Minden anya a babára és saját magára való tekintettel eldönti, hogy meddig szoptat és mikor kezdi az elválasztást. A WHO szerint az ideális a 6 hónapon át történő szoptatás, majd további 2 évig, már hozzátáplálás mellett. Ha valaki így tesz, annak valóban nagyon sok előnye lehet úgy a babára, mint önmagára nézve.

1. Jobb egészség, erősebb immunrendszer

Az anyatej sok fehérvérsejtet tartalmaz, melyek immunsejtek. Ez azt jelenti, hogy a szoptatással meghosszabbítható az az idő, míg a baba közvetlenül az anyától kapja az immunerősítést. Az anyatej képes alkalmazkodni a baba igényeihez, tartalmazza a megfelelő antitesteket a különböző fertőzések ellen.

Az anyatej minősége idővel javul, tehát minél tovább szoptatsz, annál több egészséges anyagot biztosíthatsz a babádnak. Ezeknek a hatásai pedig még szoptatás után is érvényesülnek. A 12 hónapon át történő szoptatás javítja az egészségi állapotot és csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

2. Pozitív hatások az agyfunkciókra és a viselkedésre

Ahogyan a baba mikrobiomja fejlődik, az hatással van az agyfunkciókra és szabályozza a viselkedést is. A szoptatás támogatja a fejlődő mikrobiomot azáltal, hogy biztosítja a szükséges tápanyagokat. Különböző tanulmányok állapították meg a kapcsolatot a szoptatás és a magasabb intelligencia szint között, bár van számos egyéb tényező is, ami nagyobb mértékben befolyásolhatja egy gyermek intelligenciáját. Annyi azonban biztos, hogy az anyatej tápanyagokat tartalmaz, mint például a DHA, ami pozitívan hat az agy fejlődésére.

3. Egészséges bél mikrobiom

A mikrobiomunkra, ami nagyon fontos a fejlődéshez és az immunitáshoz, szintén nagy hatással van a szoptatást. A baba fejlődő mikrobiomjának szüksége van bélbaktériumokra a megfelelő fejlődéshez. Ezt pedig az anyatej biztosítja számára. Az anyatej sokféle mikrobát tartalmaz, melyek hasznosak a fejlődő baktériumflóra számára. Minél tovább szoptatsz, annál erősebb lesz a baba mikrobiomja.

4. Jobb alvási szokások

A szoptatás javíthatja az alvás-ébrenlét ciklus szabályosságát csecsemőknél. Napközben az anyatej összetétele nem marad változatlan, egyes összetevőinek mennyisége változik benne. Például a melatonin hormon, ami az alvást szabályozza, felnőttekben éjszaka választódik ki, de csecsemőknél nem. Ennek a hormonnak nyugtató hatása van, és az anyatej, ami ezt tartalmazza, segíti a baba elalvását és a hasfájást is csökkenti.

5. Kiegyensúlyozott táplálás

Minél tovább szoptatsz, annál többet változik a tejed. Mégpedig azért, hogy jobban táplálja a csecsemőt, annak változó szükségletei szerint. Egy tanulmány kimutatta, hogy 1 év után az anyatejnek magasabb a zsír- és energiatartalma, amivel jobban kiszolgálja a gyermek szervezetének igényeit.

6. Anyai kötődés

Egy tanulmány szerint azok a nők, akik hosszabb ideig szoptattak, sokkal erősebb anyai érzékenységet mutattak még a gyermek későbbi élete során is. Ez az erős kötődés segít az anyáknak abban, hogy jobban ismerjék a gyermekük jelzéseit, és sokkal rugalmasabbak legyenek saját viselkedésüket illetően.

BÓNUSZ: A szoptatás előnyei az anya számára

A hosszan tartó szoptatásnak számos előnye van nemcsak a baba, de az anya számára is:

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét