A gyerekek sokféle okból viselkedhetnek rosszul, de leggyakrabban azért teszik, mert unatkoznak. Rájönnek, hogy ez működik, főleg, ha ezzel elérik, amit akarnak. Néha a rosszalkodásukkal próbálják átvenni az irányítást. Fontos, hogy tudd, hogyan harcolj az ilyen cselekedetek ellen, és hogyan kezeld őket a megfelelő módon.

1. Mutass higgadtabb hozzáállást.

A gyerekek sokszor másolják szüleik viselkedését, ezért azt kell megmutatnunk nekik, hogyan tudnak higgadtak maradni. Ha a gyerek hisztizik, te pedig rákiabálsz, akkor számára ez lesz a normális. Helyette inkább mutasd meg neki, hogy az érzelmeket másként is lehet kezelni.

2. Adj neki választási lehetőségeket, hogy eldönthesse, mit akar tenni.

Szakemberek szerint, ha több választási lehetőséget adsz a gyereknek, azzal kielégíted az irányítás iránti vágyát. Ha össze kell pakolnia a játékait, és fogat is kell mosnia, hagyd, hogy válasszon, melyiket akarja előbb megcsinálni.

3. Vigyél magaddal rágcsálnivalót.

A rossz viselkedést és a dacot sokszor az éhség váltja ki. Ha elindultok valahova, mindig legyen nálad néhány finom falat egy hiszti esetére, hogy megőrizd a gyereked jó hangulatát.

4. Figyelmeztesd a lehetséges negatív következményekre.

A “mert én azt mondtam” nem a legjobb érv, mikor a gyerek nem akar megtenni valamit. Mindig törekedj a megfelelő kommunikációra, magyarázd el neki, mi történhet, ha rosszul viselkedik és miért nem szabad megtennie bizonyos dolgokat. Figyelmeztesd a dolgok természetes következményeire, hogy később jobb döntéseket tudjon hozni.

5. Készíts napirendet, amit követnie kell, és jutalmazd meg, ha így tesz.

Segíts neki, hogy megfelelő napirendet tudjon kialakítani, például tanítsd meg neki, hogy egy bizonyos időpont után nincs tévénézés, valamint azt, hogy mikor kell fogat mosni, mosogatni vagy lefeküdni. Kreatív megoldás, ha mindezt felrajzolod egy nagy papírra vagy táblára. Magyarázd el neki, hogy ha egész hónapban betartja a napirendet, kaphat érte jutalmat.

6. Logikusan magyarázd el, mi a következménye, ha megszegi a szabályokat.

Mindig a logikus következményeket tudasd vele. Például ha nem eszi meg a zöldséget, nem kap desszertet. Ha nem akarja összeszedni a játékait, a következő napon nem játszhat velük. Kerüld viszont a nem logikus következményeket, például: ha nem eszi meg a vacsorát, ki kell takarítania a garázst.

7. Tereld másra a figyelmét.

A gyerekek sokszor azért rosszalkodnak, mert unatkoznak és nem jut eszükbe jobb dolog. Találj neki valamit, amivel lekötheti magát, és közben szórakozhat. Tereld el a figyelmét a rosszalkodásról valami jóra.

8. Kérd ki a véleményét, és kérj tőle javaslatot, ha valamit meg kell oldani.

Kérdezd meg, van-e valami gondja, van-e bármi, ami zavarja, és ha elmondja, ülj le vele és hallgasd meg. Kérd ki a véleményét, hogy szerinte mit kellene tenni, hogy a probléma megoldódjon. Ha nincs ötlete, segíts neki kicsit, de ne feledd, azt kell éreznie, hogy neki sikerült megtalálnia a megoldást, és fontos, hogy megdicsérd és ösztönözd.

9. Értsd meg az érzéseit, és próbálj neki segíteni.

Ahelyett, hogy úgy viselkedsz vele, mintha rossz lenne, mutasd meg neki, hogy megérted őt és azt, ahogy érez. Mivel az érzelmek játsszák a legnagyobb szerepet egy gyerek viselkedésében, jó, ha ezeket el tudod fogadni. Például: “Tudom, hogy csalódott vagy, amiért nem megyünk ma strandra, de rossz az idő. Csináljunk helyette valami mást!”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét