Képzeld el, hogy akkora bőrrel születsz, amiben egy 5 éves gyerek is elférne, pedig még csak kisbaba vagy. Az orvosokat meglepte Tomm Tennent kinézete, mikor a világra jött. Tomm édesapja nem is akart hinni a szemének. Tomm élete a kezdetektől tele volt nehézségekkel és érzelmi hullámvölgyekkel. Ha előre ugrunk a történetben napjainkba, és megnézzük, hogyan néz ki Tomm most, mi is nehezen hiszünk a szemünknek.

Tomm Tennent és az ő különleges állapota.

1993-ban Ausztrália délkeleti részén valami szokatlan történt. Egy Tomm Tennent nevű baba született, mégpedig egy különleges rendellenességgel, amin mindenki megdöbbent. Születése előtt az ultrahang vizsgálat már sejtetni engedett valami furcsát, emiatt a szülők nem is voltak biztosak abban, hogy megtartják a babát.

Szerencsére azonban Tomm édesapja jól döntött: “Alaposan megbeszéltük ezt egymás között, és úgy döntöttünk, legyen, aminek lennie kell, és belevágtunk” – mondta Tomm édesapja, Geoff Tennent.

Semmilyen vizsgálat és szűrés nem tudott volna senkit felkészíteni arra, amilyen súlyos volt Tomm állapota. Mikor a szülei legelőször megpillantották a szülőszobában, teljesen ledöbbentek. Tomm anyukája, Debbie Tennent nem hitt a saját szemének, mikor próbálta a mellkasára tenni a babáját.

“A szívem a torkomban dobogott, ugyanakkor jó érzés volt felvenni és ringatni” – mondta. Az orvosokat is összezavarta a baba állapota.

Mivel nem tudták meghatározni, mivel állnak szemben, nem tudták kezelni sem Tommot. Az egyetlen remény az maradt, hogy ahogyan nő, belenő majd a bőrébe, és ezzel csökken a bőrredők mennyisége.

A kutatók végül elképesztő felfedezést tettek az állapotáról.

2,5 hónapig maradt a kórházban, ez pedig elég nehéz időszak volt a kutatók számára is.

Rájöttek, hogy Tomm szervezetében túl sok hialuronsav halmozódott fel, akárcsak a shar pei kölyköknél. Nála ennek az anyagnak a szintje jóval magasabb volt, mint a normálisnál. Érdekes módon, ahogyan a shar pei kölykök nőnek, a hialuronsav szintje csökken a szervezetükben, és a bőrük megváltozik. A kutatók úgy gondolták, ugyanez megtörténhet Tommal is.

Dr. Andrew Ramsden azt mondta, Tomm állapota valószínűleg javulni fog, ahogyan nő. És igaza lett. Tomm állapota idővel javult, éppen úgy, ahogyan az orvos azt gyanította.

Tomm az első éveiben kihívásokkal nézett szembe, kiskorában sokat gúnyolták, és az iskolából is kimaradt a furcsa külseje miatt. Bár még mindig volt fizikai jele az állapotának, már sokkal kevésbé volt látható, mint újszülött korában.

Ilyen ma.

30 év telt el Tomm születése óta. A közösségi médiából nem sokat lehet megtudni Tomm mostani életéről.

Facebook-oldalán az látszik, hogy boldog házasságban él Hannah-val egy Frankston nevű helyen Ausztráliában, Victoria államban. “Az élet egyszerű. Döntéseket hozol, és nem nézel vissza” – posztolta Tomm.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét