Sok-sok évszázadon át gondolták úgy az emberek, hogy az arany a világ legdrágább anyaga, ám ez igen nagy tévedés. Lássuk a világ legértékesebb anyagait, a legolcsóbbtól kezdve a legdrágábbig. Egy kis előre tekintés: az arany még csak benne sincs a top háromban.

16. Sáfrány – 11$/gramm

A rendkívül különleges fűszert a fantasztikus íz mellett az is jellemzi, hogy nagyszerűen hat az egészségünkre is. Termelő folyamata rettentő idő- és erőigényes, de az íze és az egészségre tett jótékony hatásai abszolút összehasonlíthatatlanok más fűszernövényekkel.

15. Arany – 56$/gramm

A legismertebb nemesfém, mely nélkül egy nő sem tudna élni, egyértelműen az arany. Az aranyat már időtlen idők óta hatalmas imádat veszi körül.

14. Ródium – 58$/gramm

A platinák csoportjába tartozó fém, a ródium az anyagok egyik rendkívül ritka fajtája. Csak hogy tisztábban lásd a képletet, egy tonnányi földkéregben körülbelül 0,001 gramm ródium van.

13. Platina – 60$/gramm

Az ezüstös, acélszínű nemesfém szintén egy igen ritka anyag. Csak úgy, mint az arany, a platina is igen ellenálló a savakkal, a lúggal és más vegyületekkel szemben.

12. Metamfetamin – 100$/gramm

A Breaking Bad – Totál szívás című drámasorozat főszereplői is ezt az anyagot készítették. A metamfetamin egyébként illegális, addig jó, amíg nem találkozunk vele az életben.

11. Rinocérosz szarv – 110$/gramm

Ugyan a tudósok megállapították, hogy a rinocéroszok szarvának nincsenek az egészségre jótékony hatásai, mégis az egyik legértékesebb anyagnak tartják, olyan termékeket készítenek belőle, mint a késtartó. Az orvvadászok miatt szegény rinocéroszok már a kihalás szélén állnak.

10. Heroin – 130$/gramm

Az érzékekre ható ópiumra jobban tesszük, ha soha még csak rá sem nézünk. Ha a filmek nem csalnak, nagyon nehéz beszerezni, valószínűleg épp ezért ilyen drága.

9. Kokain – 236$/gramm

A kokain egy olyan drog, melynek használatából semmi jó nem sülhet ki. A fehér kristálypor egy életveszélyes narkotikum. A kokain magas ára a jó minőségéhez és természetességéhez köthető.

8. LSD – 3000$/gramm

A pszichoaktív kábítószer drága és lassú halálához vezet. A félszintetikus anyag előállítása igen bonyolult, valószínűleg éppen emiatt ilyen drága.

7. Plutónium – 4000$/gramm

Az ezüstös fehér színű plutónium egy radioaktív anyag. Felhasználását tekintve igen változatos, plutónium szükséges például a nukleáris fegyverek gyártásához és az űrhajók erőforrásához elengedhetetlen üzemanyag előállításához is.

6. Painite – 9000$/gramm

Ez a fajta kő olyannyira ritka, hogy a létezéséről is mindössze néhányan tudnak. A narancsos- vagy vörösesbarnás színű ásványt körülbelül 65 éve fedezték fel. Jelenleg csupán néhány száz painite található a világon.

5. Taaffeite – 20.000$/gramm vagy 4000$/karát

Kevesen tudják ugyan, de a Taaffeite egy lila, rózsaszín, piros vagy fehér színben pompázó drágakő, ami sokkal-sokkal ritkább, mint a gyémánt, s ez teszi igazán legendássá. Az egyedisége ellenére nem igazán népszerű az ékszeriparban, valószínűleg épp ez az oka annak, hogy viszonylag „olcsó” drágakőnek nevezhető.

4. Trícium – 30.000$/gramm

A trícium nevű gázt világításokban használják. Körülbelül 15 millió dollárba kerül 450 gramm trícium előállítása.

3. Gyémánt – 55.000$/gramm

A Föld leghíresebb drágaköve és persze minden nő legjobb barátja egyértelműen a gyémánt.

2. Kalifornium – 25-27 millió dollár/gramm

A világ legdrágább eleme a kalifornium, 1950-es felfedezése óta mindössze egyszer állították elő szintetikus úton.

1. Antianyag – 62,5 milliárd $/gramm

A Föld legdrágább anyaga az antianyag. Egy milligramm pozitron előállítása körülbelül 25 millió dollárba kerül. A jövőben elméletileg az űrhajók üzemanyagához is képesek leszünk antianyagot használni. Visszatérve a jelenbe, egy gramm antianyag előállításához az egész emberiségnek körülbelül egy évig kellene dolgoznia megállás nélkül.

BÓNUSZ: Jádekő – 170 millió$

A mianmari bányások megtalálták a világ legnagyobb jádekövét az ország északi részén, a Kachin nevű állam egyik elhagyatott bányájában. A kő több mint 4 méter magas és csaknem 6 méter hosszú, súlya pedig eléri a 200 tonnát. A gyönyörű jádekövet Kínába küldik, ahol később drága ékszereket és szobrokat faragnak belőle.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

4 hozzászólás

  1. Igazán érdekes cikk, de számomra sokat levon az értékéből az,hogy tele van helyesírási hibával, elütésekkel…
    Félreértés ne essék, nem vagyok “nyelvtannáci” de annyi van benne,hogy szinte szúrja az ember szemét. Ha erre kicsit jobban figyelnének az sokat számítana.

    • Egyetértek. Sajnos, sok-sok cikkre az jellemző, hogy hihetetlenül igénytelen. “Ezeknek ez is jó.” Sajnos, ez a jelszó. Én műkedvelő nyelvészként szinte fizikai fájdalmat érzek, amikor ilyen írást olvasok. Amúgy pedig a jádekő a fénykép tanúsága szerint nem lehet akkora, mint amekkora a képaláírásban szerepel, vagy a fénykép manipulált.

  2. Igen nagyon érdekes a cikk, de nekem nem a helyesírási hibák tűntek fel. Ezelőtt több száz évvel még nem is ismerték azokat a ritka ásványokat, amit nem rég fedeztek fel sajnos. Nagyon szépek ez kétségtelen, de az értékükből rengeteget levon az a tény, hogy ezzel tönkreteszik a bolygót. Vajon megéri felbolygatni néhány drágakőért az egész Földet ? Néhány év múlva vajon ni lesz arany árban, ha ez így folytatódik tovább ?

  3. “A kő több mint 4 méter magas és csaknem 6 méter hosszú, súlya pedig eléri a 200 tonnát”

    A képen látható kő nincs ekkora méretű.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét