Ha láttad már az ismerőseid hűtőjét, szinte biztos, hogy egy valamiben egyformák voltak: mindegyik ajtajában ott volt a tej. Ennek pedig valószínűleg az az oka, hogy a hűtőszekrényeket alapvetően úgy alakítják ki, hogy a tejes doboz vagy flakon pontosan belepasszoljon. Bármennyire is kényelmes megoldás ez, a kutatók szerint mégsem szabadna ezt tenni.

Miért?

Sem a tejet, sem más tejterméket nem szabadna a hűtő ajtajában tárolnunk. Ennek pedig nagyon egyszerű oka van. A tejet tartalmazó élelmiszerek különösen érzékenyek a hőmérsékletre, annak változásaira. Márpedig az ajtó az egyik legmelegebb rész a hűtőszekrény belsejében és ezt éri a legnagyobb hőmérséklet változás is, mikor kinyitod az ajtót és a levegő beáramlik.

Ennek következtében pedig a tej hamarabb megromlik, hiába nézed a lejárati dátumot a csomagolásán. Állandó alacsony hőmérsékletre van szüksége, hogy szavatosságát a lehető legtovább megőrizze. Ha az ajtóban tárolod, könnyen előfordulhat, hogy akár egy héttel hamarabb is megromlik, és kellemetlen meglepetésben lehet részed…

Mi a megoldás?

A kutatók szerint a tejet és más tejtermékeket a legjobb az alsó vagy a középső polcon tartani, ahol a hőmérséklet sokkal állandóbb, mint a hűtőszekrény ajtajában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét