Azért gyereket vállalni, hogy majd megoldja a kettőtök közti gondokat, egyrészt nem fair a gyerekkel szemben, másrészt szinte garancia a szakításra. Egy párkapcsolat kemény munka, a felmerülő konfliktusok megoldása erőfeszítést és időt igényel. Ha még egy baba is jön a képbe, az csak még több munkát, még több stresszt és dühöngő hormonokat hoz az életetekbe. Nem megoldani fogja a problémákat, hanem még inkább elmélyíti azokat. Elmondjuk, miért ne vállalj gyereket egy instabil kapcsolatban.

1. Megváltoznak a prioritásaitok

Ha egy párnak nem ugyanazok a dolgok a fontosak, az problémákat szül, rontja a kapcsolatot, és egy baba ezt a helyzetet még súlyosabbá teszi. Ha korábban a pár nem tudott csapatként működni, a babáról sem fognak tudni egyetértésben gondoskodni. Ha egyikük nem látja azt, hogy a baba került az első helyre, a dolgok felborulnak, újabb tényezőkkel bővül majd a problémák listája.

2. Kevesebb időtök lesz egymásra és arra, hogy működtessétek a dolgokat

A gondokat kommunikáció útján lehet megoldani. Amikor egy baba megérkezik, a szülők azt fogják észrevenni, hogy kevesebb idejük jut egymásra. Kevesebbszer tudnak beszélni egymással a problémáikról, így nehezebb lesz megoldást találni rájuk. A gondok tehát nem megszűnnek, hanem elmélyülnek.

3. Meg lesztek győződve róla, hogy egyikőtök többet dolgozik a másiknál

A szülők már nemcsak saját magukért felelősek, hanem egy kis életért is, aki teljesen tőlük függ. A baba körüli teendőket, a számlák fizetését, a házimunkát egyenlően kell felosztani a szülőknek. Máskülönben egyikük megviseltnek fogja magát érezni és haragos lesz, ez pedig csak további problémákat okoz a szakértők szerint.

4. Lehet köztetek vita a baba ellátásáról és neveléséről

Mivel mindkét szülő különböző családban nőtt fel, akár más kulturális háttérrel, sokszor más dolgokat tartanak szem előtt a nevelésben. Lehet, hogy egyikük nem akar TV-t a házban, míg a másik szerint szükség van rá, hogy stimulálja a baba érzékeit. Az eltérő gyereknevelési elvek extra feszültséget hoznak a párkapcsolatba.

5. Az apa féltékeny lehet a babára

Bár az anya és gyerek közti kötődés többnyire rögtön a szülést követően kialakul, az apa és gyermeke közti kapocs csak később válik szorosabbá. Időközben a férfiak sokszor úgy érzik, minden figyelem és törődés, amit korábban a párjuktól kaptak, az most a babára irányul. Tudósok szerint ez is feszültséget szülhet, mivel az apa kirekesztettnek érezheti magát és féltékeny lehet a babára.

6. A családtagok is extra nyomást helyezhetnek a párkapcsolatra

Nem mindenki szereti az anyósát, az apósát, de mikor a baba megszületik, a különböző családtagok kéretlenül is tanácsokat osztogatnak, és véleményt mondanak a nevelésével kapcsolatban. Ha ezt túlzásba viszik, az fokozott stresszt jelent az újdonsült szülők számára, vitákat generálhat köztük, különösen, ha a családok eltérő értékrendet képviselnek.

7. Kevesebb időtök és lehetőségetek lesz feltöltődni

A csecsemő a születése utáni első hetekben még nem követ semmilyen napirendet. A szülőknek lehet, hogy egész éjszaka virrasztaniuk kell, a legváratlanabb helyeken kell megoldaniuk a pelenkacserét, és a sírások végtelen maratonnak tűnhetnek. Ezek megannyi feszültséget, türelmetlenséget, ingerültséget, ezáltal veszekedéseket válthatnak ki. Éppen ezért a szülőknek azon kell igyekezni, hogy a gyereket olyan napirendhez szoktassák, melyben nekik is jut idejük pihenni és feltöltődni.

8. A hormonok sem segítenek

Mikor egy nő terhes lesz, majd megszül, olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetében, melyek miatt nagyon sebezhetőnek érzi magát. Az újdonsült anyák gyakran rettegnek attól, hogy párjuk elhagyja őket, ezért nagyobb kontrollt próbálnak meg gyakorolni felette, ez pedig még inkább árthat a kapcsolatnak.

9. Egy mérgező kapcsolatban a baba garanciát jelent a véget nem érő konfliktusokra

Egy gyermek születése után szakítani már nehezebb, hiszen nemcsak egy párkapcsolat felbontásáról, hanem egy család szétszakadásáról van szó. Különösen nehéz a helyzet, ha az egyik fél bántalmazó. Ráadásul a gyerek miatt a két fél közti kapcsolat még a szakítás ellenére is fenn kell, hogy maradjon.

A gyermektelenek ehhez képest könnyebben továbbléphetnek egy szakítás után. De ha már gyerek van a képben, az az egész életet meghatározza, hiszen a szülői feladatokon örökké osztozni kell. Ezt is érdemes átgondolni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét