185 cm-es magasságával Peet Montzingo eleve az átlag magasság felett van, de törpenövésű családjához képest igazi égi meszelőnek számít. A közte és szülei, valamint testvérei között lévő nagy magasságkülönbség tudatosította benne a társadalmi normákat.

Ő Peet Montzingo.

Peet Montzingo egész gyerekkorában arra vágyott, hogy ő is törpenövésű legyen, hiszen a családjában mindenki – édesanyja, édesapja és testvérei is – törpenövésűek. Miközben 75% esélye volt annak, hogy ezt ő is örökli, a valószínűségek ellenére átlagos magassággal született.

8 éves korára Peet már minden családtagjánál magasabb volt, szüleinél is. Néhány éven belül pedig elérte a 185 cm-t. Ez a testi különbség már korán nyilvánvalóvá vált, hiszen mire 1 éves lett, anyukája már nem tudta felemelni és kényelmesen az ölébe venni.

Annak ellenére, hogy a társadalmi normáknak tökéletesen megfelelt, mégis kívülállónak érezte magát a saját családjában. Hogy őt nem különböztették meg, csak fokozta a kényelmetlenséget számára, hiszen tanúja volt annak, hogy családját idegenek fotózzák és megjegyzéseket tesznek rájuk.

Nehéz gyerekkor.

Olyan környezetben felnőni, ami törpenövésűekre van szabva, nem kis kihívás. Peeték otthonában minden, a konyhától a hálószobáig, az autók, de még a játékok is a családtagok magasságához voltak igazítva. Alkalmazkodott ahhoz a szerephez, hogy a családban ő a magas, magára vállalt olyan feladatokat, mint a villanykörte kicserélése, és megtanult közlekedni a fellépők labirintusában.

Peet szerint az ő nevelése mindkét szülője számára nehéz lehetett. Magassága miatt könnyedén kitérhetett a fegyelmezés elől, fizikai előnyei még azt is lehetővé tették számára, hogy kicselezze őket, és számukra elérhetetlen magasságokba pakoljon tárgyakat.

Kapcsolata a bátyjával, Andrew-val bonyolult volt. Peet irigyelte azt a figyelmet, amit Andrew kap a ritka típusú törpesége miatt, amiért gyakran kellett kórházba mennie. Mostanában azonban inkább azon töpreng, vajon Andrew haragudott-e rá az átlagos magassága és a kifogástalan egészsége miatt.

Megtalálta a sikert és a hírnevet.

A nehézségek ellenére Peet úgy döntött, az Instagramot és a TikTokot arra fogja használni, hogy felvilágosítson másokat. Vicces videóiban gyakran édesanyját is szerepelteti, és humorral kezeli családtagjai törpenövéssel kapcsolatos kihívásait. Több mint 2 millió Instagram- és 13 millió TikTok-követővel még mindig alig meri elhinni, hogy ennyire népszerű lett.

Ami Peet videóit különlegessé teszi, az a közvetlen és humoros hangvétel. Például megmutatja, hogyan rejt el bizonyos tárgyakat, mondjuk kekszet a felső polcon a szülei és a testvérei elől. Édesanyja, Vicki aktívan részt vesz ebben a mókában, bár Peet azért elmondta, hogy anyukája gyakran türelmetlen a forgatások alatt.

Szeretné felvilágosítani az embereket.

Miközben a videói általában könnyed hangvételűek, Peetnek nagyon is komoly mondanivalója van, hiszen platformjait arra használja, hogy felhívja a figyelmet a kicsi emberekre. Egy sorozatban különböző helyzetekről és kritikákról beszélgetett édesanyjával, mégpedig oktatási célzattal. Úgy véli, a törpenövést övező megkülönböztetés nagy része a félretájékoztatásból fakad. Peet célja, hogy ezen változtasson.

Tevékenysége nem korlátozódik a közösségi médiára, 2022-ben jelent meg gyerekeknek szóló könyve Little Imperfections: A Tall Tale of Growing Up Different címmel.

Azon túl, hogy elősegíti a törpe közösségen belüli befogadást, felfedezte, hogy tevékenysége mindenkire hat, aki valamilyen okból másnak érzi magát. Az egyediség elfogadása Peet üzenetének központi témája lett. Sikereinek nagy részét azoknak a csapásoknak tulajdonítja, melyek felnőttként érték, és melyek felvértezték az életben való navigáláshoz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét