Szemet gyönyörködtető növények, melyeknek igen kevés igényük van a gondozást illetően. Ellenálló fajták, melyeket ki is ültethetünk, de a lakásban is csodálatos, természetes dekorációként tarthatjuk őket. Több száz fajuk ismert, ezek különböző szín – lila, rózsaszín, piros, narancs és citromsárga – virágokat hoznak. Lássuk, hogyan kell gondoskodnunk róluk.

A broméliák családjába tartozó növények Dél- és Közép-Amerikában őshonosak. Ugyanúgy megélnek a sivatagban, mint az esőerdőkben. Évelő örökzöldek, melyek sokszor fák törzsén tenyésznek, a fejlődéshez nincs feltétlenül szükségük talajra. Tápanyagaikat a vízből és a levegőből szerzik be.

Gondoskodni róluk nagyon egyszerű. A vastagabb levelű fajták kevesebb vizet igényelnek, jobban tűrik és kedvelik is a szárazságot. A vékonyabb levelűeket gyakrabban kell locsolni, hiszen ezek a fajták eredetileg az esőerdőkben élnek. A kevésbé vízigényes szakállbroméliákat elég hetente 1-2-szer öntözni, attól függően, hogy milyen a helyiség páratartalma. A vékonyabb levelű, nedvességet jobban igénylő szakállbroméliáknak minden reggel adjunk szobahőmérsékletű vizet. A levelekről rázzuk le a rájuk került vizet, hogy jobban tudják cserélni a levegőt.
Kedvelik a közvetett napfényt, az ideális hőmérsékleti tartomány számukra 10 és 32 Celsius fok közé esik.

Ha ezen alapvető igényeiket kielégítjük, a szakállbroméliák hosszú éveken át díszíthetik a lakást. Idővel töveiknél új hajtások is előbújnak. Ezeket akkor érdemes leválasztani és átültetni, mikor magasságuk az anyanövény magasságának felét elérte. Egyszerűen csavarjuk le őket a növény száráról. Az anyanövény az új hajtások előbújása után rendszerint elpusztul.

A szakállbroméliák nagyon jól mutatnak a dohányzó- vagy étkezőasztalon, de tehetjük őket függő kaspóba és összeállíthatunk belőlük miniatűr kertet is.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here