A felesleges testsúlyt sokféleképpen leadhatjuk, módszereket és tippeket könnyen találunk. A gond az, hogy míg egyes módszerek segítenek valakinek, addig másoknál teljesen hatástalanok. Ennek oka, hogy mindannyian különböző testalkatúak vagyunk, ezért a sikeres fogyáshoz előbb meg kell érteni, a testünk hogyan gyarapszik, és hogyan fogy.

Kutatók az elhízás különböző fajtáit vizsgálták, és 6 különböző testzsír típust azonosítottak be, attól függően, hogy testünk mely részén halmozódnak fel. Megmutatjuk, melyek a leghatékonyabb módszerek ellenük valamennyi testalkat számára!

1. Felsőtesten raktározódó testzsír

Ez a fajta testzsír többnyire akkor rakódik le, mikor több kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz. Kialakulásának fő oka tehát a túlevés és a mozgáshiány.

Így szabadulj meg tőle!

Végez aerobic gyakorlatokat, mivel ez a fajta testzsír mozgáshiány miatt alakul ki. Sétálj, fuss, ússz naponta legalább 30 percet.
Állj le a finomított cukrok evésével, és felejtsd el az édesítőszerrel készült üdítőket! Az édes italoktól és ételektől nem laksz jól, csak rengeteg felesleges kalóriát viszel be.

2. Alhason felhalmozódó testzsír

Hogy itt halmozódik fel zsírréteg, annak oka lehet a stressz, a depresszió, az idegeskedés.

Így szabadulj meg tőle!

Kerüld a stresszt, és tanulj meg relaxálni! A kortizol stresszhormon hatására a zsír a hason raktározódik el, ellene meditálj vagy végezz légzőgyakorlatokat.
Igyál zöld teát! Ez nagyszerű zsírégető. Egy csésze forró tea pedig ahhoz is kiváló, hogy stresszes helyzetben lenyugtasd magad.

3. Alsótesten felhalmozódó testzsír

Az egyik oka annak, hogy a combod vastagabb a kelleténél, hogy az étrended túl sok glutént tartalmaz. Ha nem vagy elégedett a méreteddel, válts gluténmentes diétára.

Így szabadulj meg tőle!

Mássz lépcsőt vagy sétálj dombnak felfelé! Ezzel tudod égetni a zsírt a combjaidon, és formázni a lábizmaidat.
Ne hagyd ki a reggelit! Ha nem indítod be az anyagcserédet reggelivel, egész nap éhes leszel, és végül többet fogsz enni, mint kellene.

4. Duzzadt has

A túlzott alkoholfogyasztás növeli meg ilyen formában a hasat, ezért ha szeretnéd a méretét csökkenteni, jobb, ha odafigyelsz arra, hány pohárral gurítasz le.

Így szabadulj meg tőle!

Vegyél vissza az alkoholból, mivel a benne lévő kalóriák nagy része a hason rakódik le. Nem beszélve arról, hogy mennyi más egészségi problémát is okoz.
A napi ételmennyiségedet oszd fel kis adagokra, és egyél gyakrabban. Ezáltal javul az anyagcseréd, több lesz az energiád, és a hasad minden evés után kisebbnek fog tűnni.

5. Alsótesten, lábakon felhalmozódó testzsír

Gyakori azoknál a nőknél, akiknek a lábain érproblémák vannak. De sokszor terhesség alatt is előfordul, amikor a lábak bedagadnak.

Így szabadulj meg tőle!

Hogy elkerüld a dagadást, ne egyél sós ételeket, mivel a só visszatartja a vizet.
30 percnél többet ne ülj egy helyben. Állj fel, és sétálj kicsit. Ha van lehetőséged, feküdj le, és polcold fel a lábaidat, így elkerülheted, hogy a folyadék a lábaidban gyűljön össze.

6. Nagy has háton felgyülemlett testzsírral

A legfőbb oka az inaktivitás, ezért mielőbb el kell kezdened mozogni, ha a nagy hasad és széles hátad zavar.

Így szabadulj meg tőle!

Aludj eleget! Az alváshiány változást okozhat a hormonszintben, megnövelheti az étvágyat, és olyan típusú elhízáshoz vezet, melynek során a tested a hasadon és a hátadon kezdi el felhalmozni a zsírt.
Egyél több rostot! Ezáltal csökken az étvágyad, és kevesebb kalória fog felszívódni az ételekből, így sokkal jobban fogsz kinézni.

Ne feledd, testalkattól függetlenül a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás a kulcs a jó megjelenéshez!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét