Számos olyan hihetetlen hely van a világon, ahol számunka minden idegennek tűnik: az emberek, a szokásaik és az általános tulajdonságaik. Úgy tűnhet, mintha egy közös titok kötné össze a helyieket. Rendkívül izgalmas felfedezni ezeket a titkokat, s még többet megtudni róluk. Most meginvitálunk téged is egy világ körüli útra, ahol a legcsodálatosabb helyeket fedezheted fel virtuálisan.

1. A Kis Emberek Királysága, Kína

A fogyatékkal élő emberek számára a társadalmi élet bizony elég kemény lehet néha. Kunming közelében azonban van számukra egy varázslatos királyság. Ezt a rendkívül különleges világot Chen Mingjing alkotta meg. A törpe termetű embereknek ajánlotta fel, hogy költözzenek ide az egész országból. Manapság a hely népessége körülbelül 125 ember, akik 19 és 48 év közöttiek.

Gnóm, angyal, elf, hercegnő és őr jelmezeket hordanak. Fa és gomba alakú házaik vannak, legtöbben pedig olyan szállásokon élnek, melyek speciális fürdőszobai berendezésekkel és bútorokkal rendelkeznek. Itt az életük igen kényelmes, és senki nem nevet rajtuk a hátuk mögött.

Mindenkinek van munkája, előadásokat és idegenvezetős sétákat tartanak az idelátogató turistáknak. A házimunkát vasárnap végzik el, pókereznek, röplabdáznak, sőt ingyenes angol órákon is részt vesznek.

Saját otthonos világukban élnek, ahol házak és munkahelyek is vannak. Az infrastruktúra tartalmaz iskolát, kórházat, szupermarketeket, kávézókat és egy virágüzletet.

2. A Pirahã emberek – a legboldogabb törzs

A brazíliai Amazonas-medencében élő törzset tartják a legboldogabb törzsnek. Nem tudnak számolni, mindössze két számot ismernek „a néhányat” és a „sokat”, valamint két színt „a sötétet” és a világosat.” Nem ismerik a dátumokat és a naptára, és 1-2-szer esznek egy nap. Bizonyos időközönként alszanak 20-20 perceket, mivel úgy hiszik, hogy a hosszantartó alvás megfosztja őket az erejüktől.

A Pirahã emberek 3 kapcsolati fokot ismernek: kisbaba, szülő és testvér. Nincs hierarchia, továbbá nincsenek lopások és bűncselekmények sem.

Nincsen tulajdonuk vagy előítéletük, nyelvük is csak 3 magánhangzóval és 7 mássalhangzóval rendelkezik.

A Pirahã emberek rendkívül boldogak, éjszakánként énekelnek, s úgy hiszik, hogy mind az álmaik, mind a valóság ugyanolyan fontosak. Hétévente egyszer megváltoztatják a nevüket. Több ezer növény és állatfaj nevét és tulajdonságait ismerik. A gyermekeik fákkal, virágokkal, kutyákkal és az erdő szellemeivel játszanak, átlagos játékok helyett.

3. Ikaria – A Százévesek szigete

Ikaria minden harmadik lakosa legalább 90 éves koráig él, a népesség többsége pedig legalább 100 évig. A titok az Égei-tengeren található természeti paradicsomban rejlik, ugyanis 8 gyógyforrás található a szigeten, s rendkívül kevés turista látogat el ide. Ugyanakkor senki sem magányos, hiszen 10.000 barátságos, optimista él a szigeten.

Itt mindössze néhány ember ismeri az Alzheimer-kórt, illetve az öregedéssel kapcsolatos kényelmetlenségeket. Stamatis Moraitis (lásd a fenti fotón) azért jött ide az Egyesült Államokból, hogy itt élje meg utolsó napjait – az orvos azt mondta, hogy csupán 9 hónapja van hátra. Moraitis 1976-ban költözött ide a családjával, s majdnem 37 boldog évet élt még le a szigeten.

Ikaria szigetén nincs rohanás, az emberek a tőlük telhető legjobban dolgoznak, hegyi ösvényeken túráznak, és a saját gyümölcsöskertjeikből esznek gyümölcsöket. Az itt élő emberek imádják az olíva olajat, a kovászos kenyeret, a kecsketejet és a gyógynövényekből készített teát. Az estéket a szomszédokkal töltik egy kancsó finom bor mellett. Amikor egy 101 éves nőt megkérdeztek, hogy mi a titka, mókásan azt válaszolta, hogy: „Itt még meghalni is elfelejtettünk!”

4. Cândido Godói – Az ikrek földje

A Brazíliában található Cândido Godói az itt született ikrek magas arányának köszönhetően vált híressé. Itt ugyanis 80 család 44 ikerpárt nevel. A családok Németországból költöztek ide az I. világháború idején. A 90-es évek elején, a szokatlan jelenség felkeltette az újságírók figyelmét is. A helyi hatóságok imádták a világ érdeklődését, s elkezdték a helyet az „Ikrek Földjének” nevezni, megnyitottak egy múzeumi kiállítást, valamint elhelyeztek egy termékenységi szobrot is.

A tudósoknak különböző teóriáik vannak a jelenséggel kapcsolatban, beleértve a különleges víz hatását, a régió elszigeteltségét, valamint Josef Mengele, náci orvos genetikai kísérletezését is. A helyiek szerint a doktor állatorvosnak álcázva utazott a térségbe. S pontosan ebben az időben volt az első iker bumm. A tanárok igen nehezen tudták megkülönböztetni az ikreket az óráikon.

5. A vaDome törzs – A strucc emberek

A törzs tagjai úgy nevezett „ectrodactyly-ben”, vagyis a lábaikat érintő genetikai rendellenességben szenvednek. A középső lábujjak hiánya miatt ezeket az embereket gyakran hívják „strucc lábúaknak.” A tudósok úgy hiszik, hogy a rendellenesség hátterében az a régi törvény állhat, miszerint a törzs tagjai nem házasodhatnak a törzsön kívüli személlyel.

Egy apa, akinek két gyermekének 5 lábujja, míg 3 gyermekének két lábujja van, a következőképpen emlékszik vissza: „Gyermekként nem gondoltam, hogy bármi is különleges rajtam. Más emberek édesanyjának is két lábujjuk volt. Nem éreztem semmilyen kényelmetlenséget: ugyanolyan aktív voltam, és hosszú sétákat tettem meg Francistown-ba.”

6. Az amishok

Az amishok pacifista protestánsok. A csoport alapítója, Jakob Ammann a kapcsolatot a külvilággal szerette volna lekorlátozni. Azonban, miután XIV. Lajos üldözni kezdte a nem keresztényeket, az amishoknak az Új Világba kellett menekülniük.

Manapság számos ilyen település van az Egyesült Államokban (Pennsylvania, Ohio és más államok), valamint Kanadában. Nem használnak fegyvereket, nem fizetnek adókat, és nem fogadnak el semmilyen segítséget a kormánytól. A fő tevékenységi körük farmgazdálkodásból és kézműves munkákból áll.

Az idősebb amishok minden hagyományos szabályt betartanak: nem vezetnek autókat, ekét használnak a földeken, nincs elektromosság, telefon, sem számítógép. Jéggel teli dobozt használnak hűtő helyett. A fiatalabb amishok azonban szeretnek telefont, illetve arató-cséplő gépet használni.

A családokban legalább 5 gyerek van. Minden nő fejkötőt hord, s tilos befestetni vagy levágatni a hajukat, sőt ékszert sem viselhetnek. A férfiak nem vághatják le a szakállukat, miután megházasodtak.

A gyerekek a 8. osztály után nem kapnak semmilyen oktatást, s 15 éves korukra elkezdődik az úgy nevezett „rumspringa” időszak, amikor a tinédzserek megszeghetik a szabályokat, és elhagyhatják a közösséget. Kipróbálhatják az alkoholt, cigarettázhatnak és modern ruhákat vásárolhatnak maguknak. Ez után az időszak után a fiatalok 90%-a dönt úgy, hogy a közösségben szeretné folytatni az életét, és a megkeresztelést választja.

Manapság rengeteg embert érdekel az amish közösség. Sőt, még valóság show-kat is készítettek az amish tinédzserekről, akik elmentek New York-ba, hogy megtapasztalják a nagyvárosi életet. Az amerikaiak, akiknek elegük van a gyorskajákból elkezdtek amish piacokra járni, ahol friss zöldségeket és gyümölcsöket, valamint dzsemeket, tésztaféléket és más termékeket vásárolhatnak.

7. Art Colony (Művész-kolónia) – Arden, Delaware

1900-ban két barát – Frank Stephens szobrász és Will Price építész – bérbe vett egy földrészt Delaware-ben, s egy művészeti falucskát alapítottak. Itt az emberek gondtalan életet élhetnek, függetlenül dolgozhatnak, s mindössze egy földadót kell megfizetniük.

A szabadságkedvelő művészek, zenészek és írók imádták ezt a koncepciót. Az itt élők az alkotásaik árulásával fejlesztették a művész-kolóniájukat. Arden lakosai a georgizmus követőinek tartják magukat, azaz minden ember csak a saját alkotásait birtokolja, ám a természet ajándékai mindenkié.

A falu a boldogság helyévé vált. A turisták azért érkeznek ide, hogy részt vegyenek a piaci vásárokon és ünnepségeken, megvásárolják a helyiek által készített, eredeti termékeket, s megcsodálják a középkori, angliai stílusban tervezett házakat.

8. Hogewey – az idősek Truman Show-ja

Ebben a barátságos kis faluban vannak házak, bevásárlóközpontok, kávézók és egy szökőkút is. A lakosok azonban a humanista kórház demenciával kezelt betegei. A tudósok becslése szerint 2030-ra közel 65 millió embert diagnosztizálhatnak elbutulással.

A hogewey-i lakosok sem a betegségüktől, sem pedig a magánytól nem szenvednek. Minden kórházi lakosztályban 5-6 emberre vigyáz a személyzet, akik eladónak, fodrásznak és más munkásoknak vannak beöltözve.

Mindent úgy szerveznek, hogy az embereknek ne kelljen elhagyniuk a falut semmiért. Nincsenek fehér köpenyt viselő orvosok. „A fő célunk, hogy az idősek normális életet élhessenek.”

A séta és a bevásárlás mellett a lakosok kerékpározhatnak, és olyan hobbijaik lehetnek, mint a zenélés, a festés, a kertészkedés és a főzés. Munkaterápián is részt vehetnek, segíthetnek a mosásban, a főzésben vagy épp vigyázhatnak másokra.

Az osztályokat a korszak stílusának megfelelően alakították ki, amikor a betegek rövid távú memóriája leállt – a ’70 -es vagy ’90-es években. A mobil konyháknak köszönhetően, amit arra használnak, hogy megmelegítsék az ételeiket, olyan, mintha épp az otthonukban készült volna az ebéd vagy épp a vacsora.

De még ezt az igazán nagyszerű projektet is többen kritizálták. Azonban akik főképp az emberekre gondoltak, ők is rájöttek, hogy az itt lakók imádják a kis „falut.” Javult az étvágyuk, sokkal beszédesebbek lettek és kevesebb gyógyszeres kezelésre szorultak.

9. Finca Bellavista – a Lombház Paradicsom

A costa rica-i lombház közösség története igen érdekes. Egy nap Matthew és Erica Hogan, egy újdonsült pár megvásárolt 242 hektárnyi földet egy dzsungelben, amit ki akartak vágni. El kezdtek építeni egy lombházat, s később hasonló gondolkodású emberek csatlakoztak hozzájuk.

Tíz évvel később, egy öko-falu tűnt fel a Csendes-óceán partján. Az itt élők napenergiát és szénmentes elektromosságot használnak, gyűjtik az esővizet, gyümölcsöket és zöldségeket termesztenek, valamint a biofolyamatok alkalmazásának köszönhetően maximalizálják a hulladékok gazdasági értékét. Minden új lakosnak útmutatást nyújtanak az erőforrások és az útvonalak felépítésének tekintetében.

Erica szerint minden ház egyedi, olyanok, mint a hópelyhek, s elképesztő, varázslatos kilátás nyílik mindegyikből. A tömegközlekedési eszközök helyett kifeszített köteleket használnak. Több ház tulajdonosa ki is adja az apartmanjaikat. A turisták kibérelhetnek egy barátságos szobát, vagy egy kényelmes apartmant. A házakban ebédlő és Wi-FI kapcsolat is van.

A fákon élő emberek a helyi állatvilág figyelmét is vonzza. „Minél több zajt csinálnak az emberek, annál több madár és állat gyűlik össze körülötte.”

Finca Bellavista (@finca_bellavista) által megosztott bejegyzés,

Matthew és Erica elmondása szerint, „A hely megalkotásakor a szívünket követtük, nem pedig a befektetőket. A „primitív” ötletünk más embereket is inspirált.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét