Chris Hemsworth 39 évesen úgy tűnik, mindent elért: elképesztően jól néz ki, elismert karrierje van, ő Hollywood egyik legnagyobb sztárja, van egy szerető felesége és 3 gyermeke. Ám nemrég a színész olyasmit tudott meg az egészségéről, ami után teljesen átértékelte a dolgokat.
Chris bátran úgy döntött, megosztja ezt a hírt a nyilvánossággal, emlékeztetve arra, hogy soha semmit nem szabad magától értetődőnek vennünk, és mindig értékelnünk kell az életet.

Ő napjaink egyik legnagyobb sztárja.

A karrierje 19 éves korában kezdődött különböző tévéműsorokkal. Az áttörést 2011-ben Thor szerepe hozta el számára. Egy évtized alatt 8 filmben alakította ezt a karaktert. Chris A listás sztár lett Hollywoodban, és generációjának egyik legkeresettebb színésze.

Rájött, hogy különösen nagy kockázata van nála az Alzheimer-kór kialakulásának.

Nemrégiben a Limitless című dokusorozaton dolgozott feleségével, Elsa Patakyval. Miközben az előkészületeken dolgoztak az új projekt kapcsán, amelynek keretében az idővel és az öregedéssel járó hanyatlás visszaszorítására tett kísérleteket vizsgálták, Chrisnek számos genetikai vizsgálaton kellett átesnie, amelynek során felszínre került az, amit a legnagyobb félelmének nevez.

A vizsgálatok kimutatták, hogy genetikai hajlama van az Alzheimer-kór kialakulására.

Ez csak a népesség 2-3%-ára jellemző.

A színész genetikai állománya tartalmazza az APOE4 gén két példányát is, amelyeket a két szülőjétől kapott. Tanulmányok szerint pedig ezek összefüggésben állnak az Alzheimer-kór fokozott kockázatával. A tanulmányok szerint 4-ből 1 ember hordozza a gén egy példányát, és csak a lakosság 2-3%-ánál lelhető fel kettő. Chris pedig ez utóbbiak közé tartozik.

A színésznek 8-10-szer nagyobb esélye van az Alzheimer-kór kialakulására.

Egy időre visszavonul a színészettől.

Bár természetesen aggódik a diagnózis miatt, mindig is törekedett arra, hogy ne reagálja túl a híreket. “Azért aggódtam, hogy ne reagáljam és ne dramatizáljam túl a dolgot, hanem más oldalról próbáljam megközelíteni.” Ennek ellenére azonban hatással volt rá és a döntéseire, sok mindent átértékelt. “Elindított bennem valamit, hogy kivegyek egy kis szabadságot” – mondta Chris.

“Amikor ezt a turnét a héten befejezem, hazamegyek, és lesz jó sok szabadidőm, amit egyszerű dolgokkal fogok tölteni. A gyerekekkel és a feleségemmel leszek.” A színész ugyanakkor megnyugtatta a rajongóit, hogy a döntése átmeneti, nem hagy fel végleg a filmezéssel: “Ez nem olyan, mintha beadtam volna a felmondásomat.”

Azt is elárulta, hogy nagyapja Alzheimer-kóros. “Nem vagyok benne biztos, hogy tudja, ki vagyok. Sokszor hollandra vált, mert neki ez az anyanyelve.”

Teljes életet él.

A színész hálás, hogy megtudta ezt az információt az egészségéről, és tud róla beszélni, fel tudja hívni rá a figyelmet. “Ma már sokkal elfogadottabb az egészségről és a jó közérzetről beszélni, mint gyerekkoromban. Fejlettebb a tudomány, és jobban odafigyelünk a dolgokra. Szerintem sokkal többen egészségesebbek ma, mint valaha.”

Chris tisztában van azzal, milyen értékes az élet, és hogy minden egyes pillanat, amit ezen a bolygón tölthetünk, megérdemli, hogy megbecsüljük. Azt tanácsolja: “Élj hálával és szeretettel az élet iránt, amennyire csak tudsz.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here