Minden évben egyre nagyobb mennyiségű hulladékot termelünk. A leselejtezett bútorok mennyisége pedig eléri az évi 9 millió tonnát – és ebben csak az irodai bútorok vannak benne. Hogy a régi bútorokkal ne növeljük a szemét mennyiségét, adj nekik egy esélyt, és próbálj meg új életet lehelni beléjük a következő módszerekkel.

Olajfoltok eltávolítása a kárpitból.

Foltok nemcsak ott keletkeznek, ahol gyerekek vagy háziállatok élnek, hanem minden háztartásban. A legnagyobb probléma akkor van, ha a bútorok kárpitja lesz foltos, de erre is van megoldás:

  • Egy darab krétával dörzsöld át a foltot. Ez majd magába szívja a zsiradékot.
  • Hagyd állni.
  • Egy ronggyal töröld le róla a krétát.
  • Majd hagy a levegőn megszáradni.

Foltos fa padló és fa bútorok megtisztítása.

  • ¼ bögre olaj
  • ¾ bögre ecet
  • tiszta ruha

Ezzel a keverékkel törölgesd át a fa felületet, hogy újjávarázsold. Ha nem segít, fesd át.

Rozsdafoltok eltávolítása fém felületekről.

Bútorok fém részein vagy késeken is használhatod a következő módszert.
A rozsdás részeket áztasd citromlébe 5-10 percig, majd dörzsöld át egy súroló szivaccsal.

Használj folyékony bőrt a bőrből készült bútorokon.

Folyékony bőrt könnyen beszerezhetsz online is. Ezzel eltüntetheted a régi repedéseket a bőrbútorokon. Újnak fognak kinézni utána.

Távolítsd el a karcolásokat a fáról dióval.

A fa padló és a fából készült bútorok könnyen karcolódnak. Ha ezektől a karcoktól szeretnél megszabadulni, használj hozzá egy megpucolt diót. Vágd félbe és dörzsöld át vele a karcokat többször, majd várj legalább néhány percet. Utána egy tiszta ruhával fényesítsd.

Csempézd le a régi asztalt.

Ha az asztallap olyan, hogy szívesebben dobnád ki, mintsem megtartsd, megmentheted, ha csempét teszel a tetejére. Ehhez csak dekoratív csempére és csemperagasztóra lesz szükséged. Az sem árt, ha olyan csempét választasz, amelyik hő- és foltálló.

A sérült felületet fesd le krétafestékkel.

Egy gyerek számára nem létezik akadály, ha a firkálásról van szó. Plusz egy szabadon rajzolható felülethez juttathatod, ha az amúgy kidobásra érett kis asztal vagy szék tetejét lefested krétafestékkel, ami lemosható és újrahasználható.

Tedd sikkesebbé.

A régi, megviselt bútoroknak nagy divatja van manapság, sokan foglalkoznak az átalakításukkal. Te miért ne próbálhatnád meg? Fesd le, majd csiszolópapírral menj át rajta, hogy kopottas, mégis sikkes hatást érj el. Akár rétegezheted is a festékeket különböző színekben.

Adj hozzá némi kiegészítést, hogy egészen új formát öltsön.

A bútor teljes kinézetét tönkreteheted azzal, ha nem fordítasz figyelmet a részletekre. A bútorfogantyúk nagyon fontos kiegészítők, melyek feldobhatják és le is ronthatják egy bútor megjelenését. Ha nem vagy megbarátkozva a mostanival, cseréld olyanra a fogantyúkat, amik jobban illenek a bútor és a lakás stílusához.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here