A sikeres fogyókúráról az a kép él bennünk, hogy zöldségekkel tömjük magunkat, miközben a végkimerülésig edzünk. És ebben van is igazság, hiszen diétázás és mozgás nélkül nehéz elérni a vágyott célt. De kiderült, hogy vannak olyan módszerek is, melyek nem feltétlenül kívánják meg az izzasztó testmozgást vagy az étrend megváltoztatását.
A következő trükkökkel úgy fogyhatsz, hogy közben nem edzel és nem kell elhagynod a kedvenc ételeidet sem.

1. Egyél piros színű tányérról

Furcsán hangzik, de a kutatók szerint az emberek kevesebb ételt esznek piros színű tányérról, mint fehérről vagy akár kékről. Ezt a színt ugyanis az agyunk a tiltással kapcsolja össze, ezért tudat alatt korlátozzuk magunkat tőle. Egy kísérletben a résztvevőknek süteményeket tettek piros, fehér és kék tányérokra. Akik piros tányéron kapták a desszertet, jóval kevesebbet ettek, mint a többiek. Ez a módszer nagyon jól jön, ha éppen egészségtelen ételre fáj a fogad.

2. Igyál keskeny, hosszú pohárból

Tudományosan bebizonyított tény, hogy ha hosszú pohárba töltesz magadnak italt, kb. 25-30%-kal kevesebbet fogsz inni. Tudósok szerint az optikai illúzió az, ami becsapja az agyunkat. Kísérletek szerint még a profi bártenderek is több italt töltenek az alacsony, szélesebb poharakba.

3. Ne is lásd az egészségtelen falatokat

Kutatók kimutatták, hogy ha az ember szeme előtt ott vannak a magas kalóriatartalmú ételek, akkor többet fognak hízni, mint azok, akik eltüntetik a saját szemük elől a hizlaló falatokat. A finom, de egészségtelen ételek látványa növeli az éhségérzetet, aminek hatására többet eszünk. Ezért fontos, hogy otthon csak az egészséges ételek legyenek a szemed előtt.

4. Fogyassz több fehérjét

Ezzel ugyanis gyorsabban véget vethetsz az éhségnek. Egy kutatás szerint a napi fehérjemennyiség 15%-kal történő növelésével 440 kalóriával kevesebbet fogyasztunk a nap során. Ennek köszönhetően 4,5 kilótól szabadulhatunk meg 12 hét alatt, ha egyáltalán nem változtatunk az étrendünkön, csupán ezt az egy szabályt tartjuk be.

5. Mikor kezdesz éhes lenni, rágj mentolos rágót

Ha érzed, hogy közeleg az éhség, és az eszed már a nassoláson jár, vedd elő a mentolos rágót. A mentol tompítja az ízérzékelést és csökkenti a hirtelen támadt éhségérzetet.

6. Tégy jeget az italodba

Minden ételt és italt, amit elfogyasztunk, a szervezetünk testhőmérsékletűre melegít fel. Ez a hőszabályozási folyamat kalóriát éget, és minél több energiát kell belefektetnie a szervezetnek ebbe, annál több kalória ég el. Tégy jeget az italodba és idd szívószállal. A hideg ételekkel szintén égetheted a kalóriákat.

7. Aludj többet

Egy 2013-as tanulmányban kimutatták, hogy azok, akik 6 óránál kevesebbet alszanak, többet nassolnak esténként magas kalóriatartalmú ételekből, ezért többet is híznak. Próbálj minden éjjel 7-8 órát aludni.

8. Vegyél kisebb méretű ruhát

Végy egy új ruhát, ami néhány számmal kisebb, mint a méreted. Lógasd fel a lakásban oda, ahol gyakran a szemed előtt van. Mikor ránézel, minden alkalommal eszedbe fog jutni, hogy mi a célod, amit el akarsz érni.

9. Fogyj együtt valakivel

A fogyás akkor a leghatásosabb, ha nem egyedül csinálod. Csatlakozz egy csoporthoz vagy fogj össze egy barátoddal. Egy tanulmány szerint azok, akik nem egyedül fogyókúráznak, 20%-kal gyakrabban érik el a céljukat.

BÓNUSZ: Használj jeges pakolást, hogy megszabadulj a zsírtól

Egyetemi kutatók szerint a hideg segít a zsírégetésben. A hideg hatására a fehér zsír átalakul barna zsírrá, amit a szervezet sokkal könnyebben metabolizál.

  • A jeges pakolást csomagold egy vékony ruhába és tedd arra a területre, ahol a zsírtól szeretnél megszabadulni.
  • Hagyd fenn a pakolást kb. 30 percig.
  • Naponta egyszer végezd ezt el 12 napon át.

Hogy a fagyási sérülést megelőzd, időnként vedd le, majd újra tedd vissza a pakolást. Ha azt veszed észre, hogy a bőröd piros, zsibbad, bizsereg, vedd le a pakolást.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here