Nagyanyáink nem tévedhettek, amikor ezernyi bajra a fokhagymát alkalmazták természetes orvosságként. A fokhagyma egészségre gyakorolt számtalan előnye valóban kétségbevonhatatlan, ám nem zárja ki azt, hogy ez a legendás gyógy- és fűszernövény mellékhatásokat is tudjon okozni. Az alábbiakban a fokhagyma lehetséges káros mellékhatásait gyűjtöttük össze.

Károsíthatja a májat

Az egyik legfontosabb szerv az emberi szervezetben, amire a fokhagyma igen károsan hathat. Kutatások támasztják alá, hogy túlzott mennyiségben toxicitást idézhet elő, és károsíthatja a májműködést.

Hasmenést, hányást, gyomorégést okozhat

Egy vizsgálat szerint a nyers fokhagyma vagy a fokhagyma olaj éhgyomorra történő fogyasztása járhat ilyen hatásokkal. Kutatások bizonyítják azt is, hogy a savas reflux kialakulásának is megnő az esélye, ha ilyen formában fogyasztjuk a fokhagymát.

Vérzékenységet okoz

A fokhagyma ezen hatása miatt nem fogyasztható együtt vérhígító gyógyszerekkel. Ha műtétre készülsz, legalább két héttel korábban függeszd fel a fokhagyma evést minden formában!

Emésztési zavarokat válthat ki

Egy japán tanulmány szerint a fokhagyma károsítja a bélnyálkahártyát, ezzel rontja az emésztőrendszer állapotát. Arra pedig, amit olyan sokszor hallani, hogy a rendszeres fokhagyma fogyasztás segítenek a bélrák megelőzésében, semmiféle kézzel fogható bizonyíték nincs.

Túlzottan csökkenti a vérnyomást

Magas vérnyomás esetén még jót is tesz, de normál, illetve alacsony vérnyomásnál kétszer gondoljuk meg, hogy mennyi fokhagymát eszünk. Ha vérnyomáscsökkentőt szedsz, kerüld a fokhagymát!

Szédülést okoz

Bár ritkán, de tapasztalható ilyen mellékhatás is. Egy tanulmány során beigazolódott, hogy a fokhagyma – feltehetően vérnyomáscsökkentő hatása miatt – képes szédülést kiváltani, főként álló testhelyzetben.

Fejfájást okozhat

Egy bizonyos ideg stimulálásának következtében, főleg nyersen fogyasztva idézhet elő fejfájást vagy súlyosbíthatja a migrénes állapotot.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here