Régen szigorú illemszabályok voltak, amikhez mindenki igyekezett tartani magát. A modern társadalomból ezek már kikoptak, és a viselkedési szabályok nagyon sokat változtak. De még mindig vannak olyan szabályok, amikhez egy magára valamit is adó nőnek illene tartania magát.

1. Ne dőlj hátra a székben.

Mikor egy hölgy az asztalnál ül, a szék közepén kell helyet foglalnia. Nagyon fontos, hogy a támla és a háta között maradjon elég hely. Ez a hercegnők testtartása. Ülj egyenesen, az asztal szélétől való távolságod pedig akkora legyen, mint a csuklód és az ujjaid hegye közti távolság. Egy hölgyet már a testtartásáról is fel lehet ismerni. Ha mindvégig hátradőlve ülsz a székben, a hátad biztosan görnyedt lesz és nem egyenes.

2. Ne félj a munkától.

Egy igazi hölgy sosem tartja méltóságán alulinak a fizikai munkát. Háborús időkben még az uralkodóházak nőtagjai is vállaltak munkát, például a kórházakban nővérként segédkeztek. Például Jelena Pavlovna orosz nagyhercegné a saját kezével kötözte a sebesülteket. Napjainkban az is elég, ha kerti munkát végzel.

3. Kövesd a sminkelés szabályait.

A sötétre festett szemek és a vörös rúzs az a kombináció, amit egy igazi hölgyön sosem fogsz látni. A kettőt inkább külön-külön viseld, hogy az arcodon csak egy valami legyen hangsúlyos. Csak vess egy pillantást az uralkodói családok fiatal nőtagjainak sminkjére.

4. Tiszteld magadat és az idődet.

Ha váratlanul toppannak be vendégek, akár hajcsavaróban, fürdőköpenyben is fogadhatod őket. Megfogadhatod egy brit hölgy tanácsát is erre az esetre: mikor hívatlan vendég állított be hozzá, mindig viselt cipőt, feltett egy kalapot és megfogott egy esernyőt. Ha örült a látogatóknak, azt mondta: “Micsoda szerencse! Éppen most értem haza!” Ha pedig nem szívesen látta a vendégeket, azzal fogadta őket: “Ó, milyen kár! Éppen indulnom kell!”

5. Ne tedd a telefonodat az asztalra.

Nyilvános helyen, például kávézóban, étteremben egy nőnek nem szabad az asztalra tennie a telefonját. Így nem fog állandóan azzal foglalkozni. Ezenkívül a telefonra érkező értesítések a magánszférába tartoznak, jobb azokat idegenek szemei elől távol tartani.

6. Ismerd az üzenetváltás szabályait.

A modern idők hozták magukkal az azonnali szöveges üzenetváltást, aminek szintén megvannak a maga szabályai. Egy igazi hölgynek nem szabad azon nyomban válaszolnia egy üzenetre. Először is azért, hogy a másik személy tudja, hogy vannak más, személyes dolgai, amikkel foglalkozik, emiatt nem tud rögtön visszaüzenni. Másrészt azért, mert illendőbb felhívni valakit, ha sürgősen szeretnénk megtudni valamit, mintsem üzenetet írni. De ha az üzenetre 20 percen belül nem érkezik válasz, az a tiszteletlenség jele.

7. Ne tedd csípőre a kezed.

Egy hölgy sosem teszi csípőre a kezét. Természetesen, vannak helyzetek, mikor nem tudunk mit kezdeni a karjainkkal, de ilyenkor még mindig jobb, ha magad előtt tartod a karjaidat, mert ez a testtartás megfelel az etikett szabályainak.

8. Az elismerő szavakat használd mértékkel.

Azt hihetnénk, hogy egy jól nevelt hölgy minden lehetséges módon ki kell, hogy fejezze a háláját és az elismerését, de ez nem így van. Jobb, ha nem esel túlzásba a köszönöm és a kérlek szavak használatával, máskülönben az elismerésed értéktelenné válik.

9. Ne fordulj meg, ha valaki nem a neveden szólít.

Egy jó modorú nő figyelmét nem lehet azzal felkelteni, hogy csak úgy odaszólnak neki az utcán, hogy “Hé…” A megszólítás eme vulgáris formája elfogadhatatlan az etikett szabályai szerint. Az ilyen típusú párbeszédnek olyan semleges szavakkal kell indulnia, mint az “elnézést” vagy “bocsásson meg”.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here