Szülőként a legjobbat akarjuk a gyerekeinknek, de a döntéseik időnként váratlan fordulatot eredményezhetnek. A következő történetben egy férfi nagy kihívással találta magát szemben, mikor kamasz lánya teherbe esett.

Tanácsért fordult a közösségi médiához.

Van egy 16 éves lányom, okos és szép, nagyon szeretem. Mindig is azt akartam, hogy erős és független nővé váljon, aki megáll a saját lábán.

Részmunkaidőben a könyvtárban dolgozott, készült a vizsgáira, ügyvéd akart lenni. Ám minden álma szertefoszlott, mikor egyik este odajött hozzánk, és azt mondta, “Terhes vagyok.” Halálra rémültem. Úgy döntött, megtartja a babát, bár figyelmeztettem, hogy ezzel tönkre fogja tenni az életét. A feleségem viszont az ő pártját fogta.

A lányom férjhez ment, és úgy döntött, háztartásbeliként otthon marad. Ő és a férje velünk élnek. Sosem akartam, hogy anyagilag egy férfitól függjön, ezért bosszant ez a helyzet.

Egyszer a lányom megkérdezte, hogy szeretem-e az unokámat. Rám nézett, és őszinte választ kért. Vettem egy mély levegőt, és azt feleltem: “Szeretem, de csalódott vagyok, hogy ilyen korán terhes lettél és másoktól függsz.”

Mikor a lányom elment, a feleségem leszúrt, hogy bunkó voltam. Rosszat mondtam? Bocsánatot kellene kérnem a lányomtól?

Egyértelmű, hogy az apa szomorúnak érzi magát a lánya döntései miatt, melyekkel félretette korábbi céljait. Bár nehéz elfogadni, ez az ő döntése. A következő tippek segíthetnek ebben a helyzetben.

Emlékeztesd rá, milyen sokat jelent neked.

Nagyon fontos, hogy biztosítsd a lányodat afelől, hogy szereted és mindig mellette állsz. Biztosítsd, hogy mindig számíthat rád, bármi is történik. Beszélgessetek őszintén, és mondd el neki, hogy megbántad, ha bármivel is megbántottad korábban.

Az erős apa-lánya kapcsolat nagy hatással van a lányok önbecsülésére és a felnőtté válásukra. Már az sokat jelent, ha leülsz vele beszélgetni, és kimutatod, hogy nagyon is törődsz vele. Emlékeztesd arra, hogy az iránta érzett szereteted változatlan és független a döntéseitől.

Tölts minőségi időt az unokáddal.

Ha erős köteléket hozol létre az unokáddal, abban nemcsak örömödet leled majd, de a lányodat is támogatod vele. Tapasztalatból tudod, mennyire nehéz gondoskodni egy újszülöttről, ezért ajánld fel a segítségedet a lányodnak. Ha ott vagy neki és az unokádnak, megkönnyítheted számára a gyereknevelést, és erősebb lehet köztetek a bizalom. Ráadásul, kimutatták, hogy azok a nagyszülők, akik sokat vigyáznak az unokáikra, tovább élnek, szóval ezzel te is nyersz.

Támogasd a lányodat a tanulmányai folytatásában.

Segíthetsz a lányodnak, hogy folytassa a tanulmányait. Ajánld fel, hogy vigyázol a gyerekére, amíg ő órákra jár. Így könnyebb lesz neki helytállni mindkét téren. Ha egyedül nem vagy képes ellátni az unokádat, kereshetsz bébiszittert, vagy a lányod vállalhat online kurzusokat.

Tartsd tiszteletben a lányod választását.

Természetes, hogy a szülők nagy reményeket fűznek a gyermekükhöz, de fontos felismerni azt, hogy mindenkinek megvannak a maga céljai. Miközben lehet, hogy te csalódott vagy a lányod döntései miatt, fontos, hogy engedd a saját útját járni. Mutasd ki neki, hogy a szereteted feltétlen, mégha nem is értesz egyet a választásaival.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét