Amikor egy családban gyermek születik, a nagyszülők alig várják, hogy felajánlhassák segítségüket. De sajnos előfordul, hogy nem követik a szülők szabályait, és ez konfliktusokhoz vezet.
Nézzük meg, miért nem szerencsés, ha a nagyszülők nevelik a gyerekeket.

1. Elavult tudás

Régen a gyerekeket nagyon meleg vízben fürdették, ma már ezt nem javasolják. Korábban a gyerekek tehéntejet és gyümölcslevet kaptak, míg a mai gyerekeket már tápszerekkel etetik, melyekben minden szükséges tápanyag megtalálható. Nagyszüleink idejében a babákat szorosan bebugyolálták, de gondolj csak bele: van olyan élőlény a világon, amelyik nem hagyja mozogni a kicsinyét? A nagyszülők pedig nem hallgatnak a “modern tanácsokra”.

Amit tegyél: Ne félj a vitától! Magyarázd el, hogy az élet azóta sokat változott, és amit régen helyesnek tartottak, az mára lehet, hogy értelmetlenné vált. Magyarázd el, hogy ha szeretnének részt venni a gyerek életében, akkor ezeket az új szabályokat kell követniük.

2. A saját gyereknevelési módszereik alkalmazása

Azok a gyereknevelési módszerek, melyek megfelelőek voltak 30 évvel ezelőtt, sokban különböznek a maiaktól. A nagyszülőket gyerekkorukban szigorú szabályok szerint nevelték. Mikor gyerekük született, még az a nézet volt elterjedt, hogy nem szabad a gyereket folyton tartani. Úgy tartották, ha a baba sír, hagyni kell, hogy magától megnyugodjon. Sok idős ember ezért alábecsüli a szeretet és a meghittség fontosságát a babákkal kapcsolatban.

Amit tegyél: A szülőknek kell felállítaniuk a szabályokat, hogy az emberek hogyan kommunikáljanak a gyerekeikkel. A szabályoknak világosnak és érthetőnek kell lenniük, és mindenkinek követnie kell őket.

3. Elkényeztetés

Sok nagyszülő elköveti azt a hibát, hogy elkényezteti az unokáját. Például sok családban az a szabály, hogy mindenki elmosogatja a saját tányérját. De a nagyiéknál ez másként van, hiszen a nagymama hajlandó mindent elvégezni a kisunoka helyett. Ez összezavarja a gyereket. Nem fogja tudni, hogy mit is kellene tennie, ha az életében meghatározó személyek különböző dolgokat várnak el tőle.

Amit tegyél: Fontos megbeszélni, hogy a szülők mit engednek meg a gyereknek és mi az, ami abszolút tilos. Ha a nagyszülőknek ez nem tetszik, mutass nekik cikkeket a témáról, hogy bizonyítsd az igazadat. Szeretik az unokáikat, ezért el kell fogadniuk ezeket az új szabályokat a gyerekek érdekében.

4. A családi élet irányításának átvétele

Miközben segít a gyerek körül, a nagyi olyan különböző témákban is adhat tanácsokat, mint a főzés vagy az anyagiak. Elkezdhet arról beszélni, hogy milyen kevés időt töltesz a gyerekkel vagy arról, hogy mit csinálsz rosszul.

Amit tegyél: Húzd meg a határt! Ha családot alapítasz, fontos, hogy a nagyszülők is tudják, hol van az a határvonal, amit ők már nem léphetnek át.

5. A szülők tekintélyének aláásása

Az idősebb generáció tagjainak mindig megvan a véleménye a gyereknevelésről, amit gyakran a gyerek füle hallatára nyilvánítanak ki. Képzeld el a következő jelenetet: a gyerek valami rosszat csinál, az anya megpróbálja megnyugtatni, és kilátásba helyezi, hogy nem ehet több édességet. De a nagyi közbeszól: “Ne hallgass anyádra! Hagyd abba a nyafogást, és aztán fagyizunk egyet.” A gyerek ebből azt látja, hogy az anyjának nincs tekintélye, a szavai semmit sem jelentenek. Ez pedig komoly problémákhoz vezethet.

Amit tegyél: Tedd világossá, hogy a megjegyzéseket és a kételyeket a nagyszülők csak akkor közölhetik veled, ha a gyerek nincs jelen.

6. A gyermek lelassítása

A szülők többsége nagyon elfoglalt, ezért gyakran viszik a gyerekeket a nagyszülőkhöz. De a gyerek mindent a szüleitől tanul. Ha az édesanya vagy az édesapa egyfolytában dolgozik, rá fog jönni, hogy emiatt látja olyan kevésszer őket. Ha a szülők még panaszkodnak is, hogy mennyire fáradtak, a gyerek nem fogja szeretni a munkát, mikor felnő.

Amit tegyél: Próbáld meg úgy beosztani az idődet, hogy valamivel több jusson belőle a gyerekre. Amikor dolgozol, megkérheted a nagyszülőket, hogy segítsenek, de amint tudod, hozd el tőlük a gyereket. Máskülönben azt fogja érezni, hogy ő csak kolonc a szüleinek.

7. Fontos döntések

A gyereknevelés fontos döntések sorozata. Ha a szülők ezeket a döntéseket nem hozzák meg, megteszik helyettük a nagyszülők.

Amit tegyél: A szülőké az összes felelősség a gyermek boldogságát és egészségét illetően. A gyermek szükségleteinek kielégítése is a szülők feladata.

8. Túlzott aggodalom

A nagyszülők gyakran túl melegen öltöztetik az unokájukat, nem viszik ki sétálni, mert attól félnek, hogy elszalad, vagy megcsinálják a gyerek helyett a házi feladatot. Segíteni akarnak, de csak még több problémát generálnak. Nagyon nehéz így felnőni egy gyereknek.

Amit tegyél: Hívd meg a nagyszülőket, hogy töltsenek nálatok több időt, hogy láthassák, hogy a gyerek hogyan viselkedik veled, milyen feladatai és kötelességei vannak. Ezután kérd meg őket, hogy ha a gyerek náluk van, akkor is ugyanezek a szabályok legyenek érvényesek.

9. Túletetés

Egy tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik sok időt töltenek a nagyszüleikkel, nagyobb az elhízás esélye. Az idősebbeket a gyerekek könnyebben manipulálják. Ha elkezdenek sírni, rögtön olyan finomságokat adnak nekik, amiket otthon nem kapnának meg.

Amit tegyél: Magyarázd el a nagyszülőknek, hogy milyen problémákat okozhat a túlsúly.

Az okok

  • Szeretet iránti vágy: Általában ez vezérli a nagyszülőket, hogy mindent megtegyenek a gyereknek, amit csak kér. A szülők minimalizálhatják ezt azzal, hogy kimutatják a nagyszülők felé, mennyire szeretik és nagyra értékelik őket. Ha tudják, hogy szeretve vannak és szükség van rájuk, képesek lesznek sokkal ésszerűbben bánni az unokákkal.
  • Tiszteletre vágynak: A gyereknevelés sok idős nő számára az élet egyetlen olyan területe, ahol megmutathatja, hogy valamiben tényleg jó. Ilyen esetekben a családnak éreztetnie kell a nagyival, hogy milyen sokra tartják és mennyire értékelik őt és a tapasztalatait.
  • Törődésre van szükségük: Az ilyen emberek sokszor túlzottan gondoskodnak másokról. Ilyen helyzetben magyarázd el, hogy neked milyen fajta segítségre van szükséged, és hagyd, hogy abban tényleg segítsen. Ne felejtsd el ezt megköszönni neki!
  • Nehezükre esik elfogadni, hogy az ő gyerekeik már felnőttek: Ez lapul minden kritika mögött. Egyszerűen nem hajlandók elfogadni, hogy az ő gyerekeik ma már felnőttek, akik saját maguk hoznak döntéseket.

Az arany középút

A barátságos kapcsolat a legjobb. Az idősebbeknek több szabadidejük van, így minőségi időt tudnak tölteni az unokákkal. Például ha a nagyi sokszor megy kirándulni, magával viheti a gyereket is. Ha a nagypapa szereti az autókat, az a gyerek érdeklődését is felkeltheti. Az így együtt töltött idő jó hatással lesz a gyerekre, erősíti a nagyszülő-unoka kapcsolatot. A szülőknek és a nagyszülőknek együtt egy olyan atmoszférát kell teremteniük, melyben a gyerek boldogan nőhet fel.

A nagyszülők töltenek időt az unokákkal a te családodban?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here