A legtöbben nem gazdálkodnak jól a vízzel és az árammal, hiszen a kimosott ruhák egy része nem piszkos. Miközben a ruháinkat állandóan mossuk, bizonyos dolgokról, amiknek azonnal a gépbe kellene kerülniük, hajlamosak vagyunk megfeledkezni.
Listába szedtük, milyen gyakran kellene elindítani a mosógépedet.

1. Leggings – Farmer

Ha a farmert gyakran mossuk, nemcsak a színét veszti el, de a formáját is. A magas hőmérséklet hatására ráadásul össze is megy, azaz a kedvenc farmered másként fog állni rajtad, mint mikor megvetted. Ha meg akarod menteni, sose tedd a mosógépbe – tanácsolja a Levi’s egyik vezetője, aki állítása szerint már 10 éve nem mosta ki a saját farmerjét.

Legjobb, ha olyan ritkán mossuk a farmert, amilyen ritkán csak lehet. Nem csak azért, hogy a színét és a fazonját megőrizze, de a vízzel való takarékoskodás miatt is, hogy csökkentsük a környezetkárosítás mértékét.

Természetesen nem kell átesned a ló túloldalára, de gondolj arra, hogy a farmert eredetileg cowboyoknak és munkásoknak gyártották, akik mit sem törődtek a tisztaságával. Vedd őket példának, és ha nagyon piszkos a nadrágod, hideg vízben, kifordítva mosd ki.

A leggingsszel azonban teljesen más a helyzet. Ez a teljesen a testre feszülő ruhadarab magába szívja az izzadságot, és megfelelő környezetet teremt a baktériumok számára, amit a kellemetlen szagok is jelezni fognak. Ha nap mint nap viseled, 2-3 alkalom után már tedd be a gépbe. Ha viszont edzéshez hordod, akkor minden alkalom után mosd ki.

2. Sportmelltartó – Hétköznapi melltartó

Egy felmérésben 200 nőt kérdeztek meg arról, milyen gyakran mossák a melltartóikat. Nagyjából egyharmaduk válaszolta, hogy kéthetente, a többiek pedig még ritkábban, hiszen nem mindennap ugyanazt a melltartót viselik.

Ha több melltartód van, akkor tudod ritkítani a mosások gyakoriságát. Ezzel tovább megőrizhető a formájuk és nem fognak kinyúlni sem. A sportmelltartó esetében azonban ilyen opció nincs. Ezt minden viselés után mosni kell.

3. Fürdőszobaszőnyeg – Törölköző

A törölközőket 3-4 használat után cserélni kell. Hogy kéthetente egyszer kelljen mosni őket, használj egyszerre két törölközőt, így a használatok között az egyiknek mindig van ideje teljesen megszáradni. Ha ezt a szabályt nem tartod be, a törölköződ dohos, penészes lesz, a fehér pedig beszürkül.

A fürdőszobaszőnyeg hamarabb lesz koszos mint hinnénk. A nedves anyag egy páradús helyiségben marad, ahol a baktériumok és a penészgombák boldogan szaporodnak. A WC előtti szőnyeget is hetente egyszer ki kell mosni.

4. Baseball sapka – Téli sapka

Ha nem ugyanazt a sapkát viseled egész ősszel és télen, akkor elég 2 havonta egyszer kimosni. Többségüket a gépbe is be lehet tenni, de azért olvasd el a címkéjükön lévő utasításokat.

A baseball sapkákat nyaranta 2-szer, hideg vízben, kézzel célszerű kimosni, hogy ne menjen tönkre a formája.

5. Párnahuzat – Lepedő

Az ágyneműn összegyűlő szennyeződések tartalmaznak baktériumokat, vírusokat, spórákat és más ártalmas mikroorganizmusokat. Ezek allergiás reakciót, nehézlégzést, orrnyálkahártya irritációt okozhatnak. Az elhalt emberi hámsejtek pedig az ágyi poloskákat táplálják. Hogy ezeket a borzalmakat megelőzd, 10 naponta mosd ki a lepedőt és az ágyneműt.

De a párnahuzatra fordíts különös figyelmet. Ezt ugyanis gyakrabban kell cserélned, mint a paplanhuzatot vagy a lepedőt. A smink maradék, a faggyú és a baktériumok itt gyűlnek össze és okoznak pattanásokat, kiütéseket.

6. Pléd – Ágytakaró

Ha eddig az ágytakarót mindig együtt mostad az ágyneművel, ideje felhagyni ezzel a rossz szokással. Az ágytakarót elég kéthavonta egyszer kimosni, mivel nem érintkezik olyan gyakran a bőröddel.

A plédbe viszont beburkolózol, ezért gyakrabban kell tisztítani. Akkor mosd, ha piszkos lesz, de ha rendszeresen használod, akkor havonta egyszer tedd a gépbe.

7. Dzseki – Kabát

A dzsekit 3 havonta, hideg vízben kell mosni. Mivel nem érintkezik a csupasz bőrünkkel, nem igényel gyakori mosást. Hogy a tollal bélelt pufidzsekiben a bélés ne csomósodjon össze mosáskor, tégy a gépbe jó néhány teniszlabdát.

Ha a kabátod foltos lesz, az nagy kihívás, hiszen a legtöbb szövetkabátot nem szabad kimosni. Olvasd el a címkéjén lévő mosási utasítást, hogy megtudd, pontosan milyen anyagból készült. Mivel valószínűleg nem teheted a gépbe, a legjobb, ha tisztítóba viszed.

8. Párna – Paplan

A hajról és a bőrről zsír és piszok kerül a párnába, ezek pedig kiváló táplálékok a gombák számára. Egy olyan párna, amit évek óta nem mostak ki, a poratkáknak is remek hely és allergiát okozhat. Ha használsz rá huzatot, akkor magát a párnát elég 3 havonta kimosni. Ha viszont huzat nélkül alszol rajta, akkor havonta egyszer tisztítsd.

A paplant elég félévente egyszer kimosni, mivel kevésbé koszolódik, mint a párna.

9. Függöny – Sötétítő függöny

A sötétítő függönyt, ami az ablak két oldalán lóg, elég évente egyszer kimosni, amennyiben rendszeresen átporszívózod. Ezzel megelőzheted, hogy mikroorganizmusok és poratkák telepedjenek meg benne.

Az ablak elé fellógatott függöny azonban jobban összegyűjti a házban keringő port és piszkot, ezért érdemes félévente kimosni. A konyhai függönyöket pedig még gyakrabban.

BÓNUSZ: A zuhanyfüggönyt is tisztítani kell

A zuhanyfüggönyökre lerakódik a szappanos víz és idővel számtalan folt lesz rajtuk. Ha poliészterből vagy textilből készült, akkor a gépben is kimoshatod.

Ha a penészgomba már megjelent rajta, először áztasd néhány órára ecetes vízbe, és egy kefével dörzsöld át rajta a foltokat. Ezután mosd ki 60 fokon, adj hozzá egy fél bögre szódabikarbónát is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

1 hozzászólás

  1. A törölköző hogy lesz koszos,mikor zuhanyzás,fürdés után tisztán törülközünk bele?🤔😊

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here