A láb fáradtsága tünete lehet a lábak gyenge vérkeringésének, és leginkább a nőket, valamint az időseket érinti. Persze mindig segít, ha pihenteted a lábaidat, de időnként más módszerekre is szükség van, főleg, ha nemcsak enyhíteni, de megelőzni is szeretnéd a fáradtságérzetet. Ha egész nap állsz, a következő módszerekkel enyhítheted a lábban és a lábfejben érzett fájdalmat.

1. Nyomd ezt a két pontot a lábfejeden

Bizonyos pontok nyomásával fokozhatod az endorfin termelődést. Ezáltal csökken a stressz, a fájdalom és a fáradtságérzet. A lábfejeden két ilyen pont található:

 • Az első a lábfejed első és második csontja között, ahogyan a képen látod.
 • A második a negyedik és ötödik csont között.

Az ujjaiddal egyszerre nyomd ezt a két pontot 2 percig. Közben lélegezz egyenletesen és mélyen.

2. Használj egy ceruzát, hogy megkönnyebbüljön a lábad

A sarok közepén is van egy pont. Ezt nyomd fél-2 percig, de ne túl erősen. Egy idő után meg fog könnyebbülni a lábad. Alkalmazd ezt a módszert mindkét lábfejen.

3. Virasana póz

Egy alap ászana, amit térdelve kell végezni. Még étkezés után is csinálhatod.

 • Térdelj le. A térdeid legyenek egymás mellett, a lábfejeid viszont egymástól távolabb. Tehetsz egy párnát is magad mögé támasztékként.
 • Ülj a párnára. Ha fájnak a térdeid, válassz magasabb párnát. A kezeid a combjaidon pihenjenek. Tartsd meg magad ebben a pózban 2-4 percig.
 • Néhány másodpercre nyújtsd előre a lábaidat.

Légy óvatos, és jól támaszd meg magad a feneked alatt, nehogy megsérülj. Ha valamilyen sérülésed van, ne végezd ezt a gyakorlatot.

4. Előzd meg a lábak fáradtságát kompressziós zoknival vagy harisnyával

Sokféle kompressziós harisnya és zokni létezik. Ezek pontosan úgy néznek ki, mint a hagyományos harisnyák, a különbség annyi, hogy karbantartják a lábat, megelőzik a lábfáradtság kialakulását.

Segítik az egészséges vérkeringést a lábak és a szív között. Vannak különböző sportok is, melyekkel szintén tehetsz ennek érdekében. Ha bármilyen problémád van, ne habozz orvoshoz fordulni!

5. Próbáld ki a pillangó pózt

Ez a gyakorlat enyhíti a lábak fáradtságát, megnyitja a csípőt, és segíti az emésztést is.

 • Feküdj a hátadra, lábaidat támaszd a falnak.
 • Sarkaid legyenek egymás mellett, lassan húzd őket a csípőd irányába.
 • Maradj ebben a helyzetben 3-5 percig.

6. Fogyassz kevesebb sót

Ha túl sok sót eszel, attól a lábad bedagadhat és fájhat. A tudósok szerint a maximális sóbevitel naponta 2300 mg, ami megfelel kb. egy evőkanálnak.

Egyél kevesebb sót, és figyeld, hogy mi történik a következő 1 hónapban.

7. Figyelj a vaspótlásra

A vashiány előidézheti a nyugtalan láb szindrómát, ami olyan tüneteket okoz, mint a lábak bizsergése, viszketése, égő érzés és görcsös fájdalom jelentkezése. De a lábak fáradtsága is felléphet.

Próbálj minél több, tápanyagban gazdag élelmiszert fogyasztani. Főleg a vasbevitelre figyelj, egyél spenótot, brokkolit, hüvelyeseket, barna rizst, szárított gyümölcsöket.

8. Használj fájdalomcsillapító tapaszt

Ezek a tapaszok nagyon gyorsan csökkentik a fájdalmat, közben gyógyszert sem kell szedned. Hatásuk akár 6 órán át tart. Segítenek láb- és sarok fájdalom, rándulás, törés és zúzódás esetén.

9. Masszírozd magad ütögető mozdulatokkal

A lábmasszázs nagyon frissítő lehet, ráadásul egyedül is meg tudod csinálni. Ha finom nyomást alkalmazol, még inkább ellazít. Az erősebb mozdulatok viszont csökkentik a fájdalmat és a feszültséget az izmokban.

 • Finoman ütögesd a lábizmokat az öklöddel a bokádnál. A tenyered élét is használhatod hozzá.
 • A masszírozást alulról felfelé haladva végezd a lábadon. Koncentrálj azokra a területekre, ahol a feszülést, fájdalmat érzed.
 • Haladj végig az egész lábadon.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here