Az életközépi változásokat a legtöbben nehezen viselik. Sokaknál extra stresszt okoz a test átalakulása, a hormonháztartás felborulása és annak következményei. Mindezt még gyarapítják a hétköznapi problémák és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy állandó feszültségben élünk. A stressz önmagában nem rossz dolog, segít, hogy észnél legyünk, ne hagyjuk el magunkat. Akkor fordul át negatívumba, ha folyamatosan jelen van az életünkben és sosem érzünk alóla felszabadulást.

Ez nemcsak számtalan kellemetlen tünetet okoz – fejfájást, hányingert, székrekedést, hasmenést, puffadást, magas vérnyomást, mellkasi fájdalmat és alvászavarokat –, az egészséget is komolyan veszélyezteti, ha krónikussá válik. 50 év felett pedig erre még inkább érdemes odafigyelni, hiszen a testünk ilyen korban fokozottan ki van téve a betegségek veszélyének.

A kevesebb stressz nagyobb boldogsághoz vezet. Hogy ezt könnyebben elérhesd, fogadd meg az alábbi tippeket!

1. Mozogj rendszeresen.

Végezz aktív mozgást, ami nemcsak a stressz csökkentésében tud segíteni, de javítja a hangulatot és jót tesz az egészségnek is. Aludni is könnyebb egy jól esően fárasztó edzés után.

2. Légy pozitív.

Bármennyire is nehéznek érzed az adott élethelyzetben, szakíts időt a pozitív gondolatokra. Figyelj a jó hírekre, a jó történésekre, még ha azok semmiségnek is tűnnek. Helyezd előtérbe az optimista szemléletet, hogy könnyebben átlendítsd magad a problémákon.

3. Engedd el a rossz dolgokat.

Biztosan sok olyan nehézség van az életedben, amivel egyszerűen nem tudsz mit kezdeni. Ha nincs rá kihatásod és úgysem tudsz rajta változtatni, egyszerűen engedd el! Amit nem tudsz kontroll alatt tartani, csak feleslegesen nehezíti az életedet és teszi tönkre a lelkiállapotodat.

4. Alkoss.

A stresszt fordíthatod az előnyödre is. Ahelyett, hogy dühöngenél, támadóvá vagy éppen passzívvá válnál, energiáidat fordítsd olyan tevékenység végzésére, aminek akár kézzel fogható eredménye van. Legyen az lakásfelújítás, a szoba átrendezése, kertészkedés vagy csináld magad projektek. Ezzel a figyelmedet is elterelheted a stresszről.

5. Találd meg a módját a lazításnak.

Attól, hogy éppen nem dolgozol és nem csinálsz semmit, még nem fogsz tudni kikapcsolódni. Ahhoz a feltöltődésre is szükség van. Keress olyan technikákat, melyekkel valóban elérheted a relaxáció szintjét! Erre tökéletes a meditálás és a jóga is.

6. Aludj eleget.

Stressz alatt különösen fontos szerepe van a pihentető alvásnak, hogy szervezetünk a fokozott igénybevétel idején is regenerálódni tudjon. Napi 8 órát biztosíts magadnak erre! Az alvás az elmét is kitisztítja és segít száműzni a negatív gondolatokat.

7. Táplálkozz tudatosan.

Stresszhelyzetekben a szervezetnek több olyan tápanyagra van szüksége, ami segít leküzdeni a negatív hatásokat. Válogass az étrendedbe több antioxidánst tartalmazó ételt és állítsd össze minél változatosabban a napi táplálkozásodat!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét