Mikor látjuk, hogy a gyerekünk valami miatt ideges vagy eltűnt valamilyen holmija, úgy érezzük, mindent meg kell tennünk, hogy megvédjük őt. Sonia, az édesanya ilyen helyzetben találta magát, mikor 7 éves lányát a sajátjából átköltöztették egy másik szobába az apukája házában. A hír hallatán Sonia nagyon dühös lett.

Az exférjemmel van egy 7 éves lányunk, Taylor. Az exem néhány hónappal ezelőtt újranősült, az új feleségének, Lynnek van egy 15 éves lánya, akik velük él.

Taylor csak hétvégente van az apukájánál, ahol van egy szép, Disney-stílusban berendezett szobája, amit imád.

Nemrég azonban nagyon idegesen jött haza az apukájától. Miután leültem vele beszélni, kiderült, hogy átköltöztették egy sokkal kisebb szobába.

Kiderült, hogy az exem új felesége és a lánya változtatásokat akarnak a házban, és úgy döntöttek, a lány kapja meg Taylor nagy szobáját, mivel ő állandóan ott lakik. Ezért Taylornak adtak egy kisebb szobát, mivel csak hétvégenként tartózkodik ott.

Ideges lettem, és úgy döntöttem, beszélek az apjával, és megmondom neki, hogy az a ház Taylor otthona, és nincs joguk elvenni a szobáját.

Azt mondta, azért döntöttek így, mert az a ház a másik lány otthona is mostantól, és szeretnék, hogy jól érezze magát az otthonában.

Hogyan kellene kezelnem ezt a helyzetet?

Vizsgáld meg az alternatív megoldásokat.

A volt férjeddel és az új feleségével együtt gondoljátok át, milyen egyéb lehetőségek léteznek arra, hogy a lány is jól érezze magát, és Taylornak is kényelmes legyen a hétvégi ott tartózkodás.

Szóba jöhetnek olyan kreatív megoldások is, mint például a hétvégi szobacsere, egy olyan szoba létrehozása, ami mindkét lánynak tetszik. Vagy Taylor új szobájának személyre szabása, hogy otthonosabbnak érezze.

Jogi lehetőségek.

Mivel érzékeny témáról van szó, jó ötlet kikérni egy ügyvéd véleményét, aki feltárja előtted a jogi lehetőségeket, és elmondja, hogy ezek a változások sértik-e a felügyeleti megállapodásokat vagy a szülői jogokat.

A jogi beavatkozás időnként szükséges lehet Taylor jogainak érvényesítése érdekében, valamint hogy a biztonságérzetét megőrizzétek.

Családterápia.

Gondold át a családterápia lehetőségét is, amibe az összes családtagot bevonnátok. Ezzel könnyebben tudnátok kezelni az új mozaikcsalád dinamikáját. A terapeuta beszélgetést kezdeményezne a határokról, az elvárásokról, a konfliktusokról, és elősegítené az empátia és a megértés kialakulását a családtagok között.

A családterápia Taylor számára is biztonságos környezetet teremtene az érzelmei és kétségei kifejezéséhez.

Bátorítsd Taylort az érzelmei felvállalására.

Teremts olyan környezetet, melyben Taylor elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy nyíltan beszéljen arról, mit érez. Mondja el az érzéseit az édesapjának és a nevelőanyjának is, kiemelve azt, hogy az ő életét érintő döntésekben neki is szava van.

Azzal, hogy értékelitek Taylor érzéseit, és elismeritek a jogát a saját térhez, erősíteni tudjátok az önértékelését, ezáltal pedig jobban el tud majd igazodni az új családjának bonyolult dinamikájában.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét