Látni, hogy a szüleid, akik mindenre megtanítottak és felneveltek, egyszer csak megöregszenek és nem tudnak gondoskodni magukról, az egyik legfájdalmasabb dolog az életben. Az élet körforgása a szemünk előtt zajlik, és előbb-utóbb szerepet kell cserélnünk: mi, akik egykor folyamatos törődést igényeltünk, mostantól sebezhetővé vált szüleinknek nyújtunk támaszt.

Sok társadalomban még ma is tabu az idős szülőket otthonban elhelyezni. Tenny, a feleség és 2 gyermekes anyuka most abba a helyzetbe került, hogy anyósát a férje szeretné magukhoz költöztetni. Az ő története következik.

Tenny levele így szólt.

Az anyósom idős, törékeny és egyedül él. Az elmúlt hónapokban az egészsége is eléggé leromlott, az orvosok demenciát állapítottak meg nála. A férjem az egyetlen gyermeke. A férjem megkérte őt, hogy költözzön hozzánk, hogy gondoskodhassunk róla, vagy fogadjunk mellé egy ápolót. Mindketten teljes munkaidőben dolgozunk, ráadásul van 2 gyerekünk, akik az időnk és az energiánk nagy részét lekötik. Nem tudom, hogyan tudnánk megfelelően gondoskodni az anyukájáról. Nincs erre képesítésünk sem, szerintem sokkal jobb lenne, ha egy szakképzett ember gondoskodna róla. Azt javasoltam, vigyük inkább egy idősotthonba. A férjem viszont hallani sem akar erről, és semmilyen más opciót sem fontol meg. Megígérte az apukájának, aki már nem él, hogy soha nem küldi az édesanyját idősotthonba.

Kérlek, segítsetek megoldást találni, ami mindkettőnknek megfelelhet, mivel ez a dolog nem kevés feszültséggel terheli a házasságunkat.

Köszönöm!
Tenny

A következő tanácsok segíthetnek.

Bár orvosi szempontból nem tudunk tanácsot adni, talán sikerül olyan megoldást találni, ami mindkettőtök számára elfogadható lesz.

  • A demencia a kognitív funkciók hanyatlását jelenti, ami az öregedés természetes része. Világszerte 55 millió ember szenved demenciában, és közel 10 millió új esetet diagnosztizálnak évente.
  • Tegyétek fel a kérdést magatoknak, hogy egy idős családtag gondozását képesek lennétek-e sikeresen teljesíteni, hiszen ez hasonló helyzetet teremt, mintha még egy állást vállalnátok. Egy 2019-es felmérés szerint a családok és a barátok átlagosan napi 5 órát töltöttek a demens betegek gondozásával. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy támogatás nélkül a szeretteiket gondozók könnyen kiéghetnek, viszont egy demens beteg számára több előnnyel járhat a gondozóval való szoros kapcsolat, mint csupán a gyógyszeres kezelés.

  • Adj egy esélyt az anyósodnak. Kérdezd meg, ő mit szeretne. Ha figyelsz az igényeire és a vágyaira, könnyebben tudsz olyan megoldást találni, ami mindhármótoknak megfelelő. Az a demens személy, akit kényszerítenek a költözésre, kevésbé fog jól alkalmazkodni, mint az, aki maga hozza meg ezt a döntést.
  • Ha a férjeddel úgy döntötök, hozzátok költözik az anyósod, a költözést akkorra időzítsétek, mikor az anyósod állapota stabil. A betegség ugyanis megnehezíti az új környezethez való hozzászokást.

Mérjétek fel, hogy te és a férjed mit tudtok nyújtani az idősgondozás szempontjából:

  • Ismerjétek meg jobban az anyósod állapotát, hogy lássátok, milyen szintű ellátásra van szüksége. Ne feledjétek, idővel a szükséges gondoskodás mértéke csak növekedni fog.
  • Gondolkodjatok előre. Gondoljátok át, hogy ez a helyzet belefér-e mindenkinek a napirendjébe probléma nélkül. Ha kételkedtek ebben, jó ötlet külső segítséget igénybe venni.
  • Hozzatok döntést. Korai stádiumban az anyósod még önállóbb, de idővel segítségre lesz szüksége az olyan egyszerű dolgokhoz is, mint a járás, a fürdés vagy az öltözködés. Beszéljétek meg a férjeddel, hogy ekkora kihívásra készen álltok-e hosszú távon. Különben meg kell fontolnotok más opciót is, akár állandó nővér fogadását, vagy az idősotthonban való elhelyezést.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. A házasságuk végét jelentené ! A szülőtisztelőnek mondható férj végül a feleségére terhelné a saját anyját. Sokat kibírnak a nők, de ez megvalósíthatatlan, mert az egészséges mamát, papát is nehéz a legtöbb esetben elviselni a munkaidejük, szabadiedejük alatt, amikor a saját gyermekükre kellene figyelni, vagy netán pihenni, hát még egy demens beteget ! A mai világban, amikor a nők is teljes munkaidőben dolgoznak, gyerekeket nevelnek, nem lehet ekkor hatalmas teherrel nehezíteni, tönkretenni egy fiatal anya életét.
    Vannak demenseknek kialakított otthonok. Vagy gondozót kell mellé fogadni és a mama/anyós nyugdíjából fedezni a költségeket. Sokan így csinálják. Én is nyugdíjas vagyok már sok éve, de semmilyen gondozást nem fogadnék el a gyerekeimtől. Ha érezzük a férjemmel a gondozás szükségességét, akkor előre megoldjuk a magunk felügyeletét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét