Különböző kutatások szerint a megkérdezettek véleménye alapján a következő dolgok azok, melyek leginkább átalakítják az embereket: a házasság (58%), a válás (49%), a nagyszülővé válás (40%), a nyugdíjazás (38%) és a szülővé válás (76%).

Valószínűleg ezért lett annyira népszerű annak az őszinte dadusnak a posztja, aki több mint 100 családnál dolgozott, de csak 3 olyan embert ismert, aki valóban boldog. A dadus szerint a legtöbb szülő stresszes, kimerült, és a házassága a tönk szélén áll. Ami pedig még szomorúbb, hogy ezzel tisztában sincsenek. Ezért gondolta, hogy megoszt néhány hasznos tanácsot azokkal, akik úgy döntenek, gyereket vállalnak. Lássuk, szerinte melyek a leggyakoribb hibák, amiket a szülők elkövetnek a saját boldogságuk ellen!

1. Nem foglalkoznak a pénzügyekkel

A szülők több mint 50%-a stresszes az anyagiak miatt, és 63%-uk állítja, hogy a gyerekek miatt áldozza fel az anyagi stabilitását. Ennek a következménye pedig állandó konfliktus a családokban.

Keressetek elég pénzt, hogy tudjatok dadust fogadni. És nem a heti egy randi estéről van szó. Fogadjatok dadust hétvégente egy napra és legalább 2-3 napra hét közben.

2. Azt hiszik, hogy minél több gyereket vállalnak, annál erősebb lesz a házasságuk

Nincs olyan, hogy egy bizonyos számú gyermek vállalásával garantáltan tökéletes lesz egy házasság. Azt viszont fontos megérteni, hogy a gyerek nem arra való, hogy a házasságot erősebbé tegye. Ne is próbálj csak azért gyereket vállalni, hogy javítsd a köztetek lévő kapcsolatot a pároddal. Tanulmányok szerint a gyerekvállalás mindkét félre negatívan hathat.

Legyen csak egy gyereketek. Egy gyerekkel az élet jó móka. Kettővel már szervezést igényel, háromnál pedig már csak az lesz a célotok, hogy életben tartsátok őket.

3. A gyerek a legfontosabb

Az egyik legújabb tévhit, hogy minél többet foglalkozol a gyerekekkel, annál jobb lesz nekik. A valóságban ebből több kár származhat, mint haszon. Azoknak a szülőknek, akik a lehető legjobb életet akarják biztosítani a gyereküknek, egymással is több időt kellene eltölteniük.

Ne feledd, hogy az életedben a legfontosabb kapcsolat az, ami a párodhoz köt. Amikor megérkezik az első gyerek, az nagyon izgalmas, de ha ettől kezdve kizárólag róla beszélsz és vele foglalkozol, el fogod veszíteni a párodat.

4. Nem tanulnak meg szülők lenni, és nem vállalnak felelősséget a gyerekeikért

Tanulmányok szerint, ha egy kisgyerek stresszes környezetben nő fel (pl. nem törődnek vele megfelelően, vagy erőszaknak van kitéve), az az intelligenciájára is negatívan hathat. Ne reméld, hogy minden csak úgy magától működni fog. Tökéletes szülők ugyan nincsenek, de mindegyikük felelősséggel tartozik a gyerekekért.

Tudd, hogyan kell szülőnek lenni! Tudd, hogy mit teszel a gyerekeddel! Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. A dadus egy 1960-as években megjelent könyvben olvasottakat alkalmazta a gyerekek nevelésében, több mint 15 éven át. Ezek a szabályok pedig olyanná formálták a gyerekeket, hogy szinte alig nyafogtak és hisztiztek, magabiztosakká váltak, rugalmasak, önállóak lettek, és nem kellett őket szórakoztatni a hét minden egyes napján. A rossz családok közül is azok a legrosszabbak, ahol a szülőknek fogalmuk sincs, mihez kezdjenek a gyerekekkel, így azok valóságos szörnyetegekké válnak. A dadus szerint az általa ismert szülők 90%-a rémes volt, és ez nem túlzás. Ha a gyereked egy szörnyeteg, az 100%-ban a te hibád, és 100%-ban te tudod helyretenni.

5. A szülőség a legfontosabb szerepük az életben

A túlgondoskodó szülők gyerekeinél 3-szor gyakrabban fordul elő depresszió és szorongás. A szülőség rutinná válása elkerülhetetlen, de kizárólag szülőnek lenni és feláldozni minden mást, nagy hiba. A saját példádon keresztül mindent elmagyarázhatsz a gyerekednek, az élet szépségét is.

Sokkal több vagy, mint pusztán szülő. Önálló személyiség vagy, társ, barát, munkatárs. Tölts időt a barátaiddal, járj edzeni, tanulj, csinálj dolgokat a gyerekek nélkül is, és beszélgess úgy is másokkal, hogy közben nem kerülnek szóba a gyerekek.

6. Megszabadulnak a háziállatoktól, amint megszületik a gyerek

A szakértők szerint sok előnye van annak, ha egy gyerek állatok közelében nő fel. Ez a fejlődését és a magabiztosságát is pozitívan befolyásolja. A vélt egészségügyi kockázaton kívül sokan úgy gondolják, gyerek mellett már nem jutna elég idejük még egy háziállatra is. Valójában azonban a gyerek érkezéséhez való alkalmazkodás nem annyira nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik.

Ne dobd ki és hanyagold el a háziállatodat, csak azért, mert gyereked született! Ezt egyszerűen nem teheted meg!

A dadusnak ez a posztja villám sebességgel terjedt az interneten. A kommentelők összehasonlították, milyen, ha egy gyerek és ha egy kutya van a házban. Szerintük egy kutya és egy gyerek azonos mértékű stresszt okoz. Sokak szerint a társadalom is nagy nyomást helyez a szülőkre. A saját szabályait diktálja, majd arra kényszeríti az embereket, hogy megoldják azokat a problémákat, melyeket maga a társadalom kreált.

Az eredeti poszt szerzője 2002 óta dolgozik teljes állású és részmunkaidős dadusként, tapasztalatai bepillantást engednek több mint 100 család legbelsőbb életébe.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét