A hátproblémák a 21. században egyre gyakoribbá váltak, kialakulásukért általában az ülő életmód tehető felelőssé. A rossz testtartásnak és a krónikus fájdalomnak számtalan oka lehet, de a tudósok szerint többnyire mi magunk idézzük elő őket.

Például gondoltad volna, hogy a munkád lehet elsősorban a kiváltó oka a krónikus hátfájásnak? A pihenés hiánya pedig a rossz testtartás kialakulásában játszhat szerepet.
Most megtudhatod, melyek azok a mindennapos szokások, melyek a tudósok szerint idővel előidézhetik a krónikus hátfájást.

Dohányzás

A dohányzás már önmagában káros szokás. Egyéb veszélyei mellett azonban hátfájást is okozhat, mivel a nikotin gyengíti a vérkeringést a gerincvelőben.

A cirkadián ritmus figyelmen kívül hagyása

Kutatók szerint a csigolyaközi porckorongok sejtjeinek állapotára közvetlen hatással van az, hogy mennyire stabil a 24 órás alvás-ébrenlét ritmusunk.

Feltételezik, hogy ha a cirkadián ritmus felborul (pl. életkori sajátosságok, alvászavarok miatt), ezek a sejtek elkezdenek rosszul működni, ami krónikus gyulladást eredményez. Ettől pedig könnyebben kialakul a derékfájás és a különböző degenerációk.

Tanulmányok kimutatták, hogy egyes természetes gyulladáscsökkentő anyagok termelődése a szervezetben hatékonyabb napközben.

Hogy késleltesd a gerinc öregedését, ragaszkodj a szabályos ritmushoz!

Álló munka

Sokat halljuk, hogy túl sokat ülni ártalmas az egészségre. De az állandó álldogálás éppen ilyen káros lehet. Ahogyan állsz, az nagyban befolyásolja a nyak, a gerinc és a vállak állapotát. A rossz testtartásnak szörnyű következményei lehetnek a gerincre nézve, mint a krónikus fájdalom vagy az abnormális görbületek kialakulása.

Az izmainknak és ízületeinknek rugalmasnak kell lenniük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. A rossz testtartás pedig az első jele annak, hogy valamit nagyon rosszul csinálunk. Legtöbbször a fej és a vállak vannak rossz pozícióban, azaz nem szabályozzuk eléggé a felsőtestünk tartását. Ennek következményeként görbületek alakulhatnak ki a gerincben, ahogy a testünk megpróbálja a rossz tartást korrigálni mozgás közben. Ennek során pedig a test még nagyobb stressz alá kerül.

Hogy elkerüld a rossz testtartást, olyan helyzetben kell állnod, ülnöd és feküdnöd, hogy az izmaid és szalagjaid a legkevésbé legyenek terhelve, a gerincnek pedig meglegyen a megfelelő támasztása, főleg sport és mozgás közben.

Rossz cipők

Hátfájást a kényelmetlen cipők viselése is okozhat. Jó minőségű cipőkkel csökkentheted a lábaidra nehezedő nyomást. Ha szereted a tornacipőt vagy a csizmát, mindenképp húzz alá zoknit, így is csökkentheted a súrlódást és a kényelmetlenséget.

Kevés pihenés

Sokan nem fordítanak figyelmet a hátfájás első, alig észlelhető jeleire. Pedig nagyon fontos, hogy minden alkalommal, amikor valami kellemetlen érzést tapasztalunk a hátunkban, pihenjünk.

Ez természetesen nem mindig kivitelezhető, de ha van némi időd, mindenképpen szánd a pihenésre, még akkor is, ha abban a pillanatban éppen nem érzed a hátadat.

Feküdj le, és emeld fel a lábaidat, hogy csökkentsd az izmokra nehezedő nyomást.

Gyűlölt munka

Ausztrál tudósok bebizonyították, hogy a hátfájás kifejezetten jellemző azokra, akik nem szeretik a munkájukat. A kutatók nem találtak semmilyen fizikai problémát, tehát a hátfájás ezekben az esetekben kizárólag pszichikai eredetű volt.

Túl sok szellemi munka

Néha az is okozhat hátfájást, hogy túl sokat dolgozik az agyad.

Próbálj meg a munkán kívül valami másra is gondolni, pl. sportolj vagy nézz meg egy filmet, hogy elfelejtsd a napi problémáidat, amiktől stresszes vagy. Ha képes vagy erre, kisebb eséllyel fog fájni a hátad.

Mobiltelefon

Egy friss tanulmány szerint egy egyszerű sms olvasása 20,5 kg extra terhet tesz a gerincre. Csak gondolj bele: plusz 20,5 kg egy sms miatt!

A mobiltelefon mindennapos használata a gerinc természetes görbületét módosítja, terheli a hátat, különösen a tinédzsereknél.

Tudósok kiszámolták, hogy a telefon napi 2-4 órás használata azt jelenti, hogy egy évben 700-1400 órán át hajlítjuk be a nyakunkat csak a telefonhasználat miatt.

Ez pedig azt jelenti, hogy a sebészeknek hamarosan rengeteg páciensük lesz – főleg kamaszok – a rossz testtartás és a krónikus gerincfájdalom miatt. Egy idő után azt fogod észrevenni, hogy nem tudsz egyenesen állni, és ez mind a telefonod miatt van.

Természetesen a telefont nem száműzhetjük az életünkből, de arra odafigyelhetünk, hogy használata közben milyen a testtartásunk. Ha ezt megteszed, a hátad meg fogja hálálni.

Kerüljük a mozgást, hogy ne fájjon a hátunk

Ne ódzkodj az edzéstől, főleg azoktól a mozgásformáktól, melyek növelik a gerinc rugalmasságát, mint pl. a jóga. A mozgás nagyon fontos. Az izmok ellazulnak, mikor mozognak és lassan megfeszülnek. Fokozatosan növeld a mozgás mennyiségét és komplexitását, mozogj sokat!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

2 hozzászólás

  1. Egyetértek.Én a vashiányra gondoltam, de ez beletartozik a túlfeszített szellemi munka kategóriába.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét