A legmegszállottabb utazók évente átlagosan 88 éjszakát töltenek hotelekben egyes statisztikák szerint. A hotelek szerte a világon megtesznek mindent azért, hogy szobáikat otthonossá tegyék az utazók számára. Sokan viszont nem jönnek rá, hogy a hotelszoba árát kifizetése nem jelenti, hogy semmire nem kell odafigyelnünk, mikor megszállunk benne.
A következő szabályokat mindenkinek be kellene tartania, mielőtt kijelentkezik egy hotelből.

1. Ne hajtogasd össze a piszkos törölközőket.

A szállodában dolgozók szerint a helyes magatartás az, ha a használt törölközőket egy jól megkülönböztethető helyre tesszük, például a fürdőszoba padlójára. Ha összehajtogatva visszatesszük őket a polcra, akkor a személyzet nem fogja tudni, hogy használtuk-e őket vagy sem.

2. Ne vesd be az ágyat.

Udvarias dolog egy kicsit rendbe szedni a szobát, mielőtt kijelentkezel. Például kiszedheted a hajszálakat a mosdóból vagy letörölgetheted a WC-t magad után. De az ágyat bevetni teljesen felesleges, mert a takarítóknak úgyis szét kell szedniük.

3. Hagyj borravalót.

A vendéglátásban dolgozók bére általában alacsony, pedig keményen dolgoznak. Éppen ezért jó dolog, ha nem feledkezel meg azokról, akik a szép szobát és kiszolgálást biztosítják neked a hotelben, és hagysz nekik borravalót. Azt vedd figyelembe, hogy lehet, hogy mindennap más ember végzi a takarítást, ezért nem jó ötlet csak az indulás előtt borravalót hagyni a szobában. Tapasztalt utazók azt tanácsolják, hogy még az ott tartózkodásod utolsó napja előtt hagyj egy cetlit és borravalót a szobában, hogy ne csak az adott napi takarító, de a munkatársai is megkapják a borravalót.

4. Szedd össze a szemetet.

Ne hagyd szanaszét a szobában a szemetedet. Gyűjtsd össze a szemetesbe, de ha túl sok van belőle, kérhetsz egy szemeteszsákot is, amibe mindent beleszórhatsz. Sok utazó csinálja így.

5. Szellőztesd ki a szobát.

A takarítóknak nagyon kevés idejük jut egy-egy szobára, ebbe pedig sokszor nem fér bele, hogy alaposan kiszellőztessenek. Nagy szívességet teszel nekik azzal, hogy nyitva hagyod az ablakot. Nyáron pedig bekapcsolhatod a klímát is, hogy a következő vendég a hűs szobát foglalhassa el.

6. Az összes bútort és holmit oda tedd vissza, ahol eredetileg volt.

A távirányítót tedd a TV mellé, a poharakat az asztalra, a széket a helyére. A takarítónak kb. 20-30 perce van egy szoba kitakarítására, ezért nagyban megkönnyíted a dolgukat, ha a szoba berendezését úgy hagyod, ahogyan volt.

7. Ne használd, amire nincs szükséged.

Ha egyedül szállsz meg egy kétszemélyes szobában, ne használd mind a két ágyat. Neked egy ágy is elég, csak felesleges munkát csinálnál a takarítónak azzal, hogy két ágyat kell áthúznia utánad. Ez nemcsak az ágyra, de minden másra is érvényes.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here