A legtöbb modell a 20-as évei végén vagy a 30-as évei elején kénytelen elhagyni a szakmát, hiszen az ügynökségek a fiatalabbakat részesítik előnyben. De a szabály alól mindig van kivétel, ahogyan Carmen Dell’Orefice példája is mutatja. A szupermodell karrierje több mint 7 évtizede szárnyal. Ma már a 90-es évei elején jár, de még mindig feltűnik a magazinok címlapján.

Kamaszként kezdett modellkedni.

Carmen 1931. június 3-án született New Yorkban. 13 évesen éppen a buszon ült, mikor egy fotós felesége odament hozzá, és azt mondta, modellkednie kellene. 2 évvel később Carmen a Vogue-gal írt alá szerződést, a világhírű magazin címlapján pedig először 1946-ban szerepelt.

Bár gyorsan kedvence lett a divatfotós Erwin Blumenfeldnek, és sok címlapon szerepelt, modellként keresett pénzéből még nem tudta támogatni a családját. Édesanyjával együtt ruhákat varrtak, majd eladták azokat, hogy nagyobb bevételhez jussanak. A fiatal modell családjának még telefonja sem volt, ezért a Vogue küldöncökkel üzente meg neki a kilátásban lévő munkákat.

Gyorsan jött a siker, de akadtak nehézségek is.

A 20-as éveiben, miután éveket töltött a Vogue-nál, a Harper’s Bazaar divatszerkesztőjének is megakadt rajta a szeme. Egyre gyakrabban tűnt fel a címlapokon, közben pedig a Vanity Fair fehérnemű modellje lett.

Időközben férjhez ment, és megszületett lánya, Laura. De férje, Bill kihasználta őt, felvette Carmen fizetését és csak egy egészen keveset adott neki belőle. Ez a házasság válással végződött. Dell’Orefice hamarosan újból férjhez ment a fotós Richard Heimannhoz, de ez is rövid kapcsolatnak bizonyult.

Miután a harmadik házassága is véget ért, 47 évesen úgy döntött, újra teljes munkaidőben kezd dolgozni.

“Amikor 40 voltam, 40 voltam. Nem akartam 20 lenni. Mindig tettem a dolgomat, hogy az adott életkoromat mutassam meg. Pontosan ez volt az, ami miatt olyan csodálatos volt a kamera előtt állni” – mondta.

Az évek teltek, de Carmen sosem érezte, hogy már nem része a divatiparnak. Miután harmadik házassága is véget ért, úgy döntött, teljes erőbedobással folytatja a karrierjét. Ekkor 47 éves volt.

A ‘90-es évek végén, a 2000-es évek elején a Target, Cho Cheng és a Rolex számára modellkedett, majd újra feltűnt a Vogue-ban és a Harper’s Bazaarban is. Napjainkban a H&M, Sephora és Phillip Plein fotózásokat vállal, valamint a kifutón is fellép olyan tervezők bemutatóin, mint Thierry Mugler, Guo Pei vagy Anna Sui.

91 évesen Carmen Dell’Orefice még mindig nem lassít, életfilozófiája pedig mások számára is inspiráló.

2008-ban Carmen világrekorder lett, hiszen divatmodellként ő mondhatja magáénak a leghosszabb karriert. “Egy mozgásban lévő test hajlamos mozgásban maradni, és mi arra vagyunk teremtve, hogy mozgásban legyünk, mindenkinek más a saját ritmusa.” Ezzel a szupermodell tökéletesen leírta a karrierjét is. A nehézségek ellenére sosem hagyta, hogy bármi is megállítsa.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

New You (@newyoumedia) által megosztott bejegyzés

Amikor arról kérdezték, fontolgatja-e a visszavonulást, nemmel felelt. “Élvezni akarom az életem minden napját, és ennek része a munka is” – mondta egy interjúban 2017-ben. Most, 91 évesen még mindig nem lassít. 2022 októberében a New You magazin borítóján a szupermodell Beverly Johnsonnal együtt szerepelt.

“Mindennap fejlődünk, és nem végeztük el a dolgunkat, amíg véget nem ér az életünk. Minden egyes nap tanulsz valamit, és az idők során folyamatosan változtatsz magadon” – mondta arról, hogy az öregedést hogyan illesztette be az életfilozófiájába. Élő bizonyítéka annak, hogy a modelleknek idősebb korukban is lehet gyümölcsöző karrierjük, és a korai visszavonulást a divatiparban el kellene már felejteni.

Mi nyűgözött le legjobban Carmen Dell’Orefice történetében? Szerinted a divatipar egyre befogadóbbá válik?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here