A kis lakásokat automatikusan a helyhiánnyal kapcsoljuk össze. Folyton azon törjük a fejünket, hogyan tudnánk több helyet felszabadítani, hogy mégis mindenünk meglegyen. Aztán végül megszabadulunk egy csomó holmitól, gondolván, hogy egyszerűen nem férnek el a kicsi lakásunkban. A következőkben olyan ötleteket láthatsz, melyek még egy kis méretű lakásban is segítenek helyet spórolni, hogy többé semmit ne kelljen kidobnod.

7. Nincs hely a ruháknak

A legégetőbb kérdés, ami egy kis lakásban felmerül, hogy hova fogod tenni azt a rengeteg ruhát és cipőt. A szekrény nem a legjobb választás, mivel nagy helyet foglal, és nehezen találod meg benne, amit keresel.

Megoldás #1: Ruhatár kialakítása. Még a legapróbb lakásban is van ehhez elég hely. Nem foglal el többet egy szekrénynél, de sokkal hasznosabb, és kényelmesebben használható. Felszerelheted polcokkal, akasztókkal, cipőtartókkal, kosarakkal. Akár eltolható ajtót is tehetsz rá, vagy tükörrel takarhatod el.

Megoldás #2: Beépítés. Hogy a lehető legtöbb helyet kihasználd, az ajtó mindkét oldalára építs be szekrényeket, és közvetlenül az ajtó fölé is.

Megoldás #3: Nyitott ruhatároló rendszer. Ha nincs lehetőséged nagyobb változtatást eszközölni a szobán, de szükséged van ruhásszekrényre, válaszd a nyitott tároló rendszereket, amiket akár függönnyel is eltakarhatsz. Egyszínű, világos anyagot válassz.

Megoldás #4: Kihúzható tárolók a konyhában. A kihúzható tárolók helytakarékosak, rengeteg apró holminak helyet találhatsz bennük.

6. Nincs hova tenni az ágyneműt

A kis lakásokban élők ezzel is szembesülnek. Nincs hely az ágyneműnek, a törölközőknek, az épp nem hordott ruháknak, a sportfelszereléseknek.

Megoldás #1: Gurulós ládák. Ha az ágynak nincs ágyneműtartója, használj gurulós ládákat, amiket akár magad is elkészíthetsz. Becsúsztathatod az ágy alá vagy tárolhatod a szekrényben.

Megoldás #2: Megemelt padló tárolókkal. Hogy a szobádban több legyen a hely, emeld meg a padlót! Benne rengeteg fiókot és tárolót elrejthetsz. Még egy kihúzható ágyat is beleépíthetsz, felette pedig kialakíthatod a dolgozósarkot.

5. Nincs hely a vasaláshoz

Folyton nyitogatnod kell a vasalóállványt? Valószínű, hogy akkor inkább nem is vasalsz, vagy megkeresed a lakásban a legsimább felületet, és ott végzed el ezt a munkát.

Megoldás: Rejtett vasalódeszka. Építsd be a szekrénybe a vasalódeszkát. Fogasokat és polcokat is tehetsz be a frissen vasalt ruhák számára.

4. Minden holmi szanaszét van

Az előszobai asztal kész káosz, tele van számlákkal, telefontöltőkkel, kulcscsomókkal. De mi lenne, ha nem lenne ez az asztal? Akkor valószínűleg mindened szanaszét heverne a lakásban.

Megoldás: Kosarak az előszobában. Ezek a kis tárolók minden apróságot elnyelnek, és még jól is mutatnak.

3. Nincsenek szobanövények

Egy kis lakásban minden lehetséges helyet, még az ablakpárkányt is megpróbáljuk hasznosítani. Így pedig a növények számára már nem jut hely.

Megoldás: Függőleges kert. Készíts egy falra függeszthető tartót, így a növények nem fognak hasznos helyet elfoglalni a lakásban.

2. Nincs hely a könyveknek

Ha kis lakásban élsz, valószínűleg könyveket sem szívesen veszel, mivel nincs helyed egy nagy könyves szekrény számára.

Megoldás: Könyves-fülke. Egy egyszerű polcrendszer számára könnyen kialakíthatsz egy kis fülkét, ahol szépen elférnek a könyvek.

1. Tilosak a sötét színek

Gyakran halljuk, hogy kis lakásban kerülni kell a sötét tónusokat. A világos színek visszaverik a fényt, és optikailag tágítják a teret. Meggyőződésünk, hogy a sötét színek még kisebbé teszik a lakást. De tényleg így van?

Megoldás: Sötét felületek. A sötét fal vagy egy sötét falrész, egy nagyobb méretű sötét bútor valójában tágasabbnak láttatja a teret. Mindössze a megfelelő árnyalatot kell kiválasztanod, és arra figyelj, hogy az egész falat sose fesd sötétre! Tartsd észben a 60-30-10-es szabályt: 60% világos szín, 30% kiegészítő szín (sötét vagy világos), 10% más színű kiegészítő. A sötét szín mindig matt legyen egy kis helyiségben.

BÓNUSZ: Gyönyörű kétszintes hálószoba

A kétszintes hálószoba mindig nagyon otthonos hatást kelt, és sok helyet szabadít fel.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here