A fogmosás az egyik olyan rituálé, amit egész életünkben végzünk, és észre sem vesszük, mennyire automatikusan csináljuk. De ez nem jelenti, hogy ne lehetne még jobban csinálni. Vannak olyan dolgok, amiket fogmosás közben csinálunk és fogszuvasodást okozhatnak.
Hogy eszünk, fogat mosunk, aztán szájvízzel öblögetünk, annyira természetes dolgok, hogy észre sem vesszük, hogy ha rosszul csináljuk őket.

A fluorid a fogkrém szíve-lelke.

Ez a csodálatos, mindennapi használatra szánt találmány számos összetevőt tartalmaz, de közülük a legfontosabb a fluorid. Mégpedig azért, mert ez védi a fogzománcot a baktériumoktól, melyek a fogszuvasodást is okozzák. Ezek a baktériumok teljesen tönkretehetik a fogakat. Más szóval, a fogkrém használatával kb. 25-45%-kal csökkenthető a fogszuvasodás kockázata.

A fogmosás időtartama is befolyásolja a fogszuvasodást.

Sajnos a legtöbben csupán 45-70 másodpercig mossák a fogukat. Ennek oka talán a felgyorsult életritmus lehet, ami korunkat jellemzi. Ám a szakemberek azt javasolják, hogy kb. 2 percen át mossunk fogat, hogy megelőzzük a fogszuvasodást és más szájhigiéniával kapcsolatos betegségeket.

A túl sok öblögetés károsíthatja a fogakat.

Miközben azt hisszük, jó ötlet eltávolítani fogmosás után a fogkrém összes maradékát a szánkból, a túlzott öblögetés nem megfelelő módja ennek. Egy tanulmány szerint jobb szimplán kiköpni a fogkrém maradékát, mint túl sokáig öblögetni és teljesen kimosni a fluoridot a szánkból, mert védő hatása így kevésbé tud érvényesülni.

Az esti fogmosás fontosabb mint hinnéd.

Ugyanebben a tanulmányban világítanak rá arra, hogy mennyire fontos az esti fogmosás. Miközben alszunk, nem termelődik annyi nyál, mint mikor ébren vagyunk. Emiatt a szánk nem semlegesíti az ételmaradékokat, melyek táplálják a fogszuvasodást okozó baktériumokat. A fogorvosok ezért javasolják, hogy az esti fogmosás után már ne együnk.

Kevesebb cukor = kevesebb lyukas fog.

A WHO ajánlása szerint az ételekben lévő cukor és adalékanyagok mennyiségét a napi kalóriabevitel 10%-ára érdemes csökkenteni. Ezáltal jobban gondoskodhatunk a fogaink egészségéről. A friss gyümölcsök fogyasztását javasolják feldolgozott gyümölcslé és üdítőitalok helyett, mivel a fogszuvasodást okozó baktériumok ezekkel a cukrokkal táplálkoznak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét