Annyiféle illóolaj létezik és annyit használunk közülük egy-egy célra, hogy nem is tudjuk, mennyi mindenre jó lenne még. A borsmenta az egyik legsokoldalúbb illóolaj mind közül. Elmondhatjuk róla, hogy kevés olyan egészségi probléma van, amin ne lenne képes segíteni.

A borsmenta az egyik legrégebbi európai gyógynövény, de az ősi Kínában, Görögországban és Egyiptomban is éppen olyan előszeretettel alkalmazták. A növény leveléből az olajat gőzöléses desztillálással állítják elő. Legfőbb hatóanyagai a mentol és a menton, ez utóbbit tartalmazza kisebb arányban.

1. Izomfájdalom csökkentésére

A borsmenta illóolaja nagyon hatékony fájdalomcsillapító és izomlazító. Kifejezetten jó a fájós hátra, lábra és a fejfájás ellen is.

2. Légzőszervi problémák ellen

Az allergiák és a légzőszervi problémák az orrot, a torkot, a tüdőket érintik. A borsmentaolaj antihisztamin hatású, a benne lévő mentol és menton pedig hatékonyan oldják a nyákot. Az asztma tüneteinek enyhítésében is segít.

3. Emésztési zavar, puffadás, gyomorsav ellen

Az emésztési problémák kezelésére hagyományosan használják a borsmenta illóolaját. Csillapítja a kavargó gyomrot, a hányingert, oldja a puffadást, alkalmas gyomorhurut kezelésére. Belélegzése az étvágycsökkentésben is hatékony.

4. Zsibbadás ellen

A borsmenta olajat helyileg alkalmazzuk azokon a területeken, ahol a zsibbadás fennáll. Gyors enyhülést hoz.

5. Fájó ízületekre

Amikor érezzük, hogy fájnak az ízületeink, borsmentaolajjal lehűthetjük őket és néhány perc alatt megszabadulhatunk a fájdalomtól.

6. Energiaszint növeléséhez

A borsmenta tökéletes alternatívája a szintetikus energiaitaloknak. Krónikus fáradtságban szenvedőknél nagyban javítja a koncentrációt, fokozza az éberséget.

7. Lázcsillapításhoz

A borsmentaolaj hűtő hatása miatt nagyon hatékony a lázcsillapításban, főként gyerekeknél. Kókuszolajhoz cseppentsünk belőle néhányat és vigyük fel a nyakra, valamint a lábfej közepére.

8. Akné ellen

Antimikrobiális hatásai ez esetben is érvényesülnek. Rendszeresen kezelhetjük vele az aknés bőrt.

9. Hajnövesztéshez

Nagyon sok minőségi hajápoló készítményben jelen van a borsmenta. Természetes módon vastagítja és táplálja a károsodott hajat. Adjunk belőle néhány cseppet a samponhoz.

10. IBS kezeléséhez

Belsőleg alkalmazva a borsmenta olajáról kimutatták, hogy 50%-kal képes csökkenteni az irritábilis bél szindróma tüneteit.

11. Fogszuvasodás ellen

Vizsgálatok szerint a borsmenta hatékonyabb a fogszuvasodás megelőzésében, mint a fogkrémekben és szájvizekben lévő kémiai anyagok. Készíthetünk belőle fogkrémet, szájvizet vagy egyszerűen csak cseppentsünk belőle egy keveset a nyelvünkre fogmosás után.

12. Hormonháztartás kiegyensúlyozásához

Hormonkiegyensúlyozó hatása policisztás ovárium szindróma esetén is érvényesül. Kimutatták, hogy antiandrogén hatásokkal is rendelkezik.

13. Napégés esetén

A borsmentaolaj hidratálja a bőrt és csökkent a napégés okozta fájdalmat. Kókuszolajjal összekeverve vigyük fel a bőrre.

14. Szúnyogok ellen

A borsmentaolaj egy vizsgálat szerint 150 percig képes távol tartani a szúnyogokat. Ehhez nem kell más tenni, mint pár cseppet szétkenni belőle a testünkön.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét