A testünk jeleket küld, ha betegek vagyunk, ha valami nem működik jól a szervezetünkben. A nyelvünk is jelzi a problémákat. Sok dolog van, amit kiolvashatunk belőle, ha jobban megvizsgáljuk.

Eperpiros színű nyelv

Ez annak a jele lehet, hogy nem viszel be elég vitamint a szervezetedbe. Ha a nyelv fényes vagy eperpiros, valószínűleg a vas vagy a B12-vitamin hiányzik. Később a nyelv simábbá válik, mivel az ízlelőbimbók nagy része kilapul. Súlyos esetekben erős fájdalom léphet fel meleg italok vagy fűszeres ételek fogyasztása közben. Keress fel egy orvost, és változtass az étrendeden!

Fekete vagy barna lerakódások

Nagyon ijesztő lehet ez a látvány, de az esetek többségében csak a rossz szájhigiénia, a dohányzás, a túl sok kávé vagy fekete tea fogyasztása okozza. Okozhat kellemetlen szájszagot és az ízek nehéz felismerését. Az első dolog, amit tehetsz, hogy felhagysz a káros szokásokkal, amik a lerakódást okozzák, és nem csak a fogaidat sikálod fogmosáskor, de átdörzsölöd a nyelvedet is mindennap.

Rengeteg fehér lerakódás

A túrószerű, bőséges fehér lerakódás gombafertőzésre vagy Candida-fertőzésre utal. Akkor jelentkezik, amikor a Candida-gomba túlszaporodik. Ez bekövetkezhet antibiotikumok hatására, cukorbetegség, az immunrendszer gyenge működése vagy magas vérnyomás miatt. Fordulj vele orvoshoz!

Barázdált nyelv

Lehet egyszerűen az öregedés jele, hiszen a nyelv is öregszik. A megjelenő redők általában nem jelentenek bajt, de ha nem mosol alaposan fogat, a redőkben fertőzések alakulhatnak ki. A gombás fertőzés pedig égő érzést és fájdalmat okozhat. Ezt a problémát gyógyszerekkel lehet kezelni. Akinek rosszul behelyezett fogimplantátuma van, annál is kialakulhat a barázdás nyelv.

Apró fehér pöttyök

Azt mutatja, hogy valami irritálja a bőrt. Ez lehet például egy fog, ami folyamatosan a nyelvhez dörzsölődik. De legtöbbször a dohányosok esetében a fokozott sejtnövekedés miatt jelenik meg. Ezeknek a sejteknek 5-17%-a rákmegelőző állapotra utaló sejt lehet. Ha néhány héten belül nem múlnak el, fontos, hogy orvoshoz fordulj!

Piros pöttyök és hólyagok

Ha hosszabb ideig nem tűnnek el, nagyon komoly betegséget jelezhetnek. Gyakran a nyelvrák tünetei. Rögtön fordulj orvoshoz!

Égő érzés

A leggyakrabban menopauza időszakában lévő nőknél fordul elő, és a hormonális változások okozzák, főleg közvetlenül a menopauza kezdete után. Ha ez a problémád, keress fel egy orvost. Másik oka lehet, hogy rossz fogkrémet használsz, és allergiás vagy valamelyik összetevőjére.

Dudorok és gödrök

Elég ritkán fordul elő, és egyáltalán nem veszélyes tünet. Ha fájdalmat nem érzel, nincs miért aggódnod, egyszerűen mindenki teste másmilyen.

Fájdalmas sebek

Ezek a szájpenész jelei, ami gyakori a gyerekeknél, de a felnőtteknek csupán a 20%-át érinti. A sebek, fekélyek a stressz és a gyenge immunrendszer miatt alakulnak ki. Általában 2 héten belül elmúlnak, ha nem, érdemes vele orvoshoz fordulni. Nem árt, ha pihensz és jobban odafigyelsz az egészségedre.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét