Ha olyan szerencsés vagy, hogy van nagynénid, pontosan tudod, hogy mennyire menő. Ő egy igazi barát, aki veled van az örömökben, a játékban és akkor is, ha támogatásra van szükséged. A nagynénik minden gyerek életében nagyon fontosak, szerepük nem kisebb, mint a szülőké vagy nagyszülőké. Különleges helyet foglalnak el az unokahúgok és unokaöcsik életében. Éppen ezért nagynéninek lenni nem is egyszerű feladat, viszont nagyon hálás.
Most megtudhatod, nagynéniként milyen hatással vagy a gyerekek életére.

A nagynéni egyike azon kevés embereknek, akik születése óta ismerik a gyereket, ezért sokszor vigyáztak is rá, ismerik a szokásait, a fejlődésének folyamatát. Kire bíznák a szülők szívesebben a gyereküket, mint egy ilyen családtagra? A nagyszülőkkel együtt a nagynénik is mindig készek gondoskodni a gyerekről, de sokkal türelmesebbek és strapabíróbbak, így a gyerek hangulatingadozásait is másként tudják kezelni.

Annak ellenére, hogy felnőtt, egy néni igazi barát tud lenni. Mivel nem ő a szülő, egyenlő félként beszélgethet a gyerekkel, megtalálhatja vele a közös hangot, miközben mégis megőrzi a tiszteletet a gyerek részéről. Mikor egy nagynéni legjobb barátot lát a gyerekben, sokkal könnyebb a játék, több a móka, gyűlhetnek a szép emlékek!

Míg a gyerekek tartanak attól, hogy szüleik bizonyos dolgokra hogy fognak reagálni, egy másik személlyel könnyebben megosztják a problémáikat. Ekkor különösen fontossá válik a nagynéni szerepe, aki harag, ítélkezés és kioktatás nélkül meghallgatja a gyereket. Adhat értékes tanácsot, biztosíthatja a támogatásáról, és segíthet neki a problémás helyzetek megoldásában.

Egy nagynéni segít a családi értékek kialakításában. A gyerek a szülei példáját követi, akik közeli barátságban állnak a nagynénivel, ezért egyfajta példaképnek tekintik őket a családi kapcsolatok kialakításában. Hozzá hasonlóan próbálnak meg kommunikálni a saját testvéreikkel és más családtagokkal. És mi lehetne értékesebb a szeretteidhez való erős kötődésnél?

A nagynénik jól ismerik a gyermek szüleit, ezért sokat tudnak mesélni róluk a gyereknek az ő fiatalságukról, emlékeikről, élményeikről. A nagynénin keresztül a gyerek más szemszögből is láthatja a szüleit, és sok érdekességet tudhat meg, melyen keresztül jobban megértheti őket. Valljuk be, a szüleid fiatalkoráról szóló történetek – főleg, ha cenzúra nélkül mesélik őket – nagyon izgalmasak tudnak lenni!

A nagynéni a szülők és a gyerek között közvetítőként is működhet. Ha valamilyen probléma merül fel, és a szülők nem tudják, hogyan beszéljék azt meg a gyerekkel, vagy a gyerek hiszi azt, hogy a szülei nem értik meg őt, egy nagynéni kiválóan közvetíthet közöttük. Nem foglal állást, és mivel mindkét fél álláspontját ismeri, felnőttként és barátként a szülők és a gyerekek is hallgathatnak rá.

Nagyon fontos, hogy ha a nagynéninek vannak gyerekei, azok az unokahúg vagy unokaöcs játszótársai és barátai lesznek. Együtt lehetnek a nagyszülőknél, ismerik a családi történeteket, és jól érzik magukat családi körben. Ha a nagynéninek nincs gyereke, az unokahúga vagy unokaöccse segíthet neki, mégpedig úgy, hogy lehet kit szeretni, babusgatni anélkül, hogy saját gyermeke lenne.

A nagynéni szerepe a gyermek életében nem lehet mellékes. Fontos személy, aki része a családnak, a családi életnek, és aki mindig ott van az unokaöccsének, unokahúgának. Szereti őket, és nincs szükség különleges alkalomra ahhoz, hogy a gyerekek is elmondják neki, ők is feltétel nélkül szeretik őt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét