kellék a kötődés kialakításában és a baba gondozásában, de a legtöbbjükben a baba egészségtelen testhelyzetben van. Lábai egyenesen lógnak, a csípője és a térdei megnyúlnak, ez pedig óriási feszültséget helyez a gerincre, növeli a csípőficam kockázatát. Ennek esélye különösen nagy a 6 hónaposnál fiatalabb babáknál.

A babahordozónak számtalan előnye van mind a gyermek, mind a szülők számára. De ügyelj arra, hogy az alja kellően széles legyen, hogy a baba lábai M betűt formázzanak, így nem jelent veszélyt.

3. Bébikomp

Amikor a baba elkezd mozogni a házban, sok szülő vásárol bébikompot. De bizonyos okok miatt ezt az eszközt egyes országokban, például Kanadában már betiltották. A bébikomp ugyanis lehetővé teszi a baba számára az állást és a járást, miközben az izmai még nem elég fejlettek ehhez. A bébikomp nagy sérülésveszélyt jelent, a gyerek felborulhat vele, vagy ami még rosszabb, akár le is zuhanhat az emeletről.

Az orvosok szerint a fejlődésben való lemaradás gyakran megfigyelhető azoknál a gyerekeknél, akik sok időt töltenek bébikompban vagy babahintában. Ezek a gyerekek ugyanis nem töltenek elég időt a talajon, ezzel pedig kihagynak egy fontos fejlődési szakaszt.

4. Kádba való babaülőke

Minden harmadik fulladásos esetet a 2 év alatti gyermekeknél a kádba való babaülőkék okoznak. Egyes szülők tévesen azt gondolják, ezek kifejezetten biztonsági eszközök. Miközben a szülő biztonságban érzi gyermekét, az könnyen belecsúszhat a vízbe és elmerülhet.

5. Csúsztatható oldalú kiságy

A babák órákon át forgolódnak a kiságyban, ezért jobb biztosra menni, hogy valóban biztonságban vannak ott. A tapasztalt szülők nem választják a csúsztatható oldalú kiságyakat, mert tudják, hogy lecsúszhat a sínekről, így rés keletkezik a matrac mellett a lecsúsztatható oldalon. Ha ez megtörténik, a gyerek beszorulhat, megfulladhat. Ez könnyen megelőzhető, ha a szülők tudatában vannak a veszélynek, és klasszikus, leengedhető fal nélküli kiságyat választanak.

6. Babatakaró, babapárna

A párna elzárhatja a gyermek száját és orrát. A szülőknek azt is észben kell tartaniuk, hogy a babának egyszerűen nincs szüksége párnára. Teljesen felesleges számára 2 éves kor alatt vagy addig, míg a feje szélesebb a vállánál.

7. Kenguru (amit a szülő a nyakába köt)

A kenguruk választéka óriási. Mindegyik gyártó azt hangoztatja, hogy az ő terméke az, amire a babának szüksége van, ám oda kell figyelni arra, hogy az a rész, amit a szülő a nyakába köt, fulladást okozhat a gyereknél. A kenguruban a gyerek nem tud kinyújtózni, az álla a szülő mellkasához nyomódik és elzárja a légutakat.

Légy nagyon óvatos, mert a szakemberek szerint ez a kellék a 4 hónapnál fiatalabb babákra nézve potenciális veszélyt jelent. Mivel az ő nyakizmaik még gyengék, ha a szájuk vagy az orruk le van takarva, nem képesek mozogni, és megfulladhatnak.

8. Döntött babafészek

A szülők sok mindenre képesek, hogy a baba jobban aludjon, hiszen csak így juthatnak némi szabadidőhöz. De a döntött babafészek nem segít abban, hogy a baba jobban alhasson. Kutatások eredményei szerint azok a babák, melyek nem lapos felületen alszanak, nincsenek biztonságban és megfulladhatnak.

9. Baba nyakúszó

Az úszás nagyon jó gyakorlat a babák számára, és ehhez nincs szükségük felszerelésre. A nyakúszókat a fogyatékkal élő gyerekek számára találták fel, és sok helyzetben rekreációs eszközként alkalmazzák.

A szülőknek érdemes kerülniük ezt a terméket, mert megakadályozza a gyerek aktív mozgását a vízben, így csak mozdulatlanul lebegnek majd. Ami még rosszabb, a gyerek akár kicsúszhat belőle, vagy az úszógumi leereszthet.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét