30 fok van árnyékban és a fárasztó kerti munka után másra sem vágysz, csak valami hideg ételre. Az első, ami a konyhában a kezedbe akad, az pedig egy tál rizs. Tegyük a szívünkre a kezünket: ugye mindenkivel előfordult már, hogy a főtt ételt lusta volt megmelegíteni és inkább hidegen eszegetett belőle? A legtöbb ételnél ebből semmi problémánk nem lesz, de vajon mi igaz abból, hogy a hideg rizs akár halált is okozhat?

Kiderült, hogy nem teljesen alaptalanok az ezzel kapcsolatos híresztelések. A baj magával a rizzsel van és már jóval azelőtt, hogy megfőznénk. A nyers rizs tartalmazhat egy Bacillus Cereus nevű baktériumot, ami a talajból kerül a rizsbe, és még a főzést is képesek túlélni. Amikor a főtt rizst szobahőmérsékleten hagyjuk, a spórák teljes értékű baktériumokká fejlődnek és mérgező mellékterméket kezdenek előállítani. Ezek a melléktermékek akár 15 órán át tartó hányingert, hányást, hasi fájdalmat, hasmenést okozhatnak. Az ételmérgezésre jellemező tünetek általában 24 órán belül megszűnnek. Azonban gyerekeknél, időseknél és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknél akár halálossá is válhatnak.

Minél tovább áll a rizs szobahőmérsékleten, annál több baktérium tud benne kifejlődni és annál nagyobb az esélye, hogy megbetegszünk tőle. A főtt rizst a legjobb azonnal megenni, a maradékot pedig 1 órán belül betenni a hűtőbe és 1 napon belül elfogyasztani, de csak alapos felmelegítés után. Így valószínűleg meg tudjuk emészteni a baktériumot. Ha mégsem, azt észre fogjuk venni…

1 hozzászólás

  1. Szobahőmérsékleten tartott egyéb ételben is felhalmozódnak a baktériumok. Különösen nagy melegben. Nem értem miért kell ezt a dolgot így kihegyezni. Tegnap vendégségben voltunk. 19-en ettünk hideg gyümölcsrizst. Jó, hogy senki nem olvasta előtte ezt a blődséget! Szegény háziasszony esetleg borogathatta volna ki a finomság javát. Az én részemet biztos nem….!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét