2020-ban az Európai Unióban a gyerekek átlagosan 26 évesen repültek ki a szülői fészekből, hogy önállóvá váljanak, de az egyes tagállamok között jelentős különbségek láthatók ebben a tekintetben. Elhagyni a családi otthont nem könnyű döntés, de olyasmi, amivel minden szülőnek és gyereknek egyszer szembe kell néznie.
Néha a szülők számára nehezen megy az elengedés. Egy anyuka történetét ismerheted meg, aki tanácsot kér ahhoz, hogyan vészelje át ezt a számára nagyon is nehéz időszakot.

Az édesanya posztja így szólt.

“A fiunk idén fog érettségizni. Augusztusban lesz 18 éves, és ekkor a férjem ki akarja őt rúgni a házból. Azt akarja, hogy próbálgassa a szárnyait, és állja meg a helyét az életben anyagi segítség nélkül. Nem arról van szó, hogy a gyerek lusta volna. Nagyon is szorgalmas. De addig halasztani akarja a főiskolát, amíg ki nem találja, hogy mihez szeretne kezdeni. Szerintem ez nagyon érett gondolkodás, de a férjem szerint nem. Ő azt gondolja, hogy ez a lustaság és az éretlenség jele. Ő az egyetlen gyerekünk. Szeretném, ha akkor költözne el, amikor készen áll rá. Miért kell elküldeni ilyen hamar?” © Ismeretlen felhasználó / Reddit

A következő tanácsok merültek fel.

  • Beszélgess őszintén a pároddal! A jó kommunikáció segíthet jobban megérteni egymást. Honnan származik a férjed? Úgy érzi, hogy 18 évesen a gyereketeknek már önálló, független férfinak kellene lennie? Próbáld megérteni az ő álláspontját!
  • Egy párnak közösen kell meghoznia a fontos döntéseket. Egyes tanulmányok szerint, mikor döntésre kerül a sor, előnyük származik egymás tapasztalataiból. Próbáld megértetni a férjeddel, hogy ti egy csapat vagytok, és ha együttműködtök, mindenki számára elfogadható megoldás születhet.

  • A biztonsági háló csökkenti az esélyét annak, hogy valaki megüsse magát, ha elesik. A szülők mindig jelen vannak, sokféleképpen nyújthatnak biztonsági hálót a gyermekeiknek. Az üzletemberek szerint nagyobb az esélye, hogy valaki sikeres és független lesz, ha van, aki támogatja. Segíts megérteni a férjednek, hogy ez milyen fontos a fiatok jövője szempontjából.
  • Vázold fel neki az összes lehetséges forgatókönyvet a jövőre nézve. Ha csak úgy megszakítja a kapcsolatot a fiával és megvonja az anyagi támogatást, annak a jövőben a kapcsolatuk látja majd kárát. Magyarázd el a férjednek, hogy ha részese szeretne lenni a fia jövőjének, akkor a jelenében is ott kell lennie.

  • Keress más megoldásokat. Középutat találni ebben a helyzetben nem lehetetlen. A fiad hozzájárulhat a költségekhez. Amíg nem tanul, keressen munkát, vegye ki a részét a rezsiből, takarítson, főzzön otthon. A fontos az, hogy családként megbeszéljétek, mik az elvárásaitok.
  • Végül, de nem utolsósorban emlékeztesd a férjedet arra, hogy ő döntött úgy, hogy szeretne gyereket. Talán, ha megkéred, sikerül szorosabbra fűznie a kapcsolatát a fiával. Reméljük, hogy a családotok megerősödve kerül ki ebből a nehéz helyzetből.

Az internetezőktől is érkeztek hasznos meglátások.

  • Van egy barátom, akivel a szülei ugyanezt csinálták a főiskola első éve után. 2 évvel később az a fiú, aki a legokosabb és legszorgalmasabb volt, alkalmi munkákat vállal, hogy megfeleljen az elvárásoknak és eltartsa magát. © TheScarletGuard / Reddit
  • Talán írasd össze a férjeddel a kiadásokat, az ételt, az albérletet, a benzint, az autóbiztosítást, a háztartási kiadásokat, plusz a főiskola költségeit. Látni fogja, hogy ez milyen csillagászati összeg. © BurnieBlanders / Reddit
  • A szüleim engedték, hogy otthon maradjak, néhány számlát fizettem, és hozzájárultam a bevásárlásokhoz. Így tudtam pénzt félretenni, és aztán kényelmesen költöztem el. Már 2 éve egyedül élek. © TheLiberaceSequence / Reddit
  • Apaként felelősséged van abban, hogy utat mutass a gyerekeidnek. Próbáld meg emlékeztetni, hogy miért akart apává válni. © DoubleBlondeWhiteM / Reddit
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here