Egy hosszúra sikerült munkanap után a talpmasszázs lehet a megmentőd. A talpmasszázs nem csak arra jó, hogy kedveskedj vele a párodnak, de nagyon sok pozitív hatása is van az egészségre, ezt viszont kevesen tudják. A következőkben megismerheted ezeket a fantasztikus hatásokat.

1. Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás a szívroham vezető kiváltó oka. Az életmód megváltoztatása és a gyógyszerszedés a javasolt módszer ellene, de a rendszeres talpmasszázs is segíthet ebben, ahogyan azt tanulmányok is bizonyítják.

2. Kezelheted vele a premenstruációs szindróma és a menopauza során jelentkező tüneteket

Ha mindennap masszírozod a talpadat, enyhítheted a PMS és a menopauza okozta tüneteket mint az idegesség, álmatlanság, fejfájás, kedélyállapot ingadozás. A talpboltozat közepén, a talppárnától hüvelykujjnyi szélességben találod az erre megfelelő pontot.

3. Enyhíti a rák okozta és a kemoterápia során fellépő tüneteket

Egy vizsgálat során arra az eredményre jutottak, hogy a talpmasszázs segíthet a rákos betegeknek a fájdalom és a hányinger enyhítésében, valamint sok más tünet csökkentésében, mint pl. a légszomj vagy az alacsony energiaszint.

4. Szklerózis multiplex tüneteinek csökkentése

A szklerózis multiplexben szenvedő betegek sokféle különböző tünetet tapasztalhatnak, mint a kettős látás, az egyik szemre történő megvakulás, izomgyengeség, érzékzavar, koordinációs zavar és nagyon erős fáradtság. A reflexológián alapuló talpmasszázs enyhíti a fáradtságot, és segít a motoros, szenzoros és húgyutakhoz kapcsolódó tünetek mérséklésében.

5. Terhesség alatti ödéma ellen

Az ödéma, azaz a lábfej és a boka megdagadása a felgyülemlett folyadék miatt nagy fájdalmat tud okozni, és igen gyakran előfordul várandósság alatt, főként az utolsó trimeszterben. Ettől a problémától is megszabadulhatsz, ha naponta 10-20 percet masszírozod a talpadat.

6. Előnyök terhes nők számára

A talpmasszázs igen jót tesz a várandós nőknek a szülés közbeni fájdalomcsillapítás és a szülést követő regenerálódás tekintetében. Tanulmányok bizonyítják, hogy a talpmasszázs segíti a test gyorsabb gyógyulását és az anyagcsere mielőbbi helyreállását.

7. Segíti a jobb alvást

Mindenki szeret jól aludni. Ehhez egy meleg fürdő is hozzásegíthet. Párosítsuk egy talpmasszázzsal és biztosak lehetünk benne, hogy remek éjszakánk lesz.

8. Jobb nemi élet

A talpmasszázs nagyon jó módja annak, hogy kimutasd a szeretetedet párod felé. Ki ne örülne a talpmasszázsnak egy nehéz munkanap után? Nem csak ellazít, de lendületbe is hoz. A talpban lévő idegvégződések stimulálása felér egy előjátékkal, és fokozza az együttlét élményét.

9. Búcsút mondhatsz a fejfájásnak

Függetlenül attól, hogy a fejfájás szinusszal összefüggő-e, a halántékon vagy a fej elején vagy hátsó részén jelentkezik, a talpon több pont is van, melynek masszírozásával csökkentheted a fájdalmat.

  • Orrmeléküreg-gyulladás esetén erősebben masszírozd mindegyik lábujj második ízületét elölről és hátulról is. Nyomd, majd engedd el – ez a technika a leghatékonyabb.
  • Vállakban és nyakban felgyülemlett feszültség esetén finoman masszírozd az egész talpadat, majd a nagylábujjtól kezdve masszírozd át a talppárnát körkörös mozdulatokkal. Masszírozd át a kisujj alatti részt is.
  • Halántékban jelentkező fejfájás esetén a nagyujjadat nyomd, majd engedd el. Ha a halántékod bal oldalon fáj, masszírozd a bal lábadat és fordítva.
  • Ha a fejed teteje, a hátsó vagy az első része fáj, a nagylábujjad tetejét masszírozd mindkét lábadon, majd mindegyik lábujjad elülső és hátsó felét a “nyomd, majd ereszd el” technikával.

10. Gerincfájdalom csökkentése

Mindkét talp belső fele kapcsolódik a gerinchez. Az első csigolyához kapcsolódó pont közvetlenül a nagylábujj alatt van. A gerincben kialakult fájdalomtól is megszabadulhatsz a talpmasszázs segítségével. Mélyen nyomd a pontot 30-45 másodpercig körkörös mozdulatokkal.

BÓNUSZ: Útmutató a láb-reflexológiához

A reflexológia a fáraók kora óta létezik. Bár a tudomány képtelen magyarázatot találni a működésére, vizsgálatok egyértelműen bizonyítják a hatékonyságát. Nézzünk néhány fontos reflexológiás pontot:

  • Tüdő pont: A nagyujj és a kisujj között, a talppárnán található. Mindkét lábon való stimulálásával, enyhe nyomással javítható a vérkeringés és könnyebben eltávolíthatók a tüdőben lévő lerakódások.
  • Szív pont: A bal lábfejen, a harmadik ujj és a kislábujj között, a talppárna és a talp boltíves részének kezdete között található. Finom, körkörös mozdulatokkal stimuláljuk, hogy csökkentsük a stresszt, ami szívrohamhoz vezethet. Ettől javul a vérkeringés és a szívműködés hatékonysága. Ha nagyon fázol, dörzsöld át ezt a pontot, hogy felmelegedj a vérkeringés fokozódásától.
  • Nyak pont: Mindegyik lábujj első és második ízülete között található. Alkalmazd a “nyomd és engedd el” technikát, ezzel csökkentheted a nyakban jelentkező fájdalmat.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here