Koromfekete csőre, feje, farktollai, ezüstös begye és köpenynek látszó, skarlátvörös szárnya miatt kapta nagyon találó nevét. A drakula papagáj igen látványos jelenség a madárvilágban, olyan, mint egy igazi lázadó.

A sörtefejű papagáj Új-Guinea hegyvidékén őshonos. Szokatlan színezete miatt kapta a drakula papagáj elnevezést. A hímek és a tojók ugyanúgy néznek ki, kivéve egy apró részletet: a tojóknak nincs kis piros folt a fülük mögött. A sörtefejű papagájok nagy méretű madarak, csőrüktől a farkuk végéig akár 45 cm hosszúra is nőhetnek. Félig kopasz fejük miatt még félelmetesebbnek néznek ki, ugyanakkor mégis csak úgy vonzzák a tekintetet.

Egyedi kinézetükön túl különlegessé teszi őket az is, hogy meglehetősen sajátos hangokat adnak ki, amit leginkább a morgáshoz, krákogáshoz lehetne hasonlítani. Sajnos, mint az állatvilágban oly sokszor, a különleges megjelenés a hátrányára vált ennek a fajnak, hiszen kedvelt célpontjai az orvvadászoknak, ezért egyedszáma egyre csökken. Reméljük, ezt az irányt sikerül visszafordítani.

A következő képeken te is megcsodálhatod a madárvilágnak ezt az igazán fenséges tagját.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here